Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  G. Emir Dervišević - portal vijestiizregije.info, 14.10.2016. godine

  Broj: 478-02/16
  Datum: 14.10.2016.

   
  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  po žalbi g. Emira Derviševića
  na tekst objavljen na portalu vijestiizregije.info 25.08.2016. g.
  Pod naslovom „Dačić: Poslat ćemo i vojsku, ali referendum u RS-u će biti održan!“

  ŽALBA SE PRIHVAĆA
  Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH

  Član 2 – Urednička odgovornost
  Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje
  Član 15 – Žalbe

  U tekstu „Dačić: Poslat ćemo i vojsku, ali referendum u RS-u će biti održan!“ citirane su navodne izjave srbijanskog ministra inostranih poslova Ivice Dačića.
  Uspoređujući originalnu izjavu ministra Dačića koju je zbilja prenijela agencija SRNA sa ovom izjavom, očigledno je da se radi o izmišljenoj izjavi.

  S obzirom da je u naslovu predmetnog teksta navedena izmišljena Dačićeva izjava o slanju vojske – jasno je da se radi o zlonamjernom uznemiravanju javnosti u BiH i nepotrebnom dizanju tenzija unutar BiH.
  Ovakve, namjerno publikovane manipulativne informacije, teško su kršenje profesionalnih standarda izvještavanja, i povlače uredničku odgovornost.

  Osim toga, navedeni portal ne sadrži impressum, čime je prekršen Član 15 Kodeksa.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu posebno upozorava čitatelje,
  da s rezervom prihvaćaju informacije sa online portala koji nemaju impressum, odnosno podatke o izdavaču, uredniku, adresi sjedišta, kontakt telefone i druge podatke koji su potrebni za identificiranje medija.

   

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH prihvatila je žalbu g. Emira Derviševića na tekst „Dačić: Poslat ćemo i vojsku, ali referendum u RS-u će biti održan!“, objavljen na portalu vijestiizregije.info 25.08.2016.g.

   U tekstu je objavljeno: „Predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, šokirao je jučer javnost kako u Srbiji tako i u BiH svojom izjavom o najavljenom referendumu u Republici Srpskoj. Poznato je i od ranije da je Dačić bio u dogovoru sa Dodikom te da već duže vrijeme postoji saradnja između njih dvojice. Međutim, ono što je zgrozilo javnost na i ovako uzdrmanom Balkanu jeste izjava Ivice Dačića o najavljenom referendumu u RS-u. Naime, on je za srpske dnevne.rs izjavio kako će Srbija uveliko pomoći Dodiku i narodu Srpske da se referendum održi. To ne bi bilo iznenađujuće da Dačić u svojoj izjavi nije spomenuo i to da će on i njegova partija, a tako i mnogi u Srbiji učiniti sve pa makar bili primorani i vojsku Srbije poslati, ali da će najavljeni referendum biti održan“.

  Dalje se navodi: “'Mi imamo svoje prijatelje u BiH, tačnije u samo jednom dijelu a to je u našoj Republici Srpskoj i normalno je da pomažemo ka ostvarenju njihovih ciljeva', izjavio je Ivica Dačić te zaključio, 'Dat ćemo sve od sebe da bi se taj referendum održao jer to je konačan korak ka otcjepljenju RS-a i sama pomisao na to nas još više motiviše u ostvarivanju naših ciljeva'“.

  S tim u vezi, Vijeću za štampu u BiH obratio se g. Emir Dervišević, naznačivši: „Vlasnik portala vijestiizregije.info i drugih sličnih portalčića širi izmišljene novosti i paniku u narodu pa sam ga odlučio prijaviti vama u nadi da ga možete zaustaviti. 99% sam siguran da se zove Nermin Džumhur, barem to kažu whois vlasnički podaci domene. Zadnja vijest koju je podijelio na Sarajevo Grad FB page je ova: http://vijestiizregije.info/dacic-poslat-cemo-i-vojsku-ali-referendum-u-rs-u-ce-biti-odrzan/Potpuno izmišljena vijest koju je povjerovalo more ljudi i podijelilo preko 100 osoba misleći da je tačna. Vijest se pojavljuje jedino na tom portalu“.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 14.10.2016.g., razmotrila je žalbu g. Emira Derviševića, tekst „Dačić: Poslat ćemo i vojsku, ali referendum u RS-u će biti održan!“ od 25.08.2016. g. i utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH: Član 2 – Urednička odgovornost, Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje i Član 15 – Žalbe.

