Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Međunarodna osnovna škola Mostar - Agencija Anadolija, 16.12.2016. godine

  Broj: 555-02/16
  Datum: 16.12.2016.


  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  po žalbi Međunarodne osnovne škole Mostar
  na tekst Agencije Anadolija od 28.10.2016.g.
  pod naslovom „Plaketa Grada Sarajeva profesoru u FETO ustanovama“

  ŽALBA SE PRIHVAĆA
  Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH

  Član 1 – Interes javnosti
  Član 2 – Urednička odgovornost
  Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje
  Član 7 – Mogućnost odgovora
  Član 15 - Žalbe

  Žalbena komisija utvrdila je kršenje Člana 1 – Interes javnosti, Člana 2 – Urednička odgovornost, Člana 5 – Tačnost i fer izvještavanje, Člana 7 – Mogućnost odgovora i Člana 15 – Žalbe.

  Žalbena komisija konstatuje da je Agencija Anadolija obavezna objaviti demanti.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH prihvatila je žalbu Međunarodne osnovne škole Mostar na tekst koji je 28.10.2016.g. objavila Agencija Anadolija, pod naslovom „Plaketa Grada Sarajeva profesoru u FETO ustanovama“.
  U tekstu je, između ostalog, objavljeno:

  „Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je odluku o dodjeli priznanja 'Plaketa Grada Sarajeva' u oblasti sporta, kulture, obrazovanja, kao i Nagrade 'Graham Bamford', a Plaketa Grada Sarajeva prema toj odluci biće dodijeljena Aliju Lafciogluu, profesoru u Bosna Sema obrazovnim institucijama povezanim s terorističkom organizacijom Fetullahci (FETO)“.

  Povodom ovog teksta, Vijeću za štampu u BiH i redakciji agencije Anadolija obratio se g. Šerif Ćosić, predsjednik Školskog odbora Međunarodne osnovne škole Mostar, naznačivši: „Na internet portalu Anadolu Agency (http://aa.com.tr/ba), dana 28.10.2016.g., objavljen je predmetni članak u kojem je izneseno nekoliko neistinitih, paušalnih i tendencioznih tvrdnji. Predmetni članak je preuzet i objavljen na više internet portala i tiskanih medija u Bosni i Hercegovini, što nas je navelo da ovim putem demantiramo neke od navoda u istom, kako bi javnost bila upoznata sa stvarnim činjenicama o vlasnicima 'Međunarodne osnovne škole' Mostar“.

  U vezi sa dijelom teksta: „Ogranak FETO-a u BiH od 1998. godine, Bosna Sema obrazovne institucije na području ove zemlje djeluju s 15 obrazovnih ustanova, a radi se o četiri ustanove predškolskog tipa, četiri osnovne, pet srednjih škola i jednom univerzitetu. Pored Sarajeva, te obrazovne ustanove djeluju i u Bihaću, Mostaru, Zenici i Tuzli. Lafcioglu, kome će biti dodijeljena plaketa, jedan je od prvih članova te organizacije koji su došli u BiH. Teroristička organizacija FETO odgovorna je za pokušaj vojnog udara 15. jula u Turskoj, u kojem je ubijeno skoro 250, a ranjeno više od hiljadu ljudi. Istraga o FETO-u je pokazala da su članovi te terorističke organizacije planirali a potom i pokušali realizovati vojni udar u zemlji. Članovi FETO-a godinama su infiltrirani u institucije države stvarajući tako 'paralelnu strukturu', a Turska je zatražila izručenje vođe te terorističke organizacije Fetullaha Gulena, koji boravi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Teroristi FETO-a nakon lišavanja slobode u izjavama u tužilaštvima u Turskoj su priznali planiranje i provođenje pokušaja puča, kao i dugogodišnju povezanost s tom organizacijom“ - Žalbenici navode:

  „Čitajući predmetni članak, a uvažavajući činjenicu kako je u ovom trenutku naša Osnovna Škola jedina privatna Osnovna Škola na području Mostara dolazi se do zaključka kako je 'Međunarodna osnovna škola' Mostar u vlasništvu tzv. 'Terorista FETO-a', što apsolutno nije istina, te ovim putem iskazujemo naše ogromno nezadovoljstvo objavljenim člankom. Tačno je kako je 'Međunarodna osnovna škola' bila u vlasništvu Bosna Sema obrazovnih institucija, ali od početka maja tekuće godine započeti su pregovori oko preuzimanja škole od strane gospođe Aide i gospodina Šerifa Ćosić iz Mostara, koji su uspješno okončani dana 27.07.2016. godine potpisivanjem Ugovora o pristupanju ustanovi 'Međunarodna osnovna škola' Mostar, te kojim vlasnik/osnivač u 100% dijelu postaje gospođa Aida Ćosić.

