Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  JU Služba za zapošljavanje TK Tuzla - portal radiokameleon.ba, 28.07.2016. godine

  Broj: 379-02/16
  Datum: 28.07.2016.


  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  po žalbi Javne ustanove Služba za zapošljavanje TK Tuzla
  na tekst objavljen na portalu radiokameleon.ba 26.06.2016.g.
  pod naslovom „Događaj sedmice: Traži se istraga o – zapošljavanju!?“


  ŽALBA SE PRIHVAĆA
  Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH
  Član 5 - Tačnost i fer izvještavanje, Stav 4/5
  Član 7 – Mogućnost odgovora
  Član 15 – Žalbe

  Žalbena komisija konstatuje da je tekstom „Događaj sedmice: Traži se istraga o – zapošljavanju!?“, prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH, Član 5 - Tačnost i fer izvještavanje, Stav 4/5,
  Član 7 – Mogućnost odgovora i Član 15 – Žalbe, time što nije objavljen demanti Javne ustanove Služba za zapošljavanje TK Tuzla.


  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH prihvatila je žalbu Javne ustanove Služba za zapošljavanje TK Tuzla, na tekst „Događaj sedmice: Traži se istraga o – zapošljavanju!?“, objavljen na portalu radiokameleon.ba 26.06.2016. g.

  Vijeću za štampu u BiH i redakciji portala radiokameleon.ba upućena je žalba Javne ustanove Služba za zapošljavanje TK Tuzla, u kojoj je naznačeno: „Na portalu Radija Kameleon u rubrici Događaj sedmice objavljen je tekst (u periodu vikenda 25 – 26.06.2016. godine) 'Događaj sedmice: Traži se istraga o – zapošljavanju!?' u kojem autorica Biljana Skoković – Tomić iznosi više netačnih informacija koje se odnose na JU Službu za zapošljavanje TK Tuzla, u daljem tekstu Služba.

  S obzirom da autorica nije kontaktirala Službu, te je pritom prekršila više članova Kodeksa za štampu i online medije BiH, molimo Vas da objavite ovu ispravku uz Vaše javno izvinjenje zbog iznošenja netačnih navoda. Prije iznošenja pojedinih primjera kršenja Kodeksa, želimo naglasiti da je naziv institucije JU Služba za zapošljavanje TK Tuzla, a ne Zavod za zapošljavanje TK kako se navodi u tekstu“.

  Žalba Javne ustanove Služba za zapošljavanje TK Tuzla odnosi se na tekst u kojem je, između ostalog, objavljeno: „Sasvim neočekivano, barem za naše bh. običaje, u petak je Komisija za borbu protiv korupcije Skupštine TK zatražila istragu o nezakonitom zapošljavanju u javnim institucijama i preduzećima. Povod – Komisija je utvrdila kako je 216 osoba nezakonito zaposleno u UKC-u Tuzla, Zavodu zdravstvenog osiguranja i Zavodu za zapošljavanje TK. Zatraženo je i od Tužilaštva da otvori istragu!!???“, kao i sljedeće: „Ovim i ovakvim nebulozama još nije kraj. Mimo konkursa i u Zavodu za zapošljavanje TK za samo 18 mjeseci zaposleno je 15 lica bez konkursa. Sve djeca, rodbina, prijatelji stranačkih drugova…. Po nalogu Šemse Berbića, bivšeg direktora, tamo su zaposleni Spomenka Iljukić, Mirela Kravić, Miralem Softić, Halila Mujić, Amela Zahirović i Sadmira Zahirović. Kada mu je istekao mandat Berbić je postao savjetnik novog direktora(!), Senada Muhamedbegovića zajedno sa Sulejmanom Gutićem. Tu se priča ne završava. Novi direktor zapošljava svog zeta Rusmira Hasanović, ali i Berisu Ahmetović, kćerku Predsjednika udruženja RVI TK Fahrudina Hasanović zvanog 'Beli'. Uhljebljenje su našli i Jasmina Husić Mujić, supruga načelnika Banovića Mithata Husića, zatim Ibrahim Mahmutović iz Sapne, Azur Avdić i Suada Mešić“.

