Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, gđa Jasmina Rožajac - portal avaz.ba, 13.12.2019. godine

   

  Broj Odluke: 416-02/19
  Datum održavanje sjednice: 13.12.2019.
  Žalbenica: Gđa Jasmina Rožajac
  Medij: portal avaz.ba
  Naslov članka: „Skandalozan video iz Bihaća: Drogirao se pred kamerama pa ga policija ekspresno uhapsila“
  Datum objave članka: 26.10.2019.
  Žalbeni osnov Žalbenice: Žalbenica navodi da je „javno prikazivanje uživanja opojnih droga i promovisanje istog zabranjeno, između ostalog i zakonom, ali i brojnim strategijama i preporukama međunarodnih i domaćih vladinih i nevladinih institucija.“
  Ishod: Žalba se prihvaća.


  Žalbena komisija utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.
  Član 1 – Interes javnosti
  Član 2 - Urednička odgovornost, stav 1 i 2

   

  Video je prenešen sa video servisa, višestruko je uznemirujući i štetan po gledatelje, naročito za mlađu generaciju.
  Kod prenošenja sadržaja sa drugih platformi, urednici su obavezni voditi računa o poruci koju takvi video sadržaji šalju njihovoj publici i o uticaju medija na njihove čitatelje i gledatelje.

  Prenešeni video ima karakter tutorijala, nesumnjivo propagira upotrebu droga. Video je prikazan na portal avaz.ba u integralnom trajanju od 2 minute 36 sec. bez ikakvog opravdanja. Da je uredništvo portal avaz.ba prikazane samo početne sekvence videa, a ne cjelokupan postupak pripreme i konzumiranje droge, to bi moglo djelovati upozoravajuće na javnost. Međutim, nedopustivo je pustiti kompletan postupak pripreme i konzumiranja droge, budući da to može imati štetne posljedice po gledatelje, naročito po mlađu generaciju koja nema izgrađen kritički odnos prema štetnosti droga.

  Pojašnjenje: Vijeću za štampu u BiH obratila se gđa Jasmina Rožajac povodom video snimka objavljenog u okviru teksta „Skandalozan video iz Bihaća: Drogirao se pred kamerama pa ga policija ekspresno uhapsila“ od 26.10.2019.g.

  Žalbenica navodi da „javno prikazivanje uživanja opojnih droga i promovisanje istog je zabranjeno, između ostalog i zakonom, ali i brojnim strategijama i preporukama međunarodnih i domaćih vladinih i nevladinih institucija. Čak i YouTube ima cenzuru na ovakve sadržaje: "Content that aims to encourage dangerous or illegal activities that risk serious physical harm or death is not allowed on YouTube.“


  Dalje u svojoj žalbi, gđa Rožajac kaže: „U prilog navedenom, pozivam se na Zakon o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga 'Službeni list BiH', broj 8, оd 7. februara 2006. godine. U Članu 4. koji tretira Opšte zabrane se, između ostalog, navodi da je '...Zabranjeno direktno ili indirektno oglašavanje proizvodnje, prometa, posjedovanja i upotrebe opojnih droga i psihotropnih supstanci, te propagiranje opojnih droga i psihotropnih supstanci na bilo koji drugi način osim u naučnim i stručnim izdanjima'...“.

   

  Ishod: Žalbena komisija utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Član 1 – Interes javnosti: „Interes javnosti, u značenju ovog Kodeksa, definisan je kao postupak i/ili informacija kojima je namjera pomoći javnosti u donošenju ličnog mišljenja i odluka o pitanjima i događajima, uključujući i napore otkrivanja krivičnog djela i/ili prekršaja, te spriječiti zavođenje javnosti nekom izjavom ili postupkom pojedinca ili organizacije.“

  Član 2 – Urednička odgovornost, stav 1 i 2: „Najvažnija odgovornost novinara i urednika je osigurati da njihov rad bude usmjeren ka poštivanju istine, kao i prava javnosti da sazna istinu. Novinari će u svakom trenutku obavljati svoj posao u duhu pravednosti, istinitosti i pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvještavanju i predstavljanju mišljenja.“

   

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala avaz.ba da objavi ovu Odluku.

   

  Članovi/ce Žalbene komisije: Prof. dr Enes Osmančević; prof.dr Zlatiborka Popov Momčinović; advokatica Nada Dalipagić, urednik Fuad Kovačević; urednik Milan Šutalo; novinarka Suzana Mijatović; novinarka Rajna Radosavljević.

  Predsjedavajući sjednice

  Prof. dr Enes Osmančević

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.