Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH - dnevni list "Dnevni avaz", 18.10.2019. godine

   

  Broj Odluke: 440-02/19
  Datum održavanje sjednice: 18.10.2019.
  Žalbenik: Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH
  Medij: Dnevni list „Dnevni avaz“
  Naslov članka: Naslovnica „Crno tržište organima cvjeta u BiH“ i tekst „Bubrezi koštaju 200.000 a srce i do 900.000 eura“
  Datum objave članka: 26.08.2019.g.
  Žalbeni osnov Žalbenika: Žalbenici uputili demanti „neistinite informacije koja je napravila veliku štetu“.

  Ishod: Žalba se prihvaća.

  Žalbena komisija utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Član 2 – Urednička odgovornost
  Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, stav 4 i 6
  Član 7 – Mogućnost odgovora


  Žalbena komisija konstatuje da je tekst napisan bez ikakvih argumetiranih informacija, niti dokumenata koji bi potvrdili date informacije.

  Time su prekršeni Član 2 – Urednička odgovornost i Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, stav 4 i 6, Kodeksa za štampu i online medije BiH koji propisuje da će novinari „izvještavati samo na osnovu činjenica čije je porijeklo novinaru poznato“.

  Demanti žalbenika nije objavljen, čime je prekršen Član 7 – Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH.

   

  Pojašnjenje:

  Vijeću za štampu i online medije u BiH i redakciji „Dnevnog avaza“ obratio se g. Tomislav Žuljević, predsjednik Upravnog odbora Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH, povodom naslovnice „Dnevnog avaza“ od 26.08.2019.g.: „Crno tržište organima cvjeta u BiH“.

  U spornom tekstovima naslova „Crno tržište organima cvjeta u BiH“ i „Bubrezi koštaju 200.000 a srce i do 900.000 eura“ je objavljeno: „Bubrezi, jetra, srce, pluća i gušterača, zbog velikog nedostatka legalno dostupnih ljudskih organa u svijetu, postali su veoma tražena roba na crnom tržištu. Ilegalna trgovina organima generira od 840 miliona do 1,7 milijardi dolara godišnje.

  Kako se navodi u izvještaju organizacije 'Global Financial Integrity' (GFI), ova procjena odnosi se na ilegalnu prodaju pet najprodavanijih organa: bubrega, jetre, srca, pluća i gušterače“, kao i sljedeće:
  „Posljednja istraživanja pokazuju da se u BiH i susjednim zemljama oba bubrega prodaju po cijeni od 100.000 do 200.000 eura. Najskuplji organ na tržištu je srce. Njegova cijena je od 260.000 do 900.000 eura dok 300.000 eura koštaju oba plućna krila“.

  Žalbenici navode: „Ovakvom objavom, nanesena je ogromna šteta pa ako hoćete i duševna bol pacijentima koji su na dijalizi i koji bez nade čekaju na transplantaciju. U zadnjih 6 godina kao Udruženje se borimo da podignemo svijest kod građana o važnosti donacije i transplantacije organa i u tome smo prilično uspjeli da bi ovim netočnim natpisom sav naš rad i trud bio anuliran. Ovim natpisom su prozvani, ni krivi ni dužni, i zdravstveni radnici, a država Bosna i Hercegovina je nepotrebno svrstana u red zemalja gdje se navodno 'trguje organima'“.

  Navedeno je i sljedeće:
  „Dotična novinarka i urednik 'Dnevnog avaza' se pozivaju na izvor agencije Global Financial Integrity sa sjedištem u Washingtonu. Odmah smo stupili u kontakt sa ovom agencijom gdje su nam rekli da oni, ne da nisu pisali o trgovini organa u BiH, nego se BiH uopće ne spominje ni u kakvom kontekstu u njihovim izvještajima“.

  Kao dokaz svojih tvrdnji, Žalbenici su dostavili odgovor organizacije Global Financial Integrity i reagovanje Federalnog ministarstva zdravstva.

  U skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće je kontaktiralo gl. i odg. urednika „Dnevnog avaza“ povodom žalbe Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH. Odgovor nije dostavljen, niti je objavljen demanti žalbenika.

   

  Ishod: Žalba se prihvaća.


  Žalbena komisija konstatuje da je tekst napisan bez ikakvih konkretnih informacija niti dokumenata koji bi potvrdili date informacije. Time su prekršeni Član 2 – Urednička odgovornost, Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, stav 4 i 6 Kodeksa za štampu i online medije BiH, koji propisuje da će novinari „izvještavati samo na osnovu činjenica čije je porijeklo novinaru poznato“.

  Demanti žalbenika nije objavljen čime je prekršen Član 7 – Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH.

   

  Član 7- Mogućnost odgovora
  Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja.
  Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netačno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta.

   

  Član 5, stav 4 i 6 – Tačnost i fer izvještavanje
  Novinari imaju profesionalnu obavezu blagovremeno ispraviti bilo koju  objavljenu informaciju za koju se utvrdi da je netačna. Izvinjenje i/ili ispravka će biti objavljeni s dužnim isticanjem.

  Novinari će izvještavati samo na osnovu činjenica čije je porijeklo novinaru poznato.

   

  Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u BiH preporučuje uredništvu lista „Dnevni avaz“ da objavi ovu Odluku.

   

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof. dr Miodrag Živanović; prof. dr Enes Osmančević, prof.dr Zlatiborka Popov Momčinović; advokat Dražen Zubak; urednik Fuad Kovačević; urednik Milan Šutalo; novinarka Rajna Radosavljević; novinar Muhamed Jusić.

   

  Predsjedavajući
  Žalbene komisije

  prof. dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.