Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, gđa Jasmina Fisović - dnevni list "Dnevni avaz", 09.03.2018.

  Broj Odluke: 86-02/18
  Datum održavanja sjednice: 09.03.2018.
  Žalbenik: Gđa Jasmina Fisović
  Medij: Dnevni list „Dnevni avaz“
  Naslov članka: „Na ulici pretukao i opljačkao muškarca“
  Datum objave članka: 04.01.2018.
  Žalbeni osnov Žalbenika:
  Žalbenica navodi, da su, po njenom mišljenju, prekršeni članovi
  Kodeksa za štampu i online medije BiH


  Ishod: Žalba se ne prihvaća

  Odluka Žalbene komisije:
  Nema kršenja Kodeksa za štampu i online medije BiH

  Žalbena komisija konstatuje da je „Dnevni avaz“ prenio zvaničnu policijsku informaciju. 

  Uz to, riječ je o osobi koja je punoljetna i ne postoji nikakva zabrana objavljivanja njegovog identiteta.


  Pojašnjenje:

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH nije prihvatila žalbu gđe Jasmine Fisović na tekst „Na ulici pretukao i opljačkao muškarca“, objavljen u listu „Dnevni avaz“, 04.01.2018.g.

  U tekstu je objavljeno: „Pripadnicima Treće policijske uprave M.A. iz Sarajeva prijavio je prekjučer da ga je dan ranije u 19.30 sati u ulici Azize Šaćirbegović, općina Novo Sarajevo, pretukao i opljačkao Aner Fisović (23) iz Goražda, nastanjen u Sarajevu. Prema navodima iz prijave, Fisović je, uz upotrebu fizičke snage, oteo novac od M.A., koji je tom prilikom povrijeđen pa mu je ljekarska pomoć ukazana u Općoj bolnici 'Prim. dr Abdulah Nakaš' u Sarajevu. Policajci su prekjučer u 18.15 sati u ulici Đžemala Bijedića, općina Novo Sarajevo, pronašli i uhapsili Fisovića. On se sumnjiči za krivična djela razbojništvo i nanošenje teške tjelesne povrede, a predat je u Jedinicu za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo“.

  Povodom ovog teksta Vijeću za štampu u BiH i listu „Dnevni avaz“, obratila se gđa Jasmina Fisović, naznačivši: „Ko daje pravo vašem novinaru odnosno uposleniku inicijala A.K. da objavi u crnoj hronici današnjeg Dnevnog avaza lične podatke mog sina, mjesto rođenja, puno ime i prezime i godište, a pored njegovog protivnika samo inicijali, i uz to niz netačnih informacija. Odakle pravo novinaru i vama kao glavnom uredniku da to uradite i objelodanite bez dozvole vlasnika podataka? Jeste li vi svjesni da nanosite štetu i duševnu bol mojem drugom maloljetnom djetetu koje je od jutros izloženo provokacijama i maltretiranju od vršnjaka!??“.

  Postupajući u skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za štampu u BiH uputilo je pismo gl. i odg. urednici „Dnevnog avaza“.

  U odgovoru upućenom Vijeću, gl. i odg. urednica Dženana Burek je naznačila: „MUP Kantona Sarajevo je na svojoj zvaničnoj Internet stranici 3. januara ove godine objavio informaciju u kojoj se navodi da je A.F. (Aner Fisović) počinio krivična djela razbojništvo i nanošenje teške tjelesne povrede. Pripadnicima Treće policijske uprave oštećeni M.A. iz Sarajeva prijavio je da je napadnut i opljačkan oko 19.30 sati u ulici Azize Šaćirbegović. Dakle, u zvaničnoj policijskoj informaciji M.A. je žrtva napada i razbojništva, a ne protivnik osumnjičenog Fisovića, kako gospođa u žalbi neosnovano tvrdi. U tekstu smo objavili navode iz prijave oštećenog, prema zvaničnoj policijskoj informaciji, kao i detalje da je oštećenom ljekarska pomoć ukazana u Općoj bolnici 'prim. dr Abdulah Nakaš' u Sarajevu, jer je zadobio teške tjelesne povrede“.

  Urednica dodaje i sljedeće: „Nadalje smo iz policijske informacije naveli i da je osumnjičeni lišen slobode u ulici Džemala Bijedića, te da je u policijskim prostorijama zadržan 24 sata. Tekst je objavljen u interesu javnosti jer je Aner Fisović punoljetna osoba, koja je u potpunosti pravno i poslovno sposobna, a uz to osumnjičena za razbojnički napad na ulici, uz uzimanje u obzir da je i sam MUP KS obznanio ovaj događaj. Interes javnosti u konkretnom slučaju je pojačan, imajući u vidu porast uličnog kriminala u Sarajevu“.

  Ishod:

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 09.03.2018.g., razmotrila je žalbu gđe Jasmine Fisović, tekst „Na ulici pretukao i opljačkao muškarca“ od 04.01.2018.g, odgovor gl. i odg. urednice Burek i zaključila da nema kršenja Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Žalbena komisija konstatuje da je „Dnevni avaz“ prenio zvaničnu policijsku informaciju. Uz to, riječ je o osobi koja je punoljetna i ne postoji nikakva zabrana objavljivanja njegovog identiteta.


  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu lista „Dnevni avaz“ da objavi ovu Odluku.

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof. dr Miodrag Živanović; advokat Dražen Zubak; urednik Fuad Kovačević; sudinica Nada Arsenić; novinarka Suzana Mijatović; prof. dr Enes Osmančević; doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović i novinar Muhamed Jusić.

   

  Predsjedavajući
  Žalbene komisije
  prof. dr Miodrag Živanović


   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.