Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  G. Kenan Hrnjić - portal infobrcko.com, 20.07.2017.g.

  Broj: 232-02/17
  Datum: 20.07.2017.

  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  po žalbi g. Kenana Hrnjića
  na tekst objavljen na portalu infobrcko.com 27.06.2017.g. pod naslovom
  „Zastrašujuće upozorenje: Očekuje nas totalni mrak,
  na planeti dvije sedmice neće biti Sunca!“

  ŽALBA SE NE PRIHVAĆA
  Nema kršenja Kodeksa za štampu i online medije

  Žalbena komisija konstatuje da je uredništvo portala infobrcko.com postupilo u skladu sa Članom 5 – Tačnost i fer izvještavanje, Stav 4,
  Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Uredništvo portala blagovremeno je ispravilo ranije objavljenu netačnu informaciju, odnosno, objavilo je i demanti Žalbenika.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH nije prihvatila žalbu g. Kenana Hrnjića na tekst „Zastrašujuće upozorenje: Očekuje nas totalni mrak, na planeti dvije sedmice neće biti Sunca!“, objavljen na portalu infobrcko.com 27.06.2017.g.
  U dostavljenoj žalbi se navