Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odbor SDA Brčko Distrikt BiH - portal objektivmedia.com, 27.05.2016. godine

  Broj: 395-02/16
  Datum: 27.05.2016.

   

  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  povodom žalbe Odbora SDA Brčko Distrikta BiH
  na tekst „Krivična prijava protiv vlasnika portala InfoBrčko.com“
  objavljen na portalu objektivmedia.com 02.04.2016. g.


  ŽALBA SE PRIHVAĆA
  Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH
  Članom 5 – Tačnost i fer izvještavanje, stav 4/5
  Član 7 – Mogućnost odgovora
  Žalbena komisija konstatuje da je Odbor SDA Brčko Distrikta BiH uputio demanti na tekst „Krivična prijava protiv vlasnika portala InfoBrčko.com“, objavljen na portalu objektivmedia.com.
  Demanti navoda iz teksta nije objavljen, a uredništvo je bilo obavezno objaviti ga, u skladu sa Članom 7 – Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH.
  Portal objektivmedia.com dužan je objaviti upućeni demanti.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH prihvatila je žalbu Odbora SDA Brčko Distrikta BiH na tekst objavljen na portalu objektivmedia.com 02.04.2016. g. pod naslovom „Krivična prijava protiv vlasnika portala InfoBrčko.com“, u kojem je, objavljeno:
  „Protiv Seada Šadića i Semira Ibrahimovića, vlasnika portala 'infobrcko.com', Evropski univerzitet je podneo krivične prijave. Kako se navodi u prijavi, oni su u periodu od februara do marta 2016-te godine objavili niz neistinitih tekstova kojima je narušen ugled Evropskom univerzitetu. Cilj je bio da Evropski univerzitet prisile na plaćanje nadoknade u vidu reklame na tom portalu, navodi se u prijavi“. U okviru teksta je objavljena kopija krivične prijave koju je Evropski univerzitet podnio protiv Seada Šadića i Semira Ibrahimovića.
  S tim u vezi, Vijeću za štampu u BiH i redakciji portala objektivmedia.com, obratio se Odbor SDA Brčko Distrikta BiH, naznačivši da je na portalu objektivmedia.com „bez bilo kakve provjere, objavljen tekst 'Krivična prijava protiv vlasnika portala infobrcko.com', sa sadržajem navodno podnesene krivične prijave nadležnim institucijama protiv Seada Šadića i Semira Ibrahimovića, potpisana od strane rektora Evropskog Univerziteta prof.dr. Mirko Kulić i ovjerena pečatom Evropskog Univerziteta. Odbor SDA Brčko distrikta BiH koristi ovu priliku da demantuje da je Sead Šadić 'suvlasnik portala Infobrčko.com' kako piše u javno objavljenoj krivičnoj prijavi“.
  Žalbenici dalje navode: „U tekstu su iznesene grube neistine, čitav niz insinuacija, nestinitih tvrdnji, podmetanja, u vezi statusa Seada Šadića, savjetnika gradonačelnika Brčko distrikta BiH i predsjednika mladih SDA Brčko. Naime, Sead Šadić je savjetnik gradonačelnika Brčko distrikta BiH za rad i radne odnose i IT tehnologije, a ne savjetnik za obrazovanje kao što je navedeno. Također, Sead Šadić je predsjednik Asocijacije mladih SDA Brčko distrikta BiH i član Predsjedništva Asocijacije mladih SDA BiH. U konkretnom slučaju, krajnje se zloupotrebljavaju medijske slobode na internetu što se reflektuje na ovu lokalnu zajednicu kao uređeno demokratsko društvo. Isto tako, ovakvi i slični tekstovi štete ugledu ove lokalne zajednice u cjelini. Osobito je opasno i društveno neprihvatljivo javno objavljivanje ličnih podataka osoba direktno kršeći zakon, zanemarujući presumpciju nevinosti, sa tvrdnjama da su vlasnici određenih portala, bez bilo kakvog materijalnog dokaza, a sve to zloupotrebljavajući slobodu izražavanja u demokratskom društvu“.
  Postupajući u skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za štampu u BiH obratilo se uredništvu portala objektivmedia.com, ali odgovor nije dostavljen niti je objavljen demanti žalbenika.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 27.05.2016. g., razmotrila je žalbu Odbora SDA Brčko Distrikta BiH, tekst „Krivična prijava protiv vlasnika portala InfoBrčko.com“ od 02.04.2016. g. i utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.
  Žalbena komisija konstatuje da je Odbor SDA Brčko Distrikta BiH uputio demanti na tekst „Krivična prijava protiv vlasnika portala InfoBrčko.com“, objavljen na portalu objektivmedia.com.
  Demanti navoda iz teksta nije objavljen, a uredništvo je bilo obavezno objaviti ga, u skladu sa Članom 5 – Tačnost i fer izvještavanje, stav 4/5 i Članom 7 – Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH.
  Portal objektivmedia.com dužan je objaviti upućeni demanti.


  Član 5 - Tačnost i fer izvještavanje, Stav 4/5, Kodeksa za štampu i online medije BiH:
  „Novinari imaju profesionalnu obavezu blagovremeno ispraviti bilo koju objavljenu informaciju za koju se utvrdi da je netačna.
  Izvinjenje i/ili ispravka će biti objavljeni s dužnim isticanjem“.

  Član 7 - Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja. Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netačno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta“.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala objektivmedia..com da objavi ovu Odluku.

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof. dr Miodrag Živanović; advokat Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; prof. dr Enes Osmančević; novinar Fuad Kovačević; novinar Milan Šutalo i novinarka Suzana Mijatović.


  Predsjedavajući Žalbene komisije

  Prof. dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.