Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, Ministarstvo odbrane BiH - Dnevni list "Dnevni avaz", 09.03.2018.


  Broj Odluke: 94-02/18
  Datum održavanje sjednice: 09.03.2018.
  Žalbenik: Ministarstvo odbrane BiH
  Medij: Dnevni list „Dnevni avaz“
  Naslov članka: „Hoće li vojnici uskoro ostati bez hrane?!“
  Datum objave članka: 31.01.2018.
  Žalbeni osnov Žalbenika:
  Žalbenici navode, da su, po njihovom mišljenju, prekršeni članovi
  Kodeksa za štampu i online medije BiH


  Ishod: Žalba prihvaćena

  Odluka Žalbene komisije:

  Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH
  Član 7 – Mogućnost odgovora

  Žalbena komisija konstatuje da je legitimno pravo novinara da istražuju ovakve teme koje su od značaja ne samo za Oružane snage BiH, već i za nacionalnu sigurnost.

  Ovaj članak je objavljen u interesu javnosti i u samom članku nema kršenja Kodeksa. Međutim, poslati demanti je korektno napisan, i njegovo objavljivanje bi doprinijelo kreiranju kompletnije slike o temi o kojoj je izvještavano.


  Pojašnjenje:

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH prihvatila je žalbu Ministarstva odbrane BiH na tekst objavljen u listu „Dnevni avaz“ 31.01.2018.g. pod naslovom „Hoće li vojnici uskoro ostati bez hrane?!“.

  U tekstu je, između ostalog, objavljeno: „Ministarstvo odbrane (MO) BiH poništilo je prije dva dana novi tender za nabavku prehrambenih artikala za potrebe Oružanih snaga (OS) BiH, što je objavljeno i na Portalu javnih nabavki, otkriva 'Dnevni avaz'. Vrijednost poništenog tendera iznosi 324.801 marku bez PDV-a, a odnosi se na nabavku svježe i zamrznute ribe te svježeg ćurećeg mesa. Ovo je već četvrti tender koji je poništen u posljednjih nekoliko mjeseci, i to za više vrsta prehrambenih artikala, uz obrazloženje da 'nijedna od primljenih ponuda nije prihvatljiva', otkriva 'Dnevni avaz'. Prema dokumentaciji koja je u posjedu našeg lista, ova državna institucija poništila je i 4. decembra prošle godine tender za nabavku hrane prve klase. Tender se odnosi na nabavku polutrajnih suhomesnatih proizvoda od junećeg i goveđeg mesa. Ukupna vrijednost ovog tendera bila je 5,5 miliona maraka, a poništen je i dio javnog poziva koji se odnosi na halal program. Isti ovaj tender poništen je u junu prošle godine, zbog čega je i bio raspisan novi, koji je, također, opet proglašen neuspjelim“.

  U dijelu teksta sa podnaslovom „Halal program“, objavljeno je: „Istog dana, 4. decembra prošle godine, poništen je i tender težak 1,1 milion KM, za nabavku konzerviranih jela (juneći program i halal program), masnoća, ali i svježe i zamrznute ribe te proizvoda od soje. U svim tenderima kao razlog za poništenje, iako je navedeno da je broj firmi koje su se javile za isporuku artikala veći od tri, naglašeno je da 'nijedna ponuda nije prihvatljiva'. Ukupna vrijednost poništenih tendera iznosi oko 6,7 miliona maraka“.

  U anrtfileu pod naslovom „Tenderi godinama padaju“ se navodi: „Ovo nije prvi put da MOBiH poništava tendere za nabavku hrane za potrebe OSBiH. Tenderi su poništeni i 2013. godine, a zatim i 2015. Osim hrane, poništavani su i tenderi za nabavku drugih potrepština, poput ogrjeva, naftnih derivata, odjeće i obuće. Zbog toga je ova institucija prošle godine formirala i komisiju kako bi otklonila sve probleme s nabavkom“.

