Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Roditelji učenika II-2 i II-4 razreda OŠ "Lukavac Grad" - portal freshpress.info, 20.07.2017.godine

  Broj: 229-02/17
  Datum: 20.07.2017.

  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  po žalbi roditelja učenika II-2 i II-4 razreda Osnovne škole „Lukavac Grad“
  na tekst objavljen na portalu freshpress.info 23.05.2017.g.
  pod naslovom „OŠ LUKAVAC GRAD: Reakcija roditelja dva odjeljenja na peticiju i dopis roditelja trećeg odjeljenja“

  ŽALBA SE NE PRIHVAĆA
  Nema kršenja Kodeksa za štampu i online medije BiH

  Žalbena komisija konstatuje da je na portalu freshpress.info
  objavljen demanti koji su Žalbenici uputili.

  Žalbena komisija posebno naglašava da urednik ima pravo skratiti demanti ukoliko je ovaj duži od integralno objavljenog teksta, kao i da nije dužan objavljivati dijelove demantija kojim se ne demantiraju konkretni navodi iz teksta.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH nije prihvatila žalbu roditelja učenika II-2 i II-4 razreda Osnovne škole „Lukavac Grad“ na tekst objavljen na portalu freshpress.info 23.05.2017.g., pod naslovom „OŠ LUKAVAC GRAD: Reakcija roditelja dva odjeljenja na peticiju i dopis roditelja trećeg odjeljenja“.

  Vijeću za štampu u BiH i redakciji portala freshpress.info obratile su se gđa Sabina Kadrić i Irma Kovačević, predstavnice roditelja učenika II-2 i II-4 razreda Osnovne škole „Lukavac Grad“, dostavivši „Demant na dopis povodom diskriminacije učenika II-5 razreda OŠ 'Lukavac Grad', objavljen na portalu www.freshpress.info dana 17.05.2017. godine“.

  Demanti Žalbenika objavljen je na portalu fresspress.info 23.05.2017.g. pod naslovom „OŠ LUKAVAC GRAD: Reakcija roditelja dva odjeljenja na peticiju i dopis roditelja trećeg odjeljenja“.

  U tekstu je objavljeno: „12.5. naš portal je objavio tekst pod naslovom: SKANDAL U OŠ LUKAVAC GRAD: Učiteljice dva odjeljenja nisu dozvolila druženje djeci sa djecom iz trećeg odjeljenja. U povodu istog, roditelji dva odjeljenja osnovaca poslali su reakciju na peticiju i dopis roditelja trećeg razreda osnovaca. Isto prenosimo u cjelosti:

  Poštovani, Dana 17.05.2017. godine u 16.35, objavili ste na Vašem portalu dopis sa naslovom 'Skandal u OŠ Lukavac Grad: Učiteljice 'II-2' i 'II-4' nisu dopustile učenicima da budu sa učenicima 'II-5'; Roditelji traže sankcije!', u potpisu predstavnika roditelja II – 5 razreda OŠ 'Lukavac Grad' gospođe Amre Brkić i ostalih roditelja. Objavivši neprovjerene informacije o događaju koji se

  odigrao dana 12. 05. 2017.godine, gdje su dvije učiteljice Nermina Avdić i Meldina Subašić kao i učenici odjeljenja II – 2 i II – 4, javno blaćeni, omalovažavani, etiketirani i diskriminirani, kao predstavnici roditelja II – 2 i II – 4 razreda, upućujemo javni demant svega navedenog i objavljenog na Vašem portalu. Prije svega želimo da upoznamo javnost, a i Vas roditelji II-5 razreda, na početku školske 2016/2017 godine, trenutna učiteljica II – 5 razreda Alisa Bačić bila je raspoređena u odjeljenje II – 4 razreda, a koja je do tada radila u područnoj školi 'Bistarac' i to po ugovoru na neodređeno vrijeme. Zašto i kako je učiteljica Alisa Bačić preraspoređena u O.Š. 'Lukavac Grad', možete pitati dotičnu, a i samo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK“.

