Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, g. Der Čaba - dnevni list "Dnevni avaz", 09.03.2018.

  Broj Odluke: 95-02/18
  Datum održavanje sjednice: 09.03.2018.
  Žalbenik: G. Der Čaba
  Medij: Dnevni list „Dnevni avaz“
  Naslov članka: „Profesionalne ubice žele ostati u pritvoru“
  Datum objave članka: 22.12.2017.
  Žalbeni osnov Žalbenika:
  Žalbenik navodi, da su, po njegovom mišljenju, prekršeni članovi
  Kodeksa za štampu i online medije BiH


  Ishod: Žalba nije prihvaćena
  Odluka Žalbene komisije:
  Nema kršenja Kodeksa za štampu i online medije BiH

  Žalbena komisija konstatuje da je izvještavano o legitimnoj temi, krivičnom postupku vođenom protiv Žalbenika, koji je okončan pravosnažnom osuđujućom presudom.

  Pri tome, razlozi zbog kojih je Žalbeniku određivan i produžavan pritvor nisu u tolikoj mjeri bitni za temu o kojoj je pisano, da bi se moglo na osnovu toga ustanoviti kršenje nekog od Članova
  Kodeksa za štampu i online medije BiH.


  Pojašnjenje:

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH nije prihvatila žalbu g. Der Čabe na tekst „Profesionalne ubice žele ostati u pritvoru“ objavljen u listu „Dnevni avaz“ 22.12.2017.g.

  U tekstu je, između ostalog, objavljeno: „Baranin Marko Gojčević (28) i Der Čaba (37) iz Subotice, koji su u crnogorskim i srbijanskim medijima označeni kao vojnici jednog od najopasnijih crnogorskih klanova, čije se sjedište nalazi u Baru, odlučili su da im je bolje u pritvoru Sarajevskog KPZ-a te se nisu protivili zahtjevu da im se ova mjera produži. Prema nezvaničnim informacijama oni su se odlučili za pritvor, jer strahuju od osvete koja bi mogla uslijediti nakon njihovog puštanja na slobodu“.

  Objavljeno je i sljedeće: „Njih dvojica su uhapšena 15. septembra na Trgu heroja u Sarajevu, a kod njih su policajci pronašli pištolj i hekler na kojima su bili montirani prigušivači. Odmah su priznali krivično djelo posjedovanja nedozvoljenog oružja, a istražiteljima su rekli da su u Crnoj Gori i Srbiji imali problema, zbog čega su se sklonili u Sarajevo. - Pritvor im je ovih dana produžen. Nisu se protivili ovom zahtjevu. Oni priznaju krivično djelo te je Tužilaštvo već podiglo optužnicu kojom se terete za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih sredstava - kazao nam je sarajevski advokat Zlatko Ibrišimović, koji zastupa Gojčinovića i Čabu“.

  Povodom ovog teksta Vijeću za štampu u BiH, obratio se Općinski sud u Sarajevu, dostavivši žalbu g. Der Čabe, u kojoj se, između ostalog, navodi: „Istiniti i pravi razlog zbog kojeg se nalazim u pritvoru su sledeći: Javno tužilaštvo od samog početka mog hapšenja raspolaže sa jakim, čvrstim, neoborivim objektivnim i neosporivim činjenicama i argumentima za određivanje pritvora. Na moju žalost ja ne posedujem nikakve kontra argumente, ne postoji ni jedna sila, ni jedna teorija, ni jedna jedina mogućnost da osporim, da oborim zahtev javnog Tužioca za određivanje pritvora!!! I to je jedini razlog zbog čega se nalazim u pritvoru. Ne mogu da ulazim sa javnim tužilaštvom u bilo kakvu pravnu konfrontaciju kada za to nemam argumenata. Takođe ja nisam odlučio da ostanem u pritvoru, nego je sudsko veće zaključilo da je osnovan predlog tužilaštva za određivanje pritvora. Uostalom putem advokata već sam dva puta uložio žalbu na određivanje pritvora i oba puta su moje žalbe odbijene kao neosnovane“.

  Postupajući u skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za štampu u BiH uputilo je pismo gl. i odg. urednici lista „Dnevni avaz“, koja je u dostavljenom odgovoru naznačila:
  „S obzirom na to da su Der Čaba, te njegov saučesnik Marko Gojčević pred nadležnim sudom u potpunosti priznali izvršenja krivičnih djela zbog kojih su uhapšeni, ne vidim svrhu našeg izjašnjavanja po njihovoj žalbi. Ovi navodi se mogu veoma lako provjeriti u Općinskom sudu Sarajevo. U njihovom predmetu se uskoro očekuje presuda po njihovom priznanju te stoga i ne vrijedi demantirati nešto što su optuženi Čaba i Gojčević već priznali“.

  Ishod:

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 09.03.2018.g., razmotrila je žalbu g. Der Čabe, tekst „Profesionalne ubice žele ostati u pritvoru“ objavljen u listu „Dnevni avaz“ 22.12.2017.g., odgovor gl. i odg. urednice Dženane Burek i utvrdila da nema kršenja Kodeksa.

  Žalbena komisija konstatuje da je izvještavano o legitimnoj temi, krivičnom postupku vođenom protiv Žalbenika, koji je u konačnici okončan pravosnažnom osuđujućom presudom.

  Pri tome, razlozi zbog kojih je Žalbeniku određivan i produžavan pritvor nisu u tolikoj mjeri bitni za temu o kojoj je pisano, da bi se moglo na osnovu toga ustanoviti kršenje nekog od Članova Kodeksa za štampu i online medije BiH.


  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu lista „Dnevni avaz“ da objavi ovu Odluku.

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof. dr Miodrag Živanović; advokat Dražen Zubak; urednik Fuad Kovačević; sudinica Nada Arsenić; novinarka Suzana Mijatović; prof. dr Enes Osmančević; doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović i novinar Muhamed Jusić.

  Predsjedavajući
  Žalbene komisije
  prof. dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.