Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, Portal Raskrinkavanje.ba - Dnevni list „Dnevni avaz“, 26.07.2019.

  Broj Odluke: 261-02/19

  Datum održavanje sjednice: 26.07.2019.

  Žalbenik: Portal Raskrinkavanje.ba

  Medij: Dnevni list „Dnevni avaz“

  Naslovi i datumi objave članaka:

  - „ISTRAŽUJEMO Koga i kako raskrinkava kvazinovinar: Za čiji interes radi 'zvezda granta' Darko Brkan”? 21.6.2019.

  - „Brkanova lista podobnih i nepodobnih medija“ - 22.6.2019.

  - „Kako kvazinovinar Brkav potvrđuje svoju pristrasnost?“ - 25.6.2019.

  Žalbeni osnov Žalbenika : Žalbenik je uložio žalbu zbog objavljenih tekstova za koje smatra da predstavljaju grubo kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH, jer ne odvajaju jasno iznošenje komentara i činjenica, sadrže neistinite tvrdnje, te uvrjedljive kvalifikacije i neobjavljivaje demantija na tekstove objavljene u dnevnom listu „Dnevni avaz“.

  Ishod : Uvidom u dokumentaciju koju je Žalbenik, portal raskrinkavanje.ba, dostavilo na uvid, Žalbena komisija konstatuje da se ne može govoriti o kršenju Kodeksa za štampu i online medije, budući da se radi o javnoj debati i iznošenju suprotstavaljenih stajališta dvaju subjekata koji imaju pristup javnom medijskom prostoru.

  Kao što Žalbenik analizira pisanje medija u BiH, tako i dnevni list “Dnevni avaz” ima pravo propitivati način na koji Žalbenik obavlja svoju djelatost.

  U tom okviru su i objavljeni tekstovi koji su predmet ove žalbe.

  Pogrešan je postupak što dnevni list “Dnevni avaz” nije detaljno objavio sve odgovore Žalbenika u svome članku.

  Međutim, Žalbenik je to uradio na svojoj stranici (raskrinkavanje.ba) prije objave članka u listu „Dnevni avaz“, otvarajući tako polemiku sa medijem koji je, u istraživačkom postupku, zatražio odgovore na određena pitanja.

  Budući da su u pitanju pitanju štampani i online medij, koji putem svojih medijskih platformi imaju pristup javnosti, slobodni su u javnoj debati iznositi suprotstavljena stajališta, kao što su to već i učinili.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u BiH podržava svaki demokratski dijalog i argumentiranu polemiku, odnosno debatu, među subjektima u javnom komunikacijskom i medijskom prostoru, pa tako i argumentiranu debatu između dnevnog lista “Dnevni avaz” i Žalbenika.

  Žalbenik je naknadno podnio demanti na predmetne tekstove, koji nije objavljen u listu „Dnevni avaz“.

  Taj je demanti bio višestruko duži od tekstova na koje se žalbe odnose, mada je pravilo da demanti ne može biti duži od orginalno objavljenog teksta. Samo u slučaju korektno i precizno napisanog demantija, od medija se može zahtijevati njegova objava.

  Pojašnjenje:

  Novinar dnevnog lista “Dnevni avaz“ uputio je pitanja Žalbeniku, portalu raskrinkavanje.ba, u cilju prikupljanja materijala za seriju tekstova koje je imao namjeru objaviti, to nisu bila pitanja za intervju, već metod prikupljanja informacija za istraživački tekst.

  Tačno je da je novinar “Dnevnog avaza” od Žalbenika dobio sve odgovore na postavljena pitanja.

  Tačno je i to da svi odgovori na ta pitanja nisu eksplicitno navedeni u tekstovima koji su predmet žalbe.

  Međutim, činjenica je da je Žalbenik prije objave tekstova u dnevnom listu “Dnevni avaz”, na svojoj platformi (raskrinkavanje.ba) objavio svoj tekst sa integralnim pitanjima koje je dobio od novinara “Dnevnog avaza” i svojim odgovorima koje je uzvratio “Dnevnom avazu”, što nije uobičajeno.

  Na taj način je čitalačkoj javnosti prezentirao svoje stavove prije objave tekstova u listu „Dnevni avaz“.

  Nakon objave tekstova u dnevnim novinama „Dnevni avaz“, Žalitelj je dana, 03.07.2019.g uredništvu lista podnio zahtjev za objavom demantija na objavljene tekstove pod sljedećim naslovima:

  - “ISTRAŽUJEMO Koga i kako raskrinkava kvazinovinar: U čijoj službi je 'zvezda granta' Darko Brkan” - 21.6.2019. ; - „Brkanova lista podobnih i nepodobnih medija“- 22.6.2019.; - „Kako kvazinovinar Brkan potvrđuje svoju pristrasnost“ - 25.6.2019 .

  U skladu sa žalbenom procedurom, Žalbenik se istovremeno obratio i Vijeću za štampu i online medije u BiH šaljući žalbe na objavljene tekstove.

  Vijeće za štampu i online medije u BiH se obratilo uredništvu dnevnog lista „Dnevni avaz“ i zatražilo uredničko pojašnjenje o objavljenim tekstovima i izjašnjenje po upućenoj žalbi.

  Uredništvo dnevnog lista „Dnevni avaz“ nije odgovorilo na upite Vijeća i nije se izjasnilo povodom žalbe koju je zaprimilo od Žalbenika.

  Ishod : Žalbena komisija utvrđuje da se u konkretnom slučaju radi se o javnoj debati i iznošenju suprotstavljenih stajališta dvaju subjekata koji imaju pristup javnom medijskom prostoru.

  Budući da su ovdje u pitanju štampani i online medij, koji putem svojih medijskih platformi imaju pristup javnosti, slobodni su u javnoj debati iznositi suprotstavljena stajališta, kao što su to već i učinili.

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof.dr. Miodrag Živanović; sutkinja Nada Arsenić; prof. dr Enes Osmančević, prof.dr. Zlatiborka Popov Momčinović; advokat Dražen Zubak, advokatica Nada Dalipagić; urednik Fuad Kovačević; novinarka Suzana Mijatović; novinarka Rajna Radosavljević

  Predsjedavajući

  Žalbene komisije

  prof. dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.