  Povodom ovog teksta, Vijeću za štampu u BiH i redakciji „Dnevnog avaza“ obratilo se Ministarstvo odbrane BiH naznačivši: „Pripadnici OS BiH ne ostaju bez hrane. Dakle OS BiH imaju dovoljne količine potrebnih prehrambenih artikala. U odnosu na ukupan broj provedenih tendera u 2017. godini, broj lotova za koje nisu zaključeni okvirni sporazumi i ugovori zanemariv je u odnosu na ukupan broj zaključenih ugovora. Od ukupno provedenih postupaka za 35 lotova, nije ugovoreno njih 5 i to: - lot 14 - Masnoće (Na dva provedena tendera u 2017. godini prijavila su se dva ponuđača od kojih ni jedan nije ispunjavao tehničke uslove propisane u Ministarstvu odbrane BiH). - lot 7 - Polutrajni suhomesnati proizvodi – juneći/goveđi program (Na prvi tender su se prijavila tri ponuđača od kojih nijedan nije ispunjavao tehničke uslove propisane u Ministarstvu odbrane BiH ili nisu dostavili dokumentaciju po osnovu raspisanog tendera. Na drugi tender prijavio se jedan ponuđač koji nije ispunjavao tehničke uslove propisane u Ministarstvu odbrane BiH). - lot 8 – Polutrajni suhomesnati proizvodi – juneći/goveđi program HALAL (Na prvi tender su se prijavila 2 ponuđača od kojih nijedan nije ispunjavao tehničke uslove propisane u Ministarstvu odbrane BiH dok se na drugi tender nije prijavio nijedan ponuđač). - lot 19 – Svježa i zamrznuta riba (Na dva provedena tendera u 2017. godini prijavio se jedan ponuđač koji nije ispunjavao tehničke uslove propisane u Ministarstvu odbrane BiH). - lot 20 – Soja i proizvodi od soje (Na dva provedena tendera u 2017. godini nije bilo prijavljenih ponuđača). Za naprijed navedene lotove u skladu sa Pravilnikom o ishrani u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, koriste se zamjenski artikli potrebni za kontinuirano snabdijevanje hranom. Predlažemo da se ubuduće, radi pravovremenog i istinitog informisanja javnosti, sadržaj telstova o MO BiH i OS BiH, koji se planiraju objaviti u javnosti, prethodno provjere kod zvaničnih izvora informacija u MO BiH“.

  Postupajući u skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za štampu u BiH uputilo je pismo gl. i odg. urednici lista „Dnevni avaz“, uključujući i demanti Žalbenika.

  U dostavljenom odgovoru urednica Dženana Burek navodi: „Demanti Ministarstva odbrane BiH, koji je prema sadržaju više reagiranje, nije stigao na redakcijski mail 'Dnevnog avaza'. Kada je riječ o tekstu, smatramo da su od iznimne važnosti za javnost informacije vezane za Oružane snage BiH. Tekst je nastao na osnovu sve učestalijih poništavanja tendera i apela koje je redakcija 'Dnevnog avaza' dobila od samih pripadnika Oružanih snaga BiH. U tekstu niti jednom nije navedeno da su vojnici ostali bez hrane, nego smo na osnovu palih tendera upozorili javnost da bi do toga moglo doći. A i sam upitnik i uzvičnik u naslovu sugeriraju da se ne radi o tvrdnji, nego sasvim opravdanoj bojazni“.


  Ishod:

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 09.03.2018.g. razmotrila je žalbu Ministarstva odbrane BiH, tekst „Hoće li vojnici uskoro ostati bez hrane?!“ od 31.01.2018.g., odgovor gl. i odg. urednice Burek i utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH: Član 7 – Mogućnost odgovora.

  Žalbena komisija konstatuje da je legitimno pravo novinara da istražuju ovakve teme koje su od značaja ne samo za Oružane snage BiH, već i za nacionalnu sigurnost.

  Ovaj članak je objavljen u interesu javnosti i u samom članku nema kršenja Kodeksa. Međutim, poslati demanti je korektno napisan, i njegovo objavljivanje bi doprinijelo kreiranju kompletnije slike o temi o kojoj je izvještavano.


  Član 7 - Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja. Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netačno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta“.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu lista „Dnevni avaz“ da objavi ovu Odluku.

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof. dr Miodrag Živanović; advokat Dražen Zubak; urednik Fuad Kovačević; sutkinja Nada Arsenić; novinarka Suzana Mijatović; prof. dr Enes Osmančević; doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović i novinar Muhamed Jusić.

   

  Predsjedavajući
  Žalbene komisije
  prof. dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.