  U tekstu „Dačić: Poslat ćemo i vojsku, ali referendum u RS-u će biti održan!“ citirane su navodne izjave srbijanskog ministra inostranih poslova Ivice Dačića. Uspoređujući originalnu izjavu ministra Dačića koju je prenijela agencija SRNA, očigledno je da se radi o izmišljenim izjavama.

  S obzirom da je u naslovu predmetnog teksta navedena izmišljena izjava o slanju vojske – jasno je da se radi o zlonamjernom uznemiravanju javnosti u BiH i nepotrebnom dizanju tenzija unutar BiH.

  Ovakve, namjerno publikovane manipulativne informacije, teško su kršenje profesionalnih standarda izvještavanja, i povlače uredničku odgovornost. Osim toga, navedeni portal ne sadrži impressum, čime je prekršen Član 15 Kodeksa.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu posebno upozorava čitatelje, da s rezervom prihvaćaju informacije sa online portala koji nemaju impressum, odnosno podatke o izdavaču, uredniku, adresi sjedišta, kontakt telefone i druge podatke koji su potrebni za identificiranje medija.

  Član 2 – Urednička odgovornost, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Najvažnija odgovornost novinara i urednika je osigurati da njihov rad bude usmjeren ka poštivanju istine, kao i prava javnosti da sazna istinu. Novinari će u svakom trenutku obavljati svoj posao u duhu pravednosti, istinitosti i pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvještavanju i predstavljanju mišljenja. Plagijati, falsifikovanje, namjerno prikrivanje važnih činjenica, primanje mita ili usluga, koji bi uticali na rad novinara ili urednika, najteži su moralni prekršaji ove profesije“.

  Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Novinari neće objavljivati netačne ili krivonavodeće materijale u vidu fotografija, tekstova ili drugih materijala. Fotografije i dokumenti ne smiju biti falsifikovani i/ili korišteni na krivonavodeći način. Novinari ne smiju prikrivati i/ili zadržavati važne informacije čije bi obznanjivanje moglo materijalno uticati na tumačenje objavljenog izvještaja i razumijevanje kod čitalačke publike. Novinari imaju profesionalnu obavezu blagovremeno ispraviti bilo koju objavljenu informaciju za koju se utvrdi da je netačna. Izvinjenje i/ili ispravka će biti objavljeni s dužnim isticanjem. Novinari će uvijek izvještavati istinito i tačno o ishodu radnje poduzete u vezi s klevetom u koju su bili uključeni. Novinari će izvještavati samo na osnovu činjenica čije je porijeklo novinaru poznato. Kod izvještavanja i komentara kontroverze, novinari će se potruditi da saslušaju i predstave sve strane u sporu. Ukoliko jedna strana u kontroverzi odbije da se stavi na raspolaganje novinaru, publikacija može opravdano navesti ovo odbijanje u svom izvještaju“.

  Član 15 – Žalbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Štampa i online mediji će na prigodnom mjestu sadržavati: ime, adresu, broj telefona, broj faksa i internet/e-mail adresu i kontakte odgovornog izdavača i urednika, kojima mogu biti upućivane žalbe i prigovori na pisanje štampe i online izdanja.Podnosilac žalbe, koji tvrdi da je u izvještavanju došlo do kršenja ovog Kodeksa, obratit će se izdavaču ili uredniku odgovornom za štampu ili online izdanje o kojem se radi, demantijem ne dužim od izvorno objavljenog članka“.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala vijestiizregije.info da objavi ovu Odluku.


  Članovi/ce Žalbene komisije: Dopredsjedavajući, advokat Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; novinar Fuad Kovačević; doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović; urednik Milan Šutalo, novinar Muhamed Jusić i novinarka Suzana Mijatović.
   

  Dopredsjedavajući Žalbene komisije

  Dražen Zubak

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.