Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Gđa Anđelka Udženija - portal capljina.info, 10.03.2017. godine

  Broj: 89-02/17
  Datum: 10.03.2017.

   

  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za tisak u Bosni i Hercegovini
  po žalbi gđe Anđelke Udženija na komentare posjetioca pod nadimkom Anđelka&prskalo,
  postavljene ispod teksta „Imam lijek!“, objavljenog na portalu capljina.info 19.09.2016.g.

  ŽALBA SE PRIHVAĆA
  Prekršen Kodeks za tisak i online medije BiH

  Članak 2 – Urednička odgovornost
  Članak 15 – Žalbe

  Žalbena komisija utvrđuje da se mora ukloniti komentar br. 5 posjetioca pod nadimkom Anđelka&prskalo!
  Žalbena komisija konstatuje kršenje Članka 2 – Urednička odgovornost i Članka 15 – Žalbe.
  Urednik nije uklonio komentare prostačkog i uvredljivog sadržaja upućene Žalbenici. Urednik je obavezan ukloniti sve te komentare!
  Preporučuje se Žalbenici da se obrati policiji sa zahtjevom za otkrivanje IP adrese portala.
  Žalbena komisija podsjeća na presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu Delfi AS vs. Estonija od 16. lipnja 2015. g., kojom je potvrđena odgovornost portala delfi.ee za anonimne komentare posjetilaca.

  Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH prihvatila je žalbu gđe Anđelke Udženija na komentare posjetioca pod nadimkom Anđelka&prskalo. Komentari su postavljeni ispod teksta „Imam lijek!“, objavljenog 19.09.2017.g. na portalu capljina.info.

  U žalbi upućenoj Vijeću za štampu u BiH i redakciji portala capljina.info, gđa Udženija navodi: „Nažalost moram vam se obratit. Svaki medij pa i on-line portal morao bi imati određena civilizacijska pravila objavljivanja sadržaja ili dozvoljavanja istog, ili ako to nemaju onda bi se trebali ponašati po Kodeksu za štampu i on-line medije. Makar to bila i izborna kampanja to ne znači da je dozvoljeno javno linčovanje ljudi i njihovih obitelji, ugrožavanje njihovih obitelji i djece, pljuvanje po njima, iznošenje gnusnih i bolesnih razmišljanja, samo zato JER NEKOGA VOLITE A NEKOGA MRZITE. Stoga vas molim da skrenete pažnju na vrijeđajuće sadržaje i komentare, na naslov: IMAM LIJEK, nikname: Anđelka&prskalo, i komentare pod tim nikname-om“.

  U komentarima posjetioca Anđelka&prskalo između ostalog je objavljeno: „5. Stize novi ako cete i onaj kako prskalo guzi anđelku uđeniju na buni u hotelu imamo ga ili onaj kako vam nacelnik kara čerke imamo i njega samo recite koji ili mozda onaj kako sa srbima pjeva cetnicke pjesme imamo i toga itd….. ili mozda onaj kako šmrce imamo i toga ili mozda onaj kako orgija u bristu u bazenu imamo i toga pa mnogi ce te se prepoznati zato mirujte“.

  Postupajući u skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za tisak u BiH obratilo se gl. i odg. uredniku portala capljina.info povodom žalbe gđe Udženija. Odgovor nije dostavljen niti su uklonjeni komentari.

  Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH, na sjednici održanoj 16.12.2016.g. razmotrila je žalbu gđe Udženija, komentare ispod teksta „Imam lijek! od 19.09.2016.g. i utvrdila da je neophodno ukloniti komentar posjetioca Anđelka&prskalo od 20.09.2016.g. Komisija je konstatovala da se moraju ukloniti vulgarni i neuljudni komentari koji krše društvene standarde pristojnosti komuniciranja. Vijeće za tisak u BiH je ponovno uputilo pismo gl. i odg. uredniku, ali se e-mail vratio na adresu Vijeća.


  Žalbena komisija utvrđuje da se mora ukloniti komentar br. 5 posjetioca pod nadimkom Anđelka&prskalo. Žalbena komisija konstatuje kršenje Članka 2 – Urednička odgovornost i Članka 15 – Žalbe. Urednik nije uklonio komentare prostačkog i uvredljivog sadržaja upućene Žalbenici. Urednik je obavezan ukloniti sve te komentare!

  Ne postoji mogućnost direktnog kontakta sa urednikom, kontakt e-mail adresa ne funkcionira, vraćaju se pošiljke. Preporučuje se Žalbenici da se obrati policiji sa zahtjevom za otkrivanje IP adrese portala capljina.info.

  Žalbena komisija podsjeća na presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu Delfi AS vs. Estonija od 16. lipnja 2015. g., kojom je potvrđena odgovornost portala delfi.ee za anonimne komentare posjetilaca.


  Članak 2 - Urednička odgovornost, Kodeksa za tisak i online medije BiH: „Najvažnija odgovornost novinara i urednika je osigurati da njihov rad bude usmjeren ka poštivanju istine, kao i prava javnosti da sazna istinu. Novinari će u svakom trenutku obavljati svoj posao u duhu pravednosti, istinitosti i pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvješćivanju i predstavljanju mišljenja. Plagijati, falsificiranje, namjerno prikrivanje važnih činjenica, primanje mita ili usluga, koji bi uticali na rad novinara ili urednika, najteži su moralni prekršaji ove profesije“.

  Članak 15 – Žalbe, Kodeksa za tisak i online medije BiH: Tisak i online mediji će na prigodnome mjestu sadržavati: ime, adresu, broj telefona, broj faksa i internet/e-mail adresu i kontakte odgovornog izdavača i urednika, kojima mogu biti upućivane žalbe i prigovori na pisanje tiskovnoga i online izdanja. Podnositelj žalbe, koji tvrdi da je u izvješćivanju došlo do kršenja ovoga Kodeksa, obratiti će se izdavaču ili uredniku odgovornome za tiskovno ili online izdanje o kojem se radi, demantijem ne dužim od izvorno objavljenoga članka“.

  Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH preporučuje uredništvu portala capljina.info da objavi ovu Odluku.


  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavatelj, prof. dr Miodrag Živanović; odvjetnik Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; novinar Fuad Kovačević; odvjetnica Nada Dalipagić; urednik Milan Šutalo, novinar Muhamed Jusić i novinarka Suzana Mijatović.

   

  Predsjedavatelj Žalbene komisije

  prof. dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.