Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, gđa Anesa Vilić - dnevni list "Dnevni avaz", 13.12.2019.g.

   

  Broj Odluke: 415 -02/19
  Datum održavanje sjednice: 13.12.2019.
  Žalbenica: Gđa Anesa Vilić
  Medij: dnevni list „Dnevni avaz“
  Naslov članka: „Majka je godinama gledala kako otac siluje kćerku“
  Datum objave članka: 11.10.2019.
  Žalbeni osnov Žalbenice: Žalbenica smatra da se radi „o nesavjesnom izvještavanju“ te da se u objavljenom tekstu „nalaze elementi krivičnog djela na štetu djeteta kroz odavanje podataka o počiniocima i mjestu radnje što dovodi do potencijalne mogućnosti i otkrivanju identiteta djeteta.“

   

  Ishod: Žalba se ne prihvaća.
  Žalbena komisija nije utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Dnevni list “Dnevni avaz” je objavio informacije o krivičnom djelu zlostavljanja djeteta.

  U tekstu nije otkriven identitet žrtve seksualnog nasilja, niti su na bilo koji način ugrožena prava deteta.

  Ova tema skreće pažnju javnosti na obiteljsko nasilje koje je u eskalacije, te je time objava ovoga članka u javnom interesu.

   

  Pojašnjenje:
  Vijeću za štampu u BiH obratila se gđa Anesa Vilić povodom objavljenog teksta u dnevnom listu „Dnevni avaz“ pod naslovom „Majka je godinama gledala kako otac siluje kćerku“ od 11.10.2019.g.
  Gđa Anesa Vilić u svojoj žalbi, između ostalog, navodi da je tekst „sam od sebe pun paušalnih, površnih, nedorečenih i nepotvrđenih informacija. Ali senzacionalistički duh novinara nije ga spriječio da on odokativnom metodom napiše tekst ne mareći za bilo što, pa tako i etičke principe informiranja.“
  U predmetnom tekstu se navodi:
  „Kako saznajemo, užas kroz koji je prolazila djevojčica vjerovatno nikad ne bi bio otkriven da ona nije smogla snage te se obratila pedagogu u školi koju pohađa.

  Djevojčica se slomila te je do u detalje opisala jezive scene kroz koje je prolazila proteklih godina. Izbezumljeni pedagog odmah je alarmirao vogošćansku policiju, a u slučaj su se uključili pripadnici Odjela za krvne i seksualne delikte MUP-a Kantona Sarajevo. I najiskusniji istražitelji ostali su u šoku kada su shvatili da je u sve umiješena i majka djevojčice, 34-godišnja D. M.“

   

  Ishod: Žalbena komisija nije utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.

   

  Dnevni list “Dnevni avaz” je objavio informacije o krivičnom djelu zlostavljanja djeteta. U tekstu nije otkriven identitet žrtve seksualnog nasilja, niti su na bilo koji način ugrožena prava deteta.

  Ova tema skreće pažnju javnosti na obiteljsko nasilje koje je u eskalacije, te je time objava ovoga članka u javnom interesu.

   

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu dnevni list „Dnevni avaz“ da objavi ovu Odluku.

   

  Članovi/ce Žalbene komisije: Prof. dr Enes Osmančević; prof.dr Zlatiborka Popov Momčinović; advokatica Nada Dalipagić, urednik Fuad Kovačević; urednik Milan Šutalo; novinarka Suzana Mijatović; novinarka Rajna Radosavljević.

   

  Predsjedavajući sjednice

  Prof. dr Enes Osmančević

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.