Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  G. Mirza Halilčević - portal radiokameleon.ba, 20.07.2017. godine

  Broj: 239-02/17
  Datum: 20.07.2017.

  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  po žalbi g. Mirze Halilčevića
  na tekst objavljen na portalu radiokameleon.ba 18.05.2017.g. pod naslovom
  „Vahida Djedović o LGBT populaciji:
  Oni ne žele gay paradu u Tuzli, a razlog je samo jedan!“

  ŽALBA SE NE PRIHVAĆA
  Nema kršenja Kodeksa za štampu i online medije BiH

  Žalbena komisija konstatuje da je tekst osvrt, komentar u kojem autorica iznosi svoje mišljenje vezano za održavanje protestnog marša LGBT osoba u Sarajevu.

  Iznošenjem svojih stavova sa kojim se čitatelji mogu ili ne moraju složiti, autorica nije prekršila odredbe Kodeksa, osobito njegovog Člana 6 - Komentar, pretpostavka i činjenica i Članove 4 - Diskriminacija i 4a - Ravnopravnost polova i poštivanje osobenosti.
  U ovom se tekstu ne prepoznaju huškački niti diskriminirajući stavovi prema
  LGBT populaciji.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH nije prihvatila žalbu g. Mirze Halilčevića na tekst „Vahida Djedović o LGBT populaciji: Oni ne žele gay paradu u Tuzli, a razlog je samo jedan!“, objavljen na portalu radiokameleon.ba 18.05.2017.g.
  U tekstu je, između ostalog, objavljeno: „U Sarajevu je, trinaestog ovog mjeseca, trebao biti održan protestni marš LGBT osoba i aktivista koji se bore za svoja prava. Međutim, zbog toga što Ministarstvo saobraćaja još nije dalo odobrenje da protest krene maršutom koju su tražili, digla se velika halabuka i frka oko cijele ove priče. 'Ovo je samo još jedan od dokaza da smo manjina i da nemamo svoja prava. Ignorišu nas i oduzimaju pravo na slobodu kretanja. Pozivamo sve na mirni protest da nam se pridruže, jer smo protiv nasilja, a sami smo izloženi nasilju…' Bla, bla, bla…Ovih dana, gay protesti u Sarajevu su udarna vijest i, zaista, oni nikada ne mogu proći nezapaženo. Uvijek se diže tolika frka oko cijele te povorke da i ne mogu ostati neprimijećeni. Međutim, da li bi ovi protesti dobili na značaju ako bi sve prošlo kako treba? Da li bi se o njima govorilo? I šta je cilj ove halabuke?“.
  Dalje se navodi: „Da u ovoj državi istospolni partneri imaju sve povlastice i simpatije, najbolje dokazuje nedavna objava Bože Vreće, koji je na svom FB profilu objavio da se udaje za svog dragog. Toliko podrške i lijepih želja u ovoj državi još niko nije dobio, pa da je tri puta hetero. Svi su na Božinoj strani. Svi mu žele beskrajnu ljubav i sreću do neba. Iz

  svega ovoga se može postaviti pitanje: Ima li smisla tražiti prava koja već postoje i, ako ima, šta se krije iza toga? Izgleda kao da se iza svega ovoga krije samo pokušaj prikrivanja velikih stvari koje su puno bitnije za ovu državu, od nezaposlenosti, korupcije, nepotizma, odlaska mladih iz zemlje… do nesposobne političke troglave aždahe koja samo zamazuje oči ovom, svakako, obnevidjelom i oćoravljenom narodu. Jer, da se gay parada održi npr. u Tuzli, multi-kulti gradu od pamtivijeka, o tome ne bi niko niti komentarisao, a kamo li rekao koju riječ uvrede i ta parada bi prošla nezapaženo. Ali, to izgleda i nije ono što
  predstavnici LGBT žele. Oni i žele da se predstave kao oni koje niko ne razumije, odnosno, da se predstave kao žrtve kako bi zadobili što veći broj onih koji bi se mogli identifikovati s njima, kako bi iz svega toga, na kraju, mogli izvući profit.“

  Povodom ovog teksta, Vijeću za štampu u BiH i redakciji portala radiokameleon.ba obratio se g. Mirza Halilčević, naznačivši: „ovim putem upućujem žalbu u odnosu na objavljeni tekst na Vašem portalu i na dosadašnje nepostojanje nikakvog javnog demanta, kritike, izvinjenja u odnosu na isti. Tekst naslova - Vahida Djedović o LGBT populaciji: Oni ne žele gay paradu u Tuzli, a razlog je samo jedan, (http://radiokameleon.ba/2017/05/vahida-djedovic-lgbt-populaciji-ne-zele-gay-paradu-tuzli-a-razlog-jedan/) iz pera necertificirane psihoterapeutice je problematičan iz mnogo razloga. Tekst je nesumnjivo homofobnog karaktera i kao takav propagira jedan neargumentiran stav pozivajući se na pseudo naučne metode što u kontekstu psihologije svakako označava jedan neetičan pristup. Zakonom o zabrani diskriminacije Bosne i Hercegovine propisana je zabrana diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika (pored ostalog), gdje je objavljivanje ovog teksta došlo do kršenja istog po više osnova. Mediji trebaju da omoguće slobodu oglašavanja po pitanju aktuelnih problema sa kojima se naše društvo suočava, ali način na koji se to čini u gore navedenom tekstu je u najmanju ruku rezultat neinfomiranosti, nedostatka referenci i nepoznavanja onoga o čemu se govori. Zato bih Vas ovim putem zamolio da se kao medij oglasite vezano za stav koji je iznijet u tekstu“.

  Postupajući u skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za štampu u BiH obratilo se gl. i odg. uredniku portala radiokameleon.ba, ali odgovor nije dostavljen.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 20.07.2017.g., razmotrila je žalbu g. Mirze Halilčevića, tekst „Vahida Djedović o LGBT populaciji: Oni ne žele gay paradu u Tuzli, a razlog je samo jedan!“ od 18.05.2017.g. i utvrdila da nema kršenja Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Žalbena komisija konstatuje da je tekst osvrt, komentar u kojem autorica iznosi svoje mišljenje vezano za održavanje protestnog marša LGBT osoba u Sarajevu.
  Iznošenjem svojih stavova sa kojim se čitatelji mogu ili ne moraju složiti, autorica nije prekršila odredbe Kodeksa, osobito njegovog Člana 6 - Komentar, pretpostavka i činjenica i

  Članove 4 - Diskriminacija i 4a - Ravnopravnost polova i poštivanje osobenosti. U ovom se tekstu ne prepoznaju huškački niti diskriminirajući stavovi prema LGBT populaciji.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala radiokameleon.ba da objavi ovu Odluku.

  Članovi/ce Žalbene komisije: Dopredsjedavajući, advokat Dražen Zubak; urednik Fuad Kovačević; sutkinja Nada Arsenić; prof. dr Enes Osmančević; doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović, novinar Muhamed Jusić, novinarka Suzana Mijatović i urednik Milan Šutalo.


  Dopredsjedavajući
  Žalbene komisije

  Dražen Zubak

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.