Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  G. Božo Bošnjak - portal pogled.ba, 27.05.2016. godine

  Broj: 392-02/16
  Datum: 27.05.2016.


  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  povodom žalbe g. Bože Bošnjaka
  na tekst objavljen na portalu pogled.ba 20.03.2016. g. pod naslovom
  „Prvenstvo u režiji povjerenika Bože Bošnjaka;
  Student ponovno nezadovoljan suđenjem“


  ŽALBA SE PRIHVAĆA
  Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH
  Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, Stav 4/5
  Član 7 – Mogućnost odgovora
  Član 15 – Žalbe


  Iako je Žalbenik podnio demanti na pisanje portala, taj demanti nije bio objavljen. Time su prekršeni Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, stav 4/5 i Član 7 Kodeksa – Mogućnost odgovora.

  Žalbena komisija utvrđuje povredu člana 15 Kodeksa, iz razloga što internet portal www.pogled.ba na svome siteu nema kontakt podatke navedene kao obavezne u Članu 15 Kodeksa.
  Time su Žalbeniku, ali i eventualnim drugim žalbenicima onemogućili da upućuju žalbe i prigovore na pisanje ovog portala.

  Mediji su obavezni imati vidljivi impressum, navedeno uredništvo, sastav redakcije i kontakte, u svakome svome printanom ili online izdanju.


   

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH prihvatila je žalbu g. Bože Bošnjaka na tekst „Prvenstvo u režiji povjerenika Bože Bošnjaka“, objavljen na portalu pogled.ba 20.03.2016. g. U okviru teksta je objavljena fotografija žalbenika, kao i sljedeće: „Na otvaranju Lige za ostanak košarkaši Studenta doživjeli su i treći uzastopni poraz. Košarkaši Građanskog iz Bijeljine slavili su sa 80:66 (21:16, 21:21, 16:16, 22:13), čime su Studenti izgubili prednost stečenu u Ligi 12 i umanjili svoje izglede za ostanak u društvu najboljih bh. momčadi. Domaće košarkaše do pobjede su predvodili Janjušević s 22 i Kovačević s 15 poena, dok su kod gostiju iz Mostara standardno bili najbolji Rizvić s 25 i Sejfić s 14 koševa“.

  U tekstu se dalje navodi: „Košarkaši Studenta i vodstvo kluba u nekoliko su navrata iskazali nezadovoljstvo sudačkim odlukama koje su utjecale na sami ishod utakmice. Sudačku trojku za ovaj susret odredio je povjerenik natjecanja Božo Bošnjak, čijim su radom nezadovoljni u mostarstom, ali i u drugim klubovima Prve lige. 'Ovaj čovjek je zalutao u sport, a ne u košarku', bio je jedan od komentara koji se mogao čuti u košarkaškim krugovima. Također, u prethodnim susretima protiv BN Basketa i Bošnjaka Student nije bio zadovoljan pojedinim sudačkim procjenama“.
  S tim u vezi, Vijeću za štampu u BiH i redakciji portala pogled.ba obratio se Zajednički odvjetnički ured Sesar-Ćurić-Miletić, u svojstvu punomoćnika g. Bože Bošnjaka, sa žalbom u kojoj je naznačeno: „Dana 20.03.2016. godine na portalu pogled.ba, objavljen je članak pod naslovnom: 'Prvenstvo u režiji povjerenika Bože Bošnjaka; Student ponovno nezadovoljan suđenjem', a u kojem su, uz fotografiju naše stranke, iznesene netočne i maliciozne tvrdnje u pogledu opstupanja gospodina Bošnjaka kod određivanja sudaca za tu utakmicu kao i samog djelovanja gospodina Bošnjaka u BH košarci“.
  U žalbi se dalje navodi: „Kao punomoćnici već smo se u dva navrata pismeno obraćali, i to na adresu Studentskog centra Mostar (kao nositelja domene pogled.ba i osnivača portala) i na adresu uredništva samog portala, i to sa zahtjevom za dostavu podataka – ime autora članka i glavnog urednika portala. Međutim, do sada niti mi niti naša stranka nije zaprimila nikakav odgovor. Radi navedenog ulaže se ovaj prigovor i tražimo Vaše postupanje, kako bi navedeni portal objavio ispravku našoj stranci, i saznali osobe odgovorne za takav objavljeni članak“.

  U skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za štampu u BiH obratilo se uredništvu portala pogled.ba povodom žalbe g. Bošnjaka, ali odgovor nije dostavljen.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 27.05.2016. godine, razmotrila je žalbu g. Bože Bošnjaka, tekst „Prvenstvo u režiji povjerenika Bože Bošnjaka“ od 20.03.2016. g. i utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH: Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, Stav 4/5, Član 7 – Mogućnost odgovora, i Član 15 – Žalbe.
  Žalbena komisija utvrđuje povredu Člana 15 Kodeksa, iz razloga što internet portal www.pogled.ba na svome siteu nema kontakt podatke navedene kao obavezne u Članu 15 Kodeksa.
  Time su žalbeniku, ali i eventualnim drugim žalbenicima onemogućili da upućuju žalbe i prigovore na pisanje ovog portala.

  Mediji su obavezni imati vidljivi impressum, navedeno uredništvo, sastav redakcije i kontakte, u svakome svome printanom ili online izdanju.

  Iako je Žalbenik podnio demanti na pisanje portala, taj demanti nije bio objavljen. Time su prekršeni Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, Stav 4/5 i Član 7 Kodeksa – Mogućnost odgovora.
  Član 5 - Tačnost i fer izvještavanje, stav 4/5, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Novinari imaju profesionalnu obavezu da blagovremeno isprave bilo koju objavljenu informaciju za koju se utvrdi da je netačna.
  Izvinjenje i/ili ispravka će biti objavljena s dužnim isticanjem“.
  Član 7 - Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH:
  „Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja. Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netačno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta“.
  Član 15 – Žalbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH:
  „Štampa i online mediji će na prigodnom mjestu sadržavati: ime, adresu, broj telefona, broj faksa i internet/e-mail adresu i kontakte odgovornog izdavača i urednika, kojima mogu biti upućivane žalbe i prigovori na pisanje štampe i online izdanja.
  Podnosilac žalbe, koji tvrdi da je u izvještavanju došlo do kršenja ovog Kodeksa, obratit će se izdavaču ili uredniku odgovornom za štampu ili online izdanje o kojem se radi, demantijem ne dužim od izvorno objavljenog članka“.


  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala pogled.ba da objavi ovu Odluku.

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof. dr Miodrag Živanović; advokat Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; prof. dr Enes Osmančević; novinar Fuad Kovačević; novinar Milan Šutalo i novinarka Suzana Mijatović.


  Predsjedavajući Žalbene komisije

  Prof. dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.