  Gospođa Aida Ćosić je dana 08.08.2016. godine donijela Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Ustanove 'Međunarodna osnovna škola' Mostar kojom stupa na mjesto osnivača ustanove, na koju je Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HMŽ/K dalo svoju suglasnost dana 09.08.2016. godine. Navedeni podaci se jasno i transparentno mogu vidjeti i iz Rješenja o izmjenama podataka Općinskog suda u Mostaru, broj: Tt-O-604/16, donesenog dana 21.09.2016. godine, te se novi vlasnici/osnivači ne mogu ni na bilo koji način povezati sa tzv. 'Teroristima FETO-a' niti sa 'Bosna Sema obrazovnim institucijama', te je krajnje tendenciozno i neprimjereno koristiti termine kao terorizam i terorističke organizacije u vezi sa vlasničkom strukturom 'Međunarodne osnovne škole' Mostar“.


  Postupajući u skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za štampu u BiH uputilo je pismo gl. i odg. uredniku Agencije Anadolija. Urednik nije dostavio odgovor, niti je demanti Žalbenika objavljen.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 16.12.2016.g., razmotrila je žalbu Međunarodne osnovne škole Mostar, tekst „Plaketa Grada Sarajeva profesoru u FETO ustanovama“ od 28.10.2016.g. i utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH: Član 1 – Interes javnosti, Član 2 – Urednička odgovornost, Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, Član 7 – Mogućnost odgovora i Član 15 – Žalbe, budući da demanti Žalbenika nije objavljen.
  Žalbena komisija konstatuje da je Agencija Anadolija obavezna objaviti demanti Žalbenika.

  Član 1 – Interes javnosti, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Interes javnosti, u značenju ovog Kodeksa, definisan je kao postupak i/ili informacija kojima je namjera pomoći javnosti u donošenju ličnog mišljenja i odluka o pitanjima i događajima, uključujući i napore otkrivanja krivičnog djela i/ili prekršaja, te spriječiti zavođenje javnosti nekom izjavom ili postupkom pojedinca ili organizacije“.

  Član 2 – Urednička odgovornost, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Najvažnija odgovornost novinara i urednika je osigurati da njihov rad bude usmjeren ka poštivanju istine, kao i prava javnosti da sazna istinu. Novinari će u svakom trenutku obavljati svoj posao u duhu pravednosti, istinitosti i pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvještavanju i predstavljanju mišljenja. Plagijati, falsifikovanje, namjerno prikrivanje važnih činjenica, primanje mita ili usluga, koji bi uticali na rad novinara ili urednika, najteži su moralni prekršaji ove profesije“.

  Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „...Novinari imaju profesionalnu obavezu blagovremeno ispraviti bilo koju objavljenu informaciju za koju se utvrdi da je netačna. Izvinjenje i/ili ispravka će biti objavljeni s dužnim isticanjem“.

  Član 7 - Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja. Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netačno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta“.

  Član 15 – Žalbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Štampa i online mediji će na prigodnom mjestu sadržavati: ime, adresu, broj telefona, broj faksa i internet/e-mail adresu i kontakte odgovornog izdavača i urednika, kojima mogu biti upućivane žalbe i prigovori na pisanje štampe i online izdanja. Podnosilac žalbe, koji tvrdi da je u izvještavanju došlo do kršenja ovog Kodeksa, obratit će se izdavaču ili uredniku odgovornom za štampu ili online izdanje o kojem se radi, demantijem ne dužim od izvorno objavljenog članka“.


  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu Agencije Anadolija da objavi ovu Odluku.

  Članovi/ce Žalbene komisije: Dopredsjedavajući, advokat Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; novinar Fuad Kovačević; prof. dr Enes Osmančević; doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović; urednik Milan Šutalo, novinar Muhamed Jusić i novinarka Suzana Mijatović.

  Dopredsjedavajući Žalbene komisije

  Dražen Zubak

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.