  Povodom ovog dijela teksta, u žalbi se navodi: „Čitajući vaš tekst, stiče se dojam da su navedene osobe zaposlene u proteklih 18 mjeseci mimo važećih propisa što nije tačno. Dokaz tome su i brojni izvještaji Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Kantonalnog tužilaštva TK. Jedan od Izvještaja Kantonalnog tužilaštva TK od 08.02.2016. godine, br. TO3 0 KTA 0052602 15 (Odgovor nakon provjere, a u vezi anonimne prijave o nezakonitosti u radu bivšeg direktora Službe i direktora Službe) kaže da postoje okolnosti koje isključuju krivično gonjenje i neće se provoditi istraga. Tužilaštvo je nakon provjere donijelo naredbu o neprovođenju istrage. Navedene izvještaje i sve informacije možete dobiti u prostorijama Službe, ne možemo poslati u mailu zbog zaštite ličnih podataka osoba koje nisu navedene u tekstu autorice Biljane Skoković – Tomić. Neke od osoba više nisu zaposleni u Službi. Spomenka Iljukić je bila zaposlena u Službi za zapošljavanje, ali je u međuvremenu penzionisana, Mirela Kravić zaposlenica je Službe više od 11 godina, a Miralem Softić više od 9 godina, te su zaposleni putem Javnog konkursa, a Inspekcija za rad je provjeravala na koji način su zaposleni, te nisu utvrdili kršenje bilo kojeg propisa. Halil Mujić je već 7 godina uposlenik Službe, Amela Zahirović skoro 5 godina, također zaposlena u skladu sa važećim propisima. U Službi za zapošljavanje TK ne postoje zaposlene osobe koje se zovu Sadmira Zahirović i Azur Avdić. Iako ne ulazimo u privatni život naših uposlenika, Jasmina Mujić Husić nije supruga načelnika Općine Banovići, niti su direktor Službe Senad Muhamedbegović i Rusmir Hasanovića u rodbinskoj vezi, odnosno Rusmir Hasanović nije zet direktora Službe, Senada Muhamedbegovića. Također, navodite slučaj preminule Alme Šehović. U prilogu Vam dostavljamo izvještaj Tužilaštva TK u kojem se navodi da slučajevi koje je Alma Šehović prijavljivala bili u skladu sa važećim propisima, odnosno nije utvrđeno kršenje bilo kojeg zakona. Također, nadležne institucije (policija i tužilaštvo) nisu utvrdili nikakvu povezanost Službe s tragičnom smrću Alme Šehović“.

  U tekstu od 26.06.2016. g. je objavljeno i sljedeće: „Kadrovska križaljka ove Javne ustanove ovim je popunjavana u vrlo kratkom roku. Ključ poveznica su rodbinski i stranačko-jaranski talovi. Da bi sve ove ljude nekako uklopili u zakon zbog finansiranja, morao se promijeniti i Pravilnik o radu kojim je predviđen veći broj uposlenika sa većim koeficijentom. Oni koji su ukazivalli da to tako ne može šikanirani su, smjenjivani sa svojih radnih mjesta, ponižavani slanjem na poslove koji nisu bili primjereni njihovoj stručnoj spremi. Postali su žrtve mobinga, žrtve krvnika kojima je ovaj nakaradni politički sistem i horda poslušnika i pohlepnika dozvolio da kroje zakone prema sebi. Upravo one zakone o kojima govori i gore pomenuti direktor Hotić. Nažalost, kao što je poznato, jedna od posljedica bila je i ta da je uposlenica ovog Zavoda Alma Šehović izvršila samoubistvo, kao žrtva mobinga, jer je ukazivala i na ove nepravilnosti“. S tim u vezi, Žalbenici navode: „Prekršili ste i Član 10. Kodeksa po kojem su novinari dužni ne donositi preuranjeni sud i proglašavati krivcem bez dokaza. Rečenica: 'Nažalost, kao što je poznato, jedna od posljedica bila je i ta da je uposlenica ovog Zavoda Alma Šehović izvršila samoubistvo, kao žrtva mobinga, jer je ukazivala i na ove nepravilnosti'“.

