Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Ministarstvo odbrane BiH - dnevni list "Dnevni avaz", 14.01.2016. godine

  Broj: 78-02/16
  Datum: 14.01.2016.

   


  Ministarstvo odbrane BiH – dnevni list „Dnevni avaz“

  ODLUKA

  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  po žalbi Ministarstva odbrane BiH
  na tekst „Vojne helikoptere servisiraju u garaži!“
  objavljen u listu „Dnevni avaz“, 25.12.2015. godine


  ŽALBA SE PRIHVAĆA

  Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH
  Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje
  Član 7 – Mogućnost odgovora
  Član 15 - Žalbe

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH konstatuje da su prekršeni Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, Član 7 – Mogućnost odgovora, i Član 15 – Žalbe, budući da demanti žalbenika nije objavljen.

  Komisija konstatuje da je demanti Ministarstva odbrane BiH napisan u skladu sa žalbenom procedurom, sa konkretnim demantiranjem navoda iz teksta i nije bilo nikakvog razloga da ga uredništvo lista „Dnevni avaz“ ne objavi.

   

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH prihvatila je žalbu Ministarstva odbrane BiH na tekst objavljen u listu „Dnevni avaz“ 25.12.2015. godine, sa nadnaslovom „Šta je otkrila komisija Ministarstva odbrane u Laktašima“, naslovom „Vojne helikoptere servisiraju u garaži!“ i podnaslovom „Firma koja je dobila posao unajmila garažu u koju nijedna letjelica ne može stati. Nemaju ni alat ni mjesto za slijetanje. Neovlaštene osobe imale pristup letjelicama“.

  U tekstu je, između ostalog, objavljeno: „Helikoptere u vlasništvu Oružanih snaga (OS) BiH održava firma 'Avioinženjering' iz Laktaša, koja nema ni vlastiti prostor za rad, posjeduje garažu u kojoj ni jedan helikopter OSBiH ne može ni stati, a drveće i elektrostubovi onemogućavaju slijetanje letjelica na parking ispred garaže, navodi se u izvještaju nadležne komisije, saznaje 'Dnevni avaz'. Uz to, firma ima samo jednoga zaposlenoga. I to je direktor Srđan Karadeglija“, kao i sljedeće:
  „Uvidom u izvještaj komisije do kojeg je došao naš list, a koju su nedavno u inspekciju u Laktaše poslali Ministarstvo odbrane (MO) i Oružane snage BiH, saznajemo da 'Avioinženjering' poslove od izuzetnog značaja za državu obavlja u unajmljenom prostoru autoservisa 'Promotors' u Laktašima, i to na površini od oko tek 100 metara kvadratnih!!! Što je još skandaloznije, taj radni prostor fizički je od autoservisa odvojen tek improviziranom pregradom – najlonskim paravanima. – Kao takav ne ispunjava ni minimum bezbjednosti za rad na helikopterima OS BiH iz razloga mogućeg fizičkog pristupa neovlaštenog osoblja koje radi u autoservisu, zatim mogućnosti nastanka incidenta usljed autozavarivačkih radova u autoservisu – navedeno je u izvještaju. Dalje je istaknuto da je prostor predviđen za slijetanje helikoptera Gazela veoma ograničen, a što je još gore, komisija je utvrdila da je slijetanje helikoptera UH-IH i Mi-8 nemoguće na postojećem prostoru, pa je nejasno kako ova firma uopće servisira letjelice“.

  Dalje se navodi: „-Konstatirano je i da je uvlačenje helikoptera u garažni prostor za potrebe radova na njima nemoguće iz više razloga, između ostalog i što su garažna vrata širine između 3,5 odnosno četiri, a visina tek oko tri metra – navedeno je u dokumentu, gdje se dodaje i da u unutrašnjost prostora ne može stati nijedan helikopter na stanju OSBiH“.

