Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Magazin "Euro Blic" - magazin "Slobodna Bosna", 04.04.2008.

  04.04.2008.

   

  ODLUKA

  Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini povodom žalbe
  v.d. odgovornog urednika "Euro Blica", g. Aleksandra MACANOVIĆA,
  na tekst objavljen u magazinu "SLOBODNA BOSNA", 3.1.2008.


  Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini je na redovnoj sjednici, održanoj 4. aprila 2008. godine u Sarajevu, razmotrila žalbu g. Aleksandra Macanovića, odgovornog urednika lista "Euro Blic" na tekst "Kabinet premijera Dodika sačinio listu osoba koje mediji RS-a trebaju zaobilaziti u širokom luku", objavljen 3. januara 2008. godine u magazinu "Slobodna Bosna".           
  Žalba se odnosi na informaciju da "po preporuci Dodikovih savjetnika, svi koji se nalaze na navodnoj listi 'državnih neprijatelja' (pomenuti su Svetlana Cenić, Boris Divjak, Damir Miljević, Tanja Topić i Slobodan Vasković) ne treba da dobiju medijski prostor na programu RTRS-a, na stranicama Glasa Srpskog, Nezavisnih novina, Blica i ostalih medija 'zaduženih za uljepšavanje i retuširanje stvarnosti'".

  Gospodin Macanović navodi da sve gore pomenute osobe imaju svoj prostor na stranicama lista "Euro Blic", bilo kao kolumnisti/ce ili kao osobe čiji rad ovaj medij prati, te da je "apsolutno netačna i zlonamjerna informacija koju je objavila 'Slobodna Bosna'". Budući da se radi o "potpunoj izmišljotini i dezinformaciji javnosti", kako je navedeno u žalbi. Od Vijeća za štampu je traženo da "u skladu sa svojim mandatom od pomenutih listova zatraži da se ovakve laži demantiju i da se objavi izvinjenje našem listu".

  Žalbena komisija je pažljivo razmotrila žalbu i donijela sljedeću odluku:

  ŽALBA NIJE PRIHVAĆENA!


  Pojašnjenje Odluke:

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH donijela je Odluku o neprihvatanju ove žalbe prema pravilima AIPCE, Alijanse nezavisnih Vijeća za štampu Europe, koja ne dozvoljavaju  razmatranje žalbi jednog medija protiv drugoga.
  Žalbena komisija smatra da je urednik "Euro Blica", g. Aleksandar Macanović, trebao uputiti žalbu direktno redakciji "Slobodne Bosne" i od kolega zatražiti objavu reagiranja i izvinjenja, te upućuje preporuku žalbeniku da iskoristi mogućnost direktnog obraćanja redakciji magazina "Slobodna Bosna", kako bi demantirali tvrdnje ranije izrečene u objavljenom tekstu.

  DETALJNO POJAŠNJENJE ŽALBE:

  Magazin "Slobodna Bosna" je 3. januara 2008. godine objavio tekst "Kabinet premijera Dodika sačinio listu osoba koje mediji RS-a trebaju zaobilaziti u širokom luku" u kojem je navedeno da je "u kabinetu Milorada Dodika krajem prošle nedjelje načinjena lista nepodobnih ličnosti koje svi mediji naklonjeni aktuelnom predsjedniku trebaju zaobilaziti u širokom luku".   Navedeno je i da "po preporuci Dodikovih savjetnika, svi koji se nalaze na listi 'državnih neprijatelja' ne treba da dobiju medijski prostor na programu RTRS-a, na strancima Glasa Srpskog, Nezavisnih novina, Blica i ostalih medija zaduženih za uljepšavanje i retuširanje stvarnosti".

  Nezadovoljan objavljenim tekstom, g. Aleksandar Macanović, v.d. odgovornog urednika "Euro Blica", obratio se Vijeću za štampu u BiH sa žalbom u kojoj navodi da je riječ o "ordinarnoj gluposti i dezinformaciji", te da osobe pomenute u navodnoj 'listi državnih neprijatelja' imaju dovoljno prostora na stranicama ovoga lista, bilo kao kolumnisti/ce ili kao osobe čiji rad list "Euro Blic" redovno prati. Urednik Macanović također navodi da je "apsolutno netačna i zlonamjerna informacija koju je objavila "Slobodna Bosna", te da se nada da će "Vijeće za štampu u skladu sa svojim mandatom od pomenutih listova zatražiti da se ovakve laži demantuju i da se objavi izvinjenje našem listu".
  Urednik Macanović je uputio žalbu Vijeću za štampu u BiH direktno, bez prethodnog obraćanja redakciji magazina "Slobodna Bosna". Po prijemu žalbe, Vijeće za štampu u BiH je, ipak, uputilo pismo gl. i odg. uredniku magazina "Slobodna Bosna", g. Senadu Avdiću, s molbom za odgovorom da li namjeravaju objaviti reagovanje g. Macanovića. Odgovor urednika Avdića nikada nije primljen i žalba je data na razmatranje Žalbenoj komisiji.

  Žalbena komisija nije prihvatila žalbu g. Aleksandra Macanovića, budući da je riječ o žalbi jednog medija protiv drugog, što je protivno evropskim standardima članica Alijanse nezavisnih Vijeća za štampu Evrope (AIPCE), čiji je član i Vijeće za štampu u BiH. Žalbena komisija preporučuje žalbeniku da uputi reagovanje direktno redakciji "Slobodne Bosne".

   

  Članovi Žalbene komisije: urednica Vildana Selimbegović, predsjedavajuća Žalbene komisije,  urednik Mladen Bošnjak, urednik Saša Bižić, akademski slikar Mr. Goran Janković, urednik Fuad Kovačević, Mr.Sci. Enes Osmančević.

   

  U skladu sa pravilima samoregulacije za štampane medije, Vijeće  za štampu u BiH preporučuje uredništvu magazina "Slobodna Bosna" objavljivanje ove Odluke
  u svome redovnom izdanju.

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.