Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, JKUP "Komunalije" d.o.o. - portal vkportal.ba, 09.03.2018. II


  Broj Odluke: 84-02/18
  Datum održavanja sjednice: 09.03.2018.
  Žalbenik: Javno komunalno uslužno preduzeće Komunalije d.o.o.
  Medij: Portal vkportal.ba
  Naslov članka: „Iz Agrokomerca prijavili policiji Komunalije d.o.o. zbog uzurpacije stare autobusne stanice“
  Datum objave članka: 22.11.2017.
  Žalbeni osnov Žalbenika:
  Žalbenici navode, da su, po njihovom mišljenju, prekršeni članovi
  Kodeksa za štampu i online medije BiH


  Ishod: Žalba se prihvaća

  Odluka Žalbene komisije:

  Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH
  Član 7 – Mogućnost odgovora

  Žalbena komisija konstatuje da je redakcija portala vkportal.ba bila obavezna objaviti reagiranje JKUP „Komunalije“ d.o.o. , na što su Žalbenici imali pravo u skladu sa Članom 7 –Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH.


  Pojašnjenje:

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH prihvatila je žalbu JKUP „Komunalije“ d.o.o., na tekst objavljen na portalu vkportal.ba 22.11.2017.g. pod naslovom „Iz Agrokomerca prijavili policiji Komunalije d.o.o. zbog uzurpacije stare autobusne stanice“.

  U tekstu je između ostalog objavljeno: „Jučer su zaposlenici javnog preduzeća 'Komunalije d.o.o.' na staroj autobusnoj stanici u Velikoj Kladuši iscrtali parking mjesta i danas krenuli sa naplatom parkinga na tom mjestu. Ništa ovo ne bi bilo čudno ili loše da se radi o javnoj površini ili vlasništvu ovog javnog preduzeća, ali ovdje se radi o tome da je neko sebi uzeo za pravo da na tuđoj imovini krene sa naplaćivanjem parkinga bez ikakve saglasnosti ili odobrenja vlasnika. Naime, pomenuti prostor (parcela broj 1597/1 površine 1.470 m2) na kojem su iz 'Komunalija' d.o.o. počeli sa naplaćivanjem parkinga (za koji ne izdaju fiskalni račun, op.a.) je u vlasništvu Agrokomerc d.d., a iz ove firme smo dobili informaciju da su i oni sami šokirani ovim činom, te da se radi o neviđenoj uzurpaciji tuđe imovine zbog čega su obavjestili policiju u Velikoj Kladuši i zatražili od njih da reaguju kako bi isti bili vraćeni u posjed svoje imovine, a protiv odgovornih lica će najvjerovatnije biti podnijete i krivične prijave“.

  Povodom ovog teksta, Vijeću za štampu u BiH i redakciji portala vkportal.ba obratilo se JKUP „Komunalije“ d.o.o. naznačivši: „Odlukom Općinskog vijeća Općine Velika Kladuša određeni su prostori za zaustavljanje i parkiranje motornih vozila – javna parkirališta i njihove lokacije, pa tako i lokacija uređenog prostora stare autobuske stanice u ulici Zuhdije Žalića, skraćeni naziv STANICA. Pravilnikom o načinu upravljanja i održavanja javnih parkirališta određena je naplata korištenja usluga parkiranja te obrazac parking karte kao i način plaćanja“.

  Postupajući u skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za štampu u BiH uputilo je pismo redakciji portala vkportal.ba. U dostavljenom odgovoru g. Adel Eskić navodi: „Očitujući se blagovremeno na gore citirani akt obavještavam Vas o sljedećem: navedeni akt koji ste naslovili kao demantij u osnovi ne sadrži osnovne elemente koje jedan demantij treba da ima, naime iz istog nije vidljivo koje činjenice odnosno navode iz teksta objavljenog na portalu VKportal.BA demantujete. Demantij sam po sebi ništa ne demantuje, naprotiv navedene odluke i pravilnici koji su citirani u demantiju, a koji se odnose na regulaciju saobraćaja i održavanja javnih parkirališta, su u cijelosti u suprotnosti sa pozitivnim pravnim propisima koji reguliše oblast stvarnog prava, odnosno oni zadiru u temelje osnovnih vrijednosti privatne svojine koje predstavlja temelj pravnog poretka jedne države. Zbog gore navedenih razloga nemamo namjeru objaviti dostavljeni demantij, jer smatramo da isti ima za cilj obmane javnosti, što se direktno kosi politikom i ciljem našeg portala“.


  Ishod:

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 09.03.2018.g. razmotrila je žalbu JKUP „Komunalije“ d.o.o., tekst „Iz Agrokomerca prijavili policiji Komunalije d.o.o. zbog uzurpacije stare autobusne stanice“, odgovor g. Eskića i utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH: Član 7 – Mogućnost odgovora.
  Žalbena komisija konstatuje da je redakcija portala vkportal.ba bila obavezna objaviti reagiranje JKUP „Komunalije“ d.o.o. , na što su Žalbenici imali pravo u skladu sa Članom 7 –Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH.


  Član 7 - Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja. Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netačno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta“.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala vkportal.ba da objavi ovu Odluku.

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof. dr Miodrag Živanović; advokat Dražen Zubak; urednik Fuad Kovačević; sudinica Nada Arsenić; novinarka Suzana Mijatović; prof. dr Enes Osmančević; doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović i novinar Muhamed Jusić.

   

  Predsjedavajući
  Žalbene komisije
  prof. dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.