Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, Gđa Đemila Gabriel - Dnevni list „Dnevni avaz“, 28.12.2018.

  Broj Odluke: 06-02/18

  Datum održavanje sjednice: 28.12.2018.

  Žalbenica: Gđa Đemila Gabriel

  Medij: Dnevni list „Dnevni avaz“

  Naslov članka: „BH nebo preuzima Sulejman El-Šidi“

  Datum objave članka: 24.12.2018.g.

  Žalbeni osnov Žalbenika : Žalbenica je zatražila objavu demanta.

  Ishod: Žalba se ne prihvaća.

  Odluka Žalbene komisije :

  Žalbena komisija konstatuje da nije prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH

  Vijeće za štampu i online medije u BiH insistira na pravu na odgovor, ali da se pri tome demantiraju konkretni navodi u originalno objavljenom tekstu, sa protunavodima kojima bi se demantirale prethodno netačno objavljene informacije.

  Upućeni demant Žalbenice ne predstavlja suštinske demantije navoda iz objavljenog testa.

  Ipak, uredništvo dnevnog lista „Dnevni avaz“ je objavilo reagiranje Žalbenice, dana 26.12.2018.g. pod naslovom „Talić-Gabrijel: Prijateljstvo s Bakirom i Sebijom Izetbegović ne koristim“ čime je ispoštovan Član 7 – Mogućnost odgovora Kodeksa za štampu i online medije.

  Pojašnjenje:

  Dnevni list „Dnevni avaz“ je dana 24.12.2018.g. objavio tekst pod nazivom „BH nebo preuzima Sulejman El-Šidi“.

  U tekstu je objavljeno: „Za direktora „FlyBosnie“ postavljen je navodno poznati australski biznismen Kris Gabrijel (Chris Gabriel). Gabrijel je poznatiji kao suprug počasne konzulice BiH u Australiji i kandidatkinje SDA za Parlament FBiH Đemile Talić-Gabrijel. On se navodno ranije raspitivao da investira u BiH, ali je, umjesto toga, očigledno shvatio da je bolje da se uhljebi u El-Šidijevu 'investiciju'.

  Đemila Talić-Gabrijel poznata je po svom obećanju da će od Neuma napraviti Monte Karlo, i to za samo godinu. Koliko je bila uvjerljiva, pokazuje i podatak da je dobila svega 1.847 glasova i tako nije ušla u Parlament.

  Ona, također, važi za osobu blisku Izetbegovićima. Pretpostavlja se da je tom linijom njen muž i postavljen za direktora „FlyBosnie“. Inače, bračni par Gabrijel bio je redovan na predizbornim skupovima koje je organizirala SDA.“

  Dalje se u tekstu navodi sljedeće: „ A stranac Gabrijel odličan je paravan El-Šidiju koji bi s jedne strane trebao dati lažnu ozbiljnost kompaniji, dok se s druge strane odvijaju sumnjivi poslovi.

  Skoro isti scenarij odigrao se i prilikom osnivanja BBI banke. Za njenog prvog menadžera postavljen je Holanđanin, kojem više niko ime i ne pamti, dok je konce, prema tvrdnjama medija, u stvarnosti vukao čovjek s crne liste SAD i siva eminencija SDA – Hasan Čengić.“

  U skladu sa žalbenom procedurom, žalbenica, gđa Đemila Gabriel je žalbu i reagiranje dostavila uredništvu dnevnog lista „Dnevni avaz“, proslijedivši kopiju žalbe i reagiranja Vijeću za štampu i online medije u BiH dana 25.12.2018.g.

  U svom reagiranju Žalbenica navodi sljedeće: „Vaša konstatacija da je moj muž Chris Gabriel navodno poznati biznismen, a da je više poznat kao muž Počasne Konzulice BiH, odnosno moj, je neistinita i pogrešna tvrdnja, te ukazuje na Vašu potpunu neinformisanost. S obzirom na to da postoji Internet, Google, LinkedIn, itd., mogli ste prvo pročitati nešto o čovjeku koji nije poznat po ulozi bilo čijeg muža, već po tome što je jedan od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu u oblasti telekomunikacija.

  Za mene ste rekli da sam poznata po izjavi da ću za godinu dana od Neuma napraviti Monte Karlo. Pošto sam inače i sama uspješna poslovna žena, iza ove tvrdnje i dalje stojim. Da se se otvore vrata stranim ulagačima, za godinu dana bi se napravilo čudo, ali to je materija koju Vi, očigledno, ne poznajete.

  Na proteklim izborima sam osvojila 1,847 glasova i na to sam ponosna. Kao novo lice na političkoj sceni Hercegovine, za nepun mjesec dana sam uspjela osvojiti toliki broj glasova, što je uspjeh koji Vi pokušavate osporiti. Neki drugi kandidati su ušli u Parlament sa mnogo manjim brojem glasova, zahvaljujući rednom broju na listama i ja im čestitam na tome. Ja to niam uspjela jer sam bila na poziciji broj 9, a nisam bila na kompenzacijskoj listi.

  Istina je da sam bliska poštovanoj porodici Izetbegović, ali to nikad nisam koristila za bilo kakvu ličnu dobit.“

  Vijeće za štampu i online medije u BiH se obratilo uredništvu dnevnog lista „Dnevni avaz“ i zatražilo urednički stav, odnosno odluku povodom zahtjeva Žalbenice za objavom reagiranja u dnevnom listu.

  Uredništvo dnevnog lista „Dnevni avaz“ je objavilo reagiranje Žalbenice, dana 26.12.2018.g. pod naslovom „Talić-Gabrijel: Prijateljstvo s Bakirom i Sebijom Izetbegović ne koristim“ čime je ispoštovan Član 7 – Mogućnost odgovora Kodeksa za štampu i online medije.

  Ishod:

  Žalbena komisija konstatuje da nije prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu dnevnog lista „Dnevni avaz“ da objavi ovu Odluku.

  Članovi/ce Žalbene komisije : Predsjedavajući, prof. dr Miodrag Živanović; urednik Fuad Kovačević; urednik Milan Šutalo, sudinica Nada Arsenić; advokatica Nada Dalipagić, prof. dr Enes Osmančević, prof. Zlatiborka Popov Momčinović, advokat Dražen Zubak, novinarka Suzana Mijatović, novinar Muhamed Jusić, novinarka, Rajna Radosavljević

  Predsjedavajući

  Žalbene komisije

  prof. dr Miodrag Živanović

  Tags: ,

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.