  U skladu sa žalbenom procedurom, uredništvo portala radiokameleon.ba dostavilo je odgovor povodom žalbe Javne ustanove Služba za zapošljavanje TK Tuzla. U odgovoru se se navodi: „Primili smo Vaš dopis u kojem ste izrazili svoje nezadovoljstvo komentarom koji je objavljen na internet portalu Kameleon.ba pod nazivom Događaji sedmice: Traži se istraga o – zapošljavanju!?“ Odmah na početku teksta imate i sljedeći dio teksta: 'Šta se dogodilo? Sasvim neočekivano, barem za naše bh. običaje, u petak je Komisija za borbu protiv korupcije Skupštine TK zatražila istragu o nezakonitom zapošljavanju u javnim institucijama i preduzećima. Povod – Komisija je utvrdila kako je 216 osoba nezakonito zaposleno u UKC-u Tuzla, Zavodu zdravstvenog osiguranja i Zavodu za zapošljavanje TK. Zatraženo je i od Tužilaštva da otvori istragu!!???....'.

  Podaci do kojih je novinar došao su podaci koje je sakupila Komisija za borbu protiv korupcije Skupštine Tuzlanskog kantona. Svi podaci korišteni u tekstu su vlasništvo pomenute Komisije koja je provela istragu o tome. Tekst je sačinjen na osnovu tih podataka. Međutim, komentar je dio autorskog prava svakog novinara i on sadrži podatke i činjenice koje se tiču određene teme i pojave“. U odgovoru je navedeno i sljedeće: „Ovim putem mi izražavamo žalost ukoliko ste Vi i Vaša ustanova ovim pogođeni. Ali, izvor za sve konkretne podatke je pomenuta Komisija borbe za korupciju Skupštine TK. Za sve netačne podatke moraćete se obratiti njima. Takođe Vam stojimo na raspolaganju da ukoliko smatrate da ima netačnih podataka da ćemo to ispraviti, da će u vašu cijenjenu Ustanovu doći novinar kako bi to učinili. Također, moramo Vas podsjetiti da su i drugi mediji poimenice nabrojali sva ta imena zajedno i sa drugim institucijama“.
  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 28.07.2016.g., razmotrila je žalbu Javne ustanove Služba za zapošljavanje TK Tuzla, tekst „Događaj sedmice: Traži se istraga o – zapošljavanju!?“ od 26.06.2016.g., odgovor Uredništva i utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH. Komisija konstatuje da su prekršeni Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, Stav 4/5, Član 7 – Mogućnost odgovora i Član 15 – Žalbe, budući da demanti Žalbenika nije objavljen na portalu radiokameleon.ba.

  Član 5 - Tačnost i fer izvještavanje, Stav 4/5, Kodeksa za štampu i online medije BiH:
  „Novinari imaju profesionalnu obavezu blagovremeno ispraviti bilo koju objavljenu informaciju za koju se utvrdi da je netačna.
  Izvinjenje i/ili ispravka će biti objavljeni s dužnim isticanjem“.

  Član 7 - Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja. Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netačno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta“.

  Član 15 – Žalbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Štampa i online mediji će na prigodnom mjestu sadržavati: ime, adresu, broj telefona, broj faksa i internet/e-mail adresu i kontakte odgovornog izdavača i urednika, kojima mogu biti upućivane žalbe i prigovori na pisanje štampe i online izdanja.Podnosilac žalbe, koji tvrdi da je u izvještavanju došlo do kršenja ovog Kodeksa, obratit će se izdavaču ili uredniku odgovornom za štampu ili online izdanje o kojem se radi, demantijem ne dužim od izvorno objavljenog članka“.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala radiokameleon.ba da objavi ovu Odluku.
   

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof. dr Miodrag Živanović; advokat Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; novinar Fuad Kovačević; doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović; advokatica Nada Dalipagić; urednik Milan Šutalo, novinar Muhamed Jusić i novinarka Suzana Mijatović.
   

  Predsjedavajući Žalbene komisije

  Prof. dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.