Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, G. Eldin Smailagić - Dnevni list „Dnevni avaz“, 28.12.2018.g

  Broj Odluke: 10-02/18

  Datum održavanje sjednice: 28.12.2018.

  Žalbenik : Eldin Smailagić putem opunomoćenog advokata Smailagić Admira

  Medij: Dnevni list „Dnevni avaz“

  Naslov članka: „Granični policajci prijavljeni zbog krađe zbog 30.000 metaka“

  Datum objave članka: 30.11.2018.g.

  Žalbeni osnov Žalbenika : Žalbenik putem advokata zatražio je objavu demantija

  Ishod: Žalba se prihvaća.

  Žalbena komisija konstatuje da je prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH

  Kršenje Člana 7 – Mogućnost odgovora

  Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja.

  Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netačno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta.

  Pojašnjenje:

  Dnevni list „Dnevni Avaz“ je dana 30.11.2018 objavio tekst pod nazivomGranični policajci prijavljeni zbog krađe zbog 30.000 metaka “.

  U članku je objavljeno sljedeće: “ Čelnici Granične policije BiH podnijeli su prije nekoliko dana krvične prijave protiv osam službenika zbog sumnje da su učetvovali u krađi 30.000 metaka iz magacina u Sarajevu ali i optičke i informatičke opreme i mobitela, saznaje 'Avaz'.„

  Dalje u tekstu se iznosi sljedeće: „Ovu informaciju potvrdio je juče za naš list i Svevlad Hofman, savjetnik direktora Granične policije BiH Zorana Galića.

  Hofman ističe da je službeni izvještaj podnesen protiv bivšeg načelnika Centralnog ureda S.P.,bivšeg voditelja Odsjeka za prikrivene operacije pri Centralnom istražnom uredu M.F., inspektora u Odsjeku za istrage E.S., bivših policijskih službenika M.P. i A.B.te namještenika B.A.

  Prema nezvaničnim informacijama 'Avaza', prijavljeni su Semir Pašanbegović, Zdenko Šanje, Muamer Fazlagić, Mijo Perić, Alija Bajrica, Admir Bezdrob i Branko Mijatović. Mijatović se sumnjiči za pronevjeru u službi“.

  U skladu sa žalbenom procedurom, opunomoćeni advokat Admir Smailagić je dostavio žalbu i demantij na e-mail Vijeća za štampu u BiH, dana 30.11.2018.g.

  U svom reagiranju advokat Admir Smailagić po zahtjevu žalbenika, g. Eldina Smailagića navodi sljedeće: „Dana 30.11.2018.godine, u Vašem listu „Dnevni avaz“ na stranici broj 2/3 objavljen je članak sa krupnim masnim slovima „Granični policajci prijavljeni zbog krađe zbog 30.000 metaka, sa naslovom iznad „Nova afera potresa državnu agenciju“, te ispod „Krivične prijave podnesene protiv osam službenika, a terete se za nesavjestan rad u službi, krivotvorenje isprava...“

  Inspektor u odsjeku istrage E.S, kasnije prema nezvaničnim informacijama „Avaza“ kako se navodi u članku je Eldin Smailagić.

  Ovim putem Eldin Smailagić inspektor u odsjeku za istrage zahtijeva putem punomoćnika, da u roku od 24 sata sačinite ispravku ovog članka i demant istog obzirom da je članak baziran na nizu neistinitih, netačnih i paušalnih informacija bez da ste prethodno provjerili tačnost istih, obavili razgovor sa nekim od lica čija imena navodite prvotno inicijalima a potom i pod punim imenom i prezimenom čime ste konkretno Smailagić Eldinu nanijeli duševnu bol, prikazavši ga i označavajući ga kao lice koje je počinilo kazneno djelo a ni Vi sami niste sigurni koje, obzirom da u naslovu spominjete kazneno djelo „Krađe“ a „zatim nesavjestan rad u službi“, „krivotvorenje isprava“, te „ ...“ . Konzumentima vaših medija zasigurno nije jasno šta predstavljaju ti interpukcijski znaci, da li se licima u članku na teret stavljaju još neka djela, za koje djelo i ako se sumnjiči Eldin Smailagić i za koje djelo je ako je podnesena kaznena prijava osumnjičen Eldin Smailagić!?!?! “

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH prihvatila je žalbu g. Eldina Smailagića putem opunomoćenog advokata Smailagić Admira koja se odnosi na tekst pod nazivom: Granični policajci prijavljeni zbog krađe zbog 30.000 metaka , objavljenog u dnevnom listu „Dnevni Avaz“ 30.11.2018.g.

  Vijeće za štampu i online medije se obratilo uredništvu dnevnog lista „Dnevni avaz“ i zatražilo urednički stav, odnosno odluku povodom zahtjeva Žalbenika upućenog putem advokata, za objavom demantija u „Dnevnom avazu“.

  Urednički tim dnevnog lista „Dnevni avaz“ nije se oglasio povodom žalbe.

  Ishod:

  Žalbena komisija konstatuje da je prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH

  Kršenje Člana 7 – Mogućnost odgovora

  Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja.

  Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netačno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu dnevnog lista „Dnevni Avaz“ da objavi ovu Odluku.

  Članovi/ce Žalbene komisije : Predsjedavajući, prof. dr Miodrag Živanović; urednik Fuad Kovačević; urednik Milan Šutalo, sudinica Nada Arsenić; advokatica Nada Dalipagić, prof. dr Enes Osmančević, prof. Zlatiborka Popov Momčinović, advokat Dražen Zubak, novinarka Suzana Mijatović, novinar Muhamed Jusić, novinarka Rajna Radosavljević

  Predsjedavajući

  Žalbene komisije

  prof. dr Miodrag Živanović

  Tags: ,

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.