Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Laburistička stranka BiH - portal islamzivot.com, 14.10.2016. godine

   

  Broj:472-02/16
  Datum: 14.10.2016.

  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  po žalbi Laburističke stranke BiH
  na tekst objavljen na portalu islamzivot.com 31.08.2016. g.
  pod naslovom „Šokantna izjava Fikreta Abdića:
  RS i Dodik uz sebe imaju 20.000 Kladuščana!“

  ŽALBA SE PRIHVAĆA
  Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH

  Član 2 – Urednička odgovornost
  Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje
  Član 7 – Mogućnost odgovora
  Član 15 – Žalbe

  Portal islamzivot.com je objavio izjavu Fikreta Abdića koju je navodno dao za portal B92, a koja je prema Laburističkoj stranci BiH, izmišljena.
  Zbog objavljivanja izmišljenih izjava Žalbena komisija utvrđuje kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH: Član 2 – Urednička odgovornost i Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, kao i kršenje Člana 7 – Mogućnost odgovora i Član 15 – Žalbe, zbog neobjavljivanja demantija Žalbenika.
  Prekršen je Član 15 – Žalbe također i zato što portal islamzivot.com nema impressum, tj. vidljive kontakte.

  Obaveza je svakog medija da ima označene kontakte i osnovne informacije o mediju na vidljivom mjestu u svome izdanju.
  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH sa zabrinutošću konstatuje da je sve učestalija pojava objavljivanja i prenošenja informacija bez provjeravanja, ili izmišljenih izjava i intervjua javnih osoba.
  Žalbena komisija ponovno upozorava urednike da to predstavlja teško kršenje etičkih normi novinarstva, ugrožava dignitet novinarske profesije i novinarskog ugleda. Još teže – ovakvim namjerno publikovanim manipulativnim izvještavanjem, portal islamzivot.com zavodi i uznemirava javnost lažnim i manipulativnim informacijama.

  Žalbena komisija apeluje na urednike medija da provjeravaju informacije prije objavljivanja, i da se kada je to god moguće, pozivaju na otvorene i poznate izvore, kao što nalaže Član 13 – Povjerljivost izvora informacija, Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH prihvatila je žalbu Laburističke stranke BiH na tekst objavljen na portalu islamzivot.com 31.08.2016.g., pod naslovom „Šokantna izjava Fikreta Abdića: RS i Dodik uz sebe imaju 20.000 Kladuščana“.
  U tekstu je objavljeno: „Fikret Abdić, predratni bosanski privrednik i političar iz Velike Kladuše, kasnije osuđen za ratne zločine i izdaju svoj naroda, dao je šokantnu izjavu za b92 da u slučaju novih sukoba u BiH, Dodik i njegov narod iz RS-a imaju veliku podršku i pomoć od kladuščana, BABINIH. – 'Mi nismo zaboravili sva prijeratna dešavanja na području BiH, i to se zaboraviti ne može. Krajina i cijela BiH je tada izdala mene i moje sugrađane da jednostavno, preko toga preći ne možemo', kao i sljedeće:

  “'Uvijek ćemo biti na strani gospodina Milorada Dodika i njegovog naroda', dodao je za kraj ovog kratkog intervjua najveći izdajnik na području BiH i Balkana!“.
  Povodom ovih navoda, Vijeću za štampu u BiH obratila se Edina Abdić Pleho, portparol Laburističke stranke BiH, naznačivši:

  „Tekst pod naslovom 'Fikret Abdić BABO: 'RS i Dodik uz sebe imaju 20 000 Kladuščana', u čijem potpisu je tehnička obrada Novi portal/bh-info-com, naznačeno je da je gospodin Fikret Abdić dao izjavu za B92. Navode izjave, kao i činjenicu da je gospodin Abdić kontaktirao bilo koji medij u BiH ili šire, u potpunosti demantiramo, te podsjećamo javnost da Laburistička stranka BiH i njeni kandidati nisu i neće davati izjave za medije sve do početka predizborne kampanje. Zloupotrebu imena kandidata, političkog subjekta ili navođenje neistinitih i 'navodnih' izjava predstavlja krivično djelo, te smo do sada poduzeli zakonom utvrđene mjere prijave istih Vijeću za štampu Bosne i Hercegovine, s ciljem sankcioniranja ovakih i sličnih pokušaja manipulacije javnosti“.