  Objavljeno je i sljedeće: „Međutim, kako je naša učiteljica Nermina Avdić (koja je svake godine po ugovoru na određeno vrijeme), ponovno primljena u O.Š. 'Lukavac Grad', ali joj je dodjeljeno drugo odjeljenje u okviru iste škole, na zahtjev nas roditelja (II – 4 razreda) obratili smo se menadžmentu škole sa zahtjevom o preraspodjeli navedene dvije učiteljice. Nakon konsultacije sa menadžmentom i pedagogom škole, odlučeno je da je prije svega u interesu djece, da ih uči ista učiteljica kao i prethodne školske godine (a koja je svakako već primljena u našu školu, ponovo po ugovoru na određeno vrijeme ),a ne 'nova'Alisa Bačić. Vjerujemo da ima Vas dragi roditelji II-5 koji ste upoznati sa navedenim, jer nakon što je učiteljica Alisa Bačić raspoređena da uči Vašu djecu, isto ovako ste potpisivali peticiju za zamjenu iste, dajući joj dovoljno do znanja da ne želite da uči Vašu djecu. Očito da smo povrijedili 'ponos' učiteljice Alise Bačić, te je cijela školska godina 2016/2017 tekla u znaku netrpeljivosti između učiteljica Alise Bačić i učiteljice odjeljenja II – 4 razreda. Nažalost, zbog korektnih kolegijalnih odnosa i podrške kolegici, učiteljica II – 2 razreda Meldina Subašić, u svemu ovome postala je 'kolateralna šteta'“. U okviru demantija objavljeni su i spiskovi sa potpisima roditelja učenika II-2 i II-4 razreda Osnovne škole „Lukavac Grad“.

  U vezi sa ovim tekstom, Vijeću za štampu u BiH ponovo su se obratile gđa Sabina Kadrić i Irma Kovačević, predstavnice roditelja učenika II-2 i II-4 razreda Osnovne škole „Lukavac Grad“, sa zahtjevom za objavu demantija u cijelosti.
  Postupajući u skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za štampu u BiH uputilo je pismo uredništvu portala freshpress.info.

  U dostavljenom odgovoru, novinarka portala freshpress.info Anisa Mahmutović je navela: „U povodu navedenog slučaja želimo da Vam predočimo ono što smo usaglašavali sa gospođom Sabinom Kadrić. Gospođi smo odmah objavili tekst koji nam je dostavila kao demant, odnosno reakciju na dopis dijela roditelja iz OŠ Lukavac. Njeno nerazumijevanje i meilovi koji su tražili da joj objavimo kompletnu reakciju bili su krajnje neopravdani jer smo joj odmah proslijedili link istog. Čak sam kao novinarka došla u situaciju da gospođi pojašnjavam formulu po kome je napisan naslov reakcije, ali ni to nije urodilo plodom. Mi Vam dostavljamo link objavljenog teksta, te Vam napominjemo da je bila riječ o prepisci dvije grupe roditelja OŠ Lukavac, te da su mediji u tom slučaju samo prenosili ono što im je dostavljano. Gospođa je čak u zamolbi da joj se objavi reakcija poslala naslov sa sasvim drugog portala, ali kako smo znali o čemu se radi odmah smo objavili i njihovu reakciju“.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH na sjednici održanoj 20.07.2017.g., razmotrila je žalbu roditelja učenika II-2 i II-4 razreda Osnovne škole „Lukavac Grad“, tekst „OŠ LUKAVAC GRAD: Reakcija roditelja dva odjeljenja na peticiju i dopis roditelja trećeg odjeljenja“ od 23.05.2017.g., odgovor novinarke i utvrdila da nema kršenja Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Žalbena komisija konstatuje da je na portalu freshpress.info objavljen demanti koji su Žalbenici uputili.

  Žalbena komisija posebno naglašava da urednik ima pravo skratiti demanti ukoliko je ovaj duži od integralno objavljenog teksta, kao i da nije dužan objavljivati dijelove demantija kojim se ne demantiraju konkretni navodi iz teksta.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala freshpress.info da objavi ovu Odluku.


  Članovi/ce Žalbene komisije: Dopredsjedavajući, advokat Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; urednik Fuad Kovačević; urednik Milan Šutalo, novinar Muhamed Jusić, prof. dr Zlatiborka Popov Momčinović, prof. dr Enes Osmančević i novinarka Suzana Mijatović.

  Dopredsjedavajući
  Žalbene komisije


  Dražen Zubak

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.