  S tim u vezi, u demantiju Ministarstva odbrane BiH se navodi:
  „Nakon provođenja zakonom propisane procedure javne nabavke Ministarstvo odbrane BiH je potpisalo ugovor sa firmom 'Avioinžinjering' Laktaši o pružanju usluga servisiranja i tekućeg održavanja zrakoplovno-tehničkih materijalnih sredstava u šta ulazi: Servisiranje i opravka rezervnih dijelova, sklopova, podsklopova i pripadajuće opreme; Laboratorijsko ispitivanje strukture trupa zrakoplova, repne kupe, krakova glavnog rotora i drugih sklopova metodama bez razaranja; Antikoroziona zaštita dijelova i sklopova za zrakoplove; i Ostale usluge po zahtjevu OS BiH. Ugovorom sa firmom 'Avioinžinjering' Laktaši nije predviđeno slijetanje, uzlijetanje niti uvlačenje helikoptera u prostor firme. Sve radove na opravci rezervnih dijelova i sklopova firma izvodi na lokacijama OS BiH gdje su smješteni helikopteri“.

  Žalbenici navode i sljedeće: „Za pružanje usluga firma angažuje specijaliste vazduhoplovne struke iz regiona sa kojima ima potpisan ugovor o djelu, a spisak tih lica je prezentovan prilikom dostavljanja ponude. Također, 'Avioinžinjering' ima potpisane ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji sa renomiranim firmama kao što su 'Motorflug' Njemačka, 'Helisota' Litvanija, 'Airbus' Francuska koje u slučaju potrebe mogu pružiti tehničku pomoć prilikom servisiranja navedenih materijalno-tehničkih sredstava“.

  Postupajući u skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za štampu u BiH uputilo je pismo uredništvu povodom zahtjeva Ministarstva odbrane BiH za objavom demantija u listu „Dnevni avaz“ ali odgovor nije dostavljen, niti je demanti Žalbenika objavljen.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 14.01.2016. godine, razmotrila je žalbu Ministarstva odbrane BiH, tekst „Vojne helikoptere servisiraju u garaži!“ od 25.12.2015. godine i utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Žalbena komisija konstatuje da su prekršeni Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, Član 7 – Mogućnost odgovora i Član 15 – Žalbe, budući da demanti žalbenika nije objavljen.
  Komisija konstatuje da je demanti Ministarstva odbrane BiH napisan u skladu sa procedurom, sa konkretnim demantiranjem navoda iz teksta i nije bilo nikakvog razloga da ga list „Dnevni avaz“ ne objavi.

  Član 5 - Tačnost i fer izvještavanje, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Novinari neće objavljivati netačne ili krivonavodeće materijale u vidu fotografija, tekstova ili drugih materijala. Fotografije i dokumenti ne smiju biti falsifikovani i/ili korišteni na krivonavodeći način.

  Novinari ne smiju prikrivati i/ili zadržavati važne informacije čije bi obznanjivanje moglo materijalno uticati na tumačenje objavljenog izvještaja i razumijevanje kod čitalačke publike. Novinari imaju profesionalnu obavezu blagovremeno ispraviti bilo koju objavljenu informaciju za koju se utvrdi da je netačna. Izvinjenje i/ili ispravka će biti objavljeni s dužnim isticanjem.

  Novinari će uvijek izvještavati istinito i tačno o ishodu radnje poduzete u vezi s klevetom u koju su bili uključeni. Novinari će izvještavati samo na osnovu činjenica čije je porijeklo novinaru poznato. Kod izvještavanja i komentara kontroverze, novinari će se potruditi da saslušaju i predstave sve strane u sporu. Ukoliko jedna strana u kontroverzi odbije da se stavi na raspolaganje novinaru, publikacija može opravdano navesti ovo odbijanje u svom izvještaju“.
   

  Član 7 - Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja. Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netačno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta“.
   

  Član 15 – Žalbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Štampa i online mediji će na prigodnom mjestu sadržavati: ime, adresu, broj telefona, broj faksa i internet/e-mail adresu i kontakte odgovornog izdavača i urednika, kojima mogu biti upućivane žalbe i prigovori na pisanje štampe i online izdanja. Podnosilac žalbe, koji tvrdi da je u izvještavanju došlo do kršenja ovog Kodeksa, obratit će se izdavaču ili uredniku odgovornom za štampu ili online izdanje o kojem se radi, demantijem ne dužim od izvorno objavljenog članka“.

   

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof.dr Miodrag Živanović; sutkinja Nada Arsenić; prof. dr Enes Osmančević; novinar Fuad Kovačević; doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović; novinar Milan Šutalo; novinarka Suzana Mijatović i novinar Muhamed Jusić.

   
  Predsjedavajući Žalbene komisije

  prof.dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.