Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Porodica Miljanović - magazin "Slobodna Bosna", 07.10.2005

  07.10.2005.

  ODLUKA

  Vijeća za štampu BiH u slučaju prigovora g. Mitra i gđe Bosiljke Miljanović na tekst objavljen u sedmičniku Slobodna Bosna

  Vijeće za štampu BiH je na sjednici održanoj 07. oktobra 2005. u Sarajevu razmatralo prigovor g. Mitra i gđe Bosiljke Miljanović na tekst “Bečković-Tubić-Miljanović” objavljen 21.07.2005. u magazinu “Slobodna Bosna”. Prigovor se odnosio na kršenje više odredbi Kodeksa za štampu u pomenutom tekstu. Vijeće za štampu je donijelo slijedeću odluku:


  Prigovor se prihvata.

   

   

  Pojašnjenje prihvatanja Prigovora:

  Porodica Miljanović je uputila prigovor Vijeću za štampu BiH sa molbom za pokretanjem žalbe po službenoj dužnosti, što zbog proceduralnog razloga nije prihvaćeno. Podonosioci prigovora su upućeni na žalbenu proceduru Vijeća za štampu koja, između ostalog, predviđa i obraćanje publikaciji koja je objavila tekst. Budući da porodica Miljanović nije smatrala svrsishodnim upućivanje demantija ili zahtjeva za izvinjenjem, podnosen je prigovor Vijeću za štampu BiH sa molbom za razmatranjem slučaja i donošenjem odluke o eventualnom kršenju Kodeksa za štampu.

  Podnosilac prigovora smatra da je u pomenutom tekstu prekršeno više odredbi Kodeksa za štampu prema slijedećem redu:

  Član 1. (Opće odredbe) zbog nepoštivanja “visokih etičkih standarda u bilo kojem trenutku i bilo kakvim okolnostima”, kao i nepridržavanja “opšteprihvaćenih društvenih standarda pristojnosti”.

  Član 2. (Urednička odgovornost) u smislu “poštivanja istine i prava javnosti da zna istinu”, te obavezi urednika da izbjegavaju “najteže moralne prekršaje” poput “plagijata, falsificiranja, namjernog prikrivanja važnih činjenica”.

  Član 3. (Huškanje) gdje je obaveza novinara da izbjegne “huškanje” i “podsticanje mržnje”, “diskriminaciju” ili “netoleranciju”.

  Član 4. (Diskriminacija) obaveza novina i periodičnih izdanja da “izbjegnu prejudicirane i uvredljive aluzije na nečiju etničku grupu, nacionalnost, rasu, religiju, spol, seksualnu opredjeljenost, fizičku i mentalnu bolest ili onesposobljenost”.

  Član 5. (Tačnosti i fer izjašnjavanje) u smislu obaveze da će se “novine potruditi da ne štampaju netačne, krivonavodeće i iskrivljene materijale” i “saslušanja i predstavljanja svih strana u sporu”. Član 8. (Krivo predstavljanje) u smislu “krivog predstavljanja nečijeg identiteta ili namjera”.

  Član 9. (Privatnost) zbog “uplitanja štampe u nečiji privatni život”.

  Vijeće za štampu BiH se slaže da je došlo do kršenja Kodeksa za štampu u pomentom tekstu i podržava ocjena podnosioca prigovora (sa izuzetkom člana 8. Kodeksa za štampu). Vijeće za štampu BiH smatra da je jezik kojim je tekst napisan ključni razlog zbog kojeg Vijeće prihvata prigovor.

  Takođe, Vijeće za štampu BiH smatra potrebnim naglasiti bitnost kontaktiranja publikacije koja je objavila tekst i mogućnost koja se pruža podnosiocima prigovora, u smislu objave demantija, ispravke i/ili izvinjenja.

   

  Vijeće za štampu BiH

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.