Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  G. Goran Drakula - dnevni list "Dnevni avaz", 18.06.2016. godine

  Broj: 367-02/16
  Datum: 18.06.2016.


  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  povodom žalbe g. Gorana Drakule
  na fotografiju objavljenu u listu „Dnevni avaz“
  31.05.2016. g. u okviru teksta
  „Bijela traka je značila put u smrt i neviđena stradanja“


  ŽALBA SE PRIHVAĆA
  Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH
  Član 2 – Urednička odgovornost
  Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje

  Uredništvo lista „Dnevni avaz“ je, kao ilustraciju tekstu o događajima iz 1992. u Prijedoru, postavilo fotografiju o ubistvima u selu Rogova na Kosovu iz 1999. godine.
  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH konstatuje da ovdje nije riječ o namjernom propustu, ali nakon što su postali svjesni toga propusta, uredništvo je bilo dužno ispraviti grešku. Nakon intervencije Vijeća za štampu, uredništvo lista je dalo obećanje da će uraditi ispravku. Međutim, ispravka nije urađena. Budući da uredništvo nije uradilo ispravku, utvrđuje se kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH, Člana 2 – Urednička odgovornost, i Člana 5, Stav 1 – Tačnost i fer izvještavanje.

   
  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH prihvatila je žalbu g. Gorana Drakule na fotografiju objavljenu u listu „Dnevni avaz“ 31.05.2016. g., u okviru teksta „Bijela traka je značila put u smrt i neviđena stradanja“. Uz fotografiju je opis: „Prijedor 1992. godine: Najmračnija epizoda u historiji ovog grada“.

  U tekstu je, između ostalog, objavljeno: „Prijedor će danas vratiti sjećanje na najsuroviji dio povijesti grada, kada je 31. maja 1992. godine tadašnja vlast SDS-a, 'potkovana' snagom tzv. JNA, naredila svim nesrbima da na rukave stave bijele trake, a na prozore izvise bijele zastave ili plahte“.

  Žalbenik navodi: „Moja žalba se konkretno odnosi na tu fotografiju, potpisana je kao Prijedor 1992. godine a u stvari je fotografija iz 1999. godine fotografisana na Kosovu u selu Rogova (Has Rugove) nakon akcije policijskih snaga Srbije protiv pripadnika OVK. Ovom fotografijom koja nema nikakve veze sa događajima u Prijedoru iz 1992. godine Dnevni avaz je zlonamjerno prikazao stradanja pripadnika OVK 1999. godina na Kosovu kao stradanja Bošnjaka 1992. godine u Prijedoru“. Žalbenik je dostavio i original fotografiju nastalu na Kosovu.

  U skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za štampu u BiH obratilo se gl. i odg. uredniku lista „Dnevni avaz“ povodom žalbe g. Drakule. U dostavljenom odgovoru, gl. i odg. urednik Vele, između ostalog, navodi: „Izvršili smo provjeru kod moje izvršne ekipe. Došlo je zaista do tehničke greške u pripremi strane 4., jer je nekad ranije ta fotografija u sistemu arhivirana pod oznakom Prijedora 1992. Primijetili smo da su, nažalost, i neka udruženja i portali koristili navedenu fotografiju u kontekstu Prijedora 1992. godine. To je uistino krajnje pogrešno i nepotrebno obzirom na širinu zločina koji je u Prijedoru počinjen. Istina, nažalost, nisu napravljene fotografije stradalih u Prijedoru, kao u slučaju na Kosovu, ali jesu fotografije masovnih grobnica i stratišta koje smo ranije mnogo puta koristili, kao i u prilogu koji smo taj dan štampali“.

  Urednik Vele navodi i sljedeće: „Jasno, upotrebom ove fotografije niko ne pokušava predimenzionirati zločin u Prijedoru. Po svojoj monstruoznosti, posljedicama, a obzirom i na zaključke Haškog tribunala – on je ogroman i ima važna obilježja genocida. Tim prije, ovakva tehnička pogreška nije trebala. U jednom od narednih brojeva napravit ćemo ispravku“.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 18.06.2016. g., razmotrila je žalbu g. Gorana Drakule, fotografiju objavljenu u okviru teksta „Bijela traka je značila put u smrt i neviđena stradanja“ od 31.05.2016. g., odgovor gl. i odg. urednika i utvrdila Kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH, Član 2 – Urednička odgovornost i Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje - „Novinari neće objavljivati netačne ili krivonavodeće materijale u vidu fotografija, tekstova ili drugih materijala“.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH konstatuje da je riječ o žalbi na fotografiju, a ne na sadržaj teksta u objavljenom članku. Iako nije riječ o namjernom propustu, nakon što su postali svjesni toga propusta, uredništvo je bilo dužno ispraviti grešku. Nakon intervencije Vijeća za štampu, uredništvo lista je dalo obećanje da će uraditi ispravku. Međutim, ispravka nije urađena. Budući da uredništvo nije uradilo ispravku, utvrđuje se kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.


  Član 2 - Urednička odgovornost, Kodeks za štampu i online medije BiH: „Najvažnija odgovornost novinara i urednika je osigurati da njihov rad bude usmjeren ka poštivanju istine, kao i prava javnosti da sazna istinu. Novinari će u svakom trenutku obavljati svoj posao u duhu pravednosti, istinitosti i pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvještavanju i predstavljanju mišljenja. Plagijati, falsifikovanje, namjerno prikrivanje važnih činjenica, primanje mita ili usluga, koji bi uticali na rad novinara ili urednika, najteži su moralni prekršaji ove profesije“.

  Član 5 - Tačnost i fer izvještavanje, Kodeks za štampu i online medije BiH: „Novinari neće objavljivati netačne ili krivonavodeće materijale u vidu fotografija, tekstova ili drugih materijala. Fotografije i dokumenti ne smiju biti falsifikovani i/ili korišteni na krivonavodeći način. Novinari ne smiju prikrivati i/ili zadržavati važne informacije čije bi obznanjivanje moglo materijalno uticati na tumačenje objavljenog izvještaja i razumijevanje kod čitalačke publike. Novinari imaju profesionalnu obavezu blagovremeno ispraviti bilo koju objavljenu informaciju za koju se utvrdi da je netačna. Izvinjenje i/ili ispravka će biti objavljeni s dužnim isticanjem. Novinari će uvijek izvještavati istinito i tačno o ishodu radnje poduzete u vezi s klevetom u koju su bili uključeni. Novinari će izvještavati samo na osnovu činjenica čije je porijeklo novinaru poznato. Kod izvještavanja i komentara kontroverze, novinari će se potruditi da saslušaju i predstave sve strane u sporu. Ukoliko jedna strana u kontroverzi odbije da se stavi na raspolaganje novinaru, publikacija može opravdano navesti ovo odbijanje u svom izvještaju“.


  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof. dr Miodrag Živanović; advokat Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; prof. dr Enes Osmančević; novinar Fuad Kovačević; advokatica Nada Dalipagić; doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović; novinar Milan Šutalo i novinarka Suzana Mijatović.

  Predsjedavajući Žalbene komisije

  Prof. dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.