Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, JKUP "Komunalije" d.o.o. - portal vkportal.ba, 09.03.2018.


  Broj Odluke: 83-02/18
  Datum održavanja sjednice: 09.03.2018.
  Žalbenik: Javno komunalno uslužno preduzeće Komunalije d.o.o.
  Medij: Portal vkportal.ba
  Naslov članka: „Zavirili smo u zadnje nabavke JP 'Komunalije': Od traktora, mašina za šivenje i krojenje do kreditnog zaduženja ovog preduzeća“
  Datum objave članka: 21.11.2017.
  Žalbeni osnov Žalbenika:
  Žalbenici navode, da su, po njihovom mišljenju, prekršeni članovi Kodeksa za štampu i online medije BiH

  Ishod: Žalba se prihvaća

  Odluka Žalbene komisije:

  Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH
  Član 7 – Mogućnost odgovora

  Žalbena komisija konstatuje da je redakcija portala vkportal.ba bila obavezna objaviti reagiranje JKUP „Komunalije“ d.o.o. , na što su Žalbenici imali pravo u skladu sa Članom 7 –Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH.


  Pojašnjenje:

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH prihvatila je žalbu JKUP „Komunalije“ d.o.o., na tekst objavljen na portalu vkportal.ba 21.11.2017.g. pod naslovom „Zavirili smo u zadnje nabavke JP 'Komunalije': Od traktora, mašina za šivanje i krojenje do kreditnog zaduženja ovog preduzeća“.

  U tekstu je, između ostalog, objavljeno: „U Velikoj Kladuši se uveliko priča o mutnim radnjama koje se odvijaju putem javnih nabavki i samom poslovanju velikokladuškog javnog preduzeća 'Komunalije d.o.o.', u koje je putem budžeta Općine ubrizgano preko dva miliona konvertibilnih maraka i na koje je, kako saznajemo, podignut kredit kod jedne od komercijalnih banaka u iznosu od 1.500.000 KM, što se vrlo vješto krije od javnosti iako se radi o javnom preduzeću! Po riječima mnogih, na sceni je izvlačenje novca iz budžeta općine, te iz javnih preduzeća. Oni za koje znamo da su na tenderima izabrani su direktno povezani sa Abdićem, tako se također može čuti kako će na jednom od aktuelnih tendera za polovni traktor u iznosu od 50.000,00 KM proći ni manje ni više traktor koji je u vlasništvu Abdićevog sina i savjetnika Ervina Abdića“.

  Povodom ovog teksta, Vijeću za štampu u BiH i redakciji portala vkportal.ba obratilo se JKUP „Komunalije“ d.o.o. naznačivši: „Tačan naziv Društva je Javno komunalno uslužno preduzeće 'Komunalije' d.o.o. Velika Kladuša, skraćeno JKUP 'Komunalije' d.o.o. Velika Kladuša a ne JP 'Komunalije' kako autor u naslovu ističe. Nije istina da se u JKUP 'Komunalije' d.o.o. Velika Kladuša obavljaju mutne radnje, ubrizgava i izvlači novac i da se bilo šta krije od građana i javnosti. JKUP 'Komunalije' d.o.o. Velika Kladuša je Društvo koje posluje u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima a sama činjenica da je autor članka preuzeo informacije sa Portala javnih nabavki, portala koji je dostupan građanima i javnosti, govori o svemu. Paušalne su ocjene i neistinite informacije da su tenderi povezani sa nekim, ili da je neko sredstvo (traktor) nabavljeno od Savjetnika općinskog Načelnika g-dina Ervina Abdića. Sve nabavke se sprovode u skladu sa utvrđenim procedurama i zakonskim propisima“.

  Postupajući u skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za štampu u BiH uputilo je pismo redakciji portala vkportal.ba. U dostavljenom odgovoru, g. Adel Eskić navodi: „Navedeni akt koji ste naslovili kao demanti u osnovi ne sadrži osnovne elemente koje jedan demantij treba da ima, naime iz istog nije vidljivo koje činjenice odnosno navode iz teksta objavljenog na portalu vkportal.ba demantujete. Sam tekst u tzv. 'demantiju' je prepun kontradiktornih, nejasnih i neutemeljenih navoda koje same po sebi imaju cilj obmane javnosti. Namjera objavljenog teksta nije bila da na bilo koji način obmane javnost, niti da iznosi lažne činjenice, već naprotiv da ukaže na netransparentnost u radu Javnog komunalnog uslužnog preduzeća 'Komunalije d.o.o.' čiji je osnivač Općinsko vijeće Velike Kladuše koji su direktno odgovorni građanima Velike Kladuše koji su ih birali na izborima“.

  Dalje se navodi: „Sve radnje ovog preduzeća moraju biti sto posto transparentne i dostupne javnosti, a ne bilo kakav vid 'poslovne tajne', kao što je v.d. direktor ovog preduzeća na sjednici Općinskog vijeća istakao“, kao i sljedeće: „U prilogu navedenog demantija nije dostavljen nijedan valjan dokaz koji bi eventualno dokazao neistinitost navoda koji su objavljeni na Vkportal.ba u spornom tekstu. Vkportal.ba zbog navoda koje je iznio nema namjeru da objavi bilo kakav demant, naprotiv Vkportal.ba će i dalje obavještavati javnost i ukazivati na sve eventualne nepravilnosti i 'mutne radnje' organa koji su za svoj rad obavezni odgovarati javnosti, jer javnost čiji se novac u konačnosti troši u javnim preduzećima ima pravo na sve informacije vezano za poslovanje istih“.

  Ishod:

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 09.03.2018.g. razmotrila je žalbu JKUP „Komunalije“ d.o.o., tekst „Zavirili smo u zadnje nabavke JP 'Komunalije': Od traktora, mašina za šivanje i krojenje do kreditnog zaduženja ovog preduzeća!“, odgovor g. Eskića, i utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH: Član 7 – Mogućnost odgovora.

  Žalbena komisija konstatuje da je redakcija portala vkportal.ba bila obavezna objaviti reagiranje JKUP „Komunalije“ d.o.o. , na što su Žalbenici imali pravo u skladu sa Članom 7 – Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH.


   Član 7 - Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja. Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netačno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta“.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala vkportal.ba da objavi ovu Odluku.

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof. dr Miodrag Živanović; advokat Dražen Zubak; urednik Fuad Kovačević; sudinica Nada Arsenić; novinarka Suzana Mijatović; prof. dr Enes Osmančević; doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović i novinar Muhamed Jusić.

   

  Predsjedavajući
  Žalbene komisije
  prof. dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.