  Žalbenici dalje navode: „Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH je donijela Odluku u kojoj prihvaća žalbu Laburističke stranke BiH povodom neistinitog intervjua objavljenog na portalu 'bos-petrovac.ba', 15.07.2016. godine, a kojeg su prenijeli portali 'cazin.net' i 'vkportal.ba', te iste upozorilo da to predstavlja teško kršenje etičkih normi novinarstva, ugrožava dignitet novinarske profesije i novinarskog ugleda“.
  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 14.10.2016.g., razmotrila je žalbu Laburističke stranke BiH, tekst „Šokantna izjava Fikreta Abdića: RS i Dodik uz sebe imaju 20.000 Kladuščana“ od 31.08.2016. g. i utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH: Član 2 – Urednička odgovornost, Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, zbog objavljivanja izmišljenih izjaca, te Član 7 – Mogućnost odgovora i Član 15 – Žalbe budući da demanti Žalbenika nije objavljen.

  Prekršen je Član 15 – Žalbe također i zato što portal balkanuzivo.net nema impressum, tj. vidljive kontakte.

  Obaveza je svakog medija da ima označene kontakte i osnovne informacije o mediju na vidljivom mjestu u svome izdanju.
  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH sa zabrinutošću konstatuje da je sve učestalija pojava objavljivanja i prenošenja informacija bez provjeravanja, ili izmišljenih izjava i intervjua javnih osoba.

  Žalbena komisija ponovno upozorava urednike da to predstavlja teško kršenje etičkih normi novinarstva, ugrožava dignitet novinarske profesije i novinarskog ugleda.
  Još teže – ovakvim namjerno publikovanim manipulativnim izvještavanjem, portal balkanuzivo.net zavodi i uznemirava javnost lažnim i manipulativnim informacijama.

  Žalbena komisija apeluje na urednike medija da provjeravaju informacije prije objavljivanja, i da se kada je to god moguće, pozivaju na otvorene i poznate izvore, kao što nalaže Član 13 – Povjerljivost izvora informacija, Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Član 2 – Urednička odgovornost, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Najvažnija odgovornost novinara i urednika je osigurati da njihov rad bude usmjeren ka poštivanju istine, kao i prava javnosti da sazna istinu. Novinari će u svakom trenutku obavljati svoj posao u duhu pravednosti, istinitosti i pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvještavanju i predstavljanju mišljenja. Plagijati, falsifikovanje, namjerno prikrivanje važnih činjenica, primanje mita ili usluga, koji bi uticali na rad novinara ili urednika, najteži su moralni prekršaji ove profesije“.

  Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Novinari neće objavljivati netačne ili krivonavodeće materijale u vidu fotografija, tekstova ili drugih materijala. Fotografije i dokumenti ne smiju biti falsifikovani i/ili korišteni na krivonavodeći način. Novinari ne smiju prikrivati i/ili zadržavati važne informacije čije bi obznanjivanje moglo materijalno uticati na tumačenje objavljenog izvještaja i razumijevanje kod čitalačke publike. Novinari imaju profesionalnu obavezu blagovremeno ispraviti bilo koju objavljenu informaciju za koju se utvrdi da je netačna. Izvinjenje i/ili ispravka će biti objavljeni s dužnim isticanjem. Novinari će uvijek izvještavati istinito i tačno o ishodu radnje poduzete u vezi s klevetom u koju su bili uključeni. Novinari će izvještavati samo na osnovu činjenica čije je porijeklo novinaru poznato. Kod izvještavanja i komentara kontroverze, novinari će se potruditi da saslušaju i predstave sve strane u sporu. Ukoliko jedna strana u kontroverzi odbije da se stavi na raspolaganje novinaru, publikacija može opravdano navesti ovo odbijanje u svom izvještaju“.

  Član 7 - Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja. Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netačno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta“.
   

  Član 15 – Žalbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Štampa i online mediji će na prigodnom mjestu sadržavati: ime, adresu, broj telefona, broj faksa i internet/e-mail adresu i kontakte odgovornog izdavača i urednika, kojima mogu biti upućivane žalbe i prigovori na pisanje štampe i online izdanja.Podnosilac žalbe, koji tvrdi da je u izvještavanju došlo do kršenja ovog Kodeksa, obratit će se izdavaču ili uredniku odgovornom za štampu ili online izdanje o kojem se radi, demantijem ne dužim od izvorno objavljenog članka“.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala islamzivot.com da objavi ovu Odluku.


  Članovi/ce Žalbene komisije: Dopredsjedavajući, advokat Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; novinar Fuad Kovačević; doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović; urednik Milan Šutalo, novinar Muhamed Jusić i novinarka Suzana Mijatović.
   

  Dopredsjedavajući Žalbene komisije
  Dražen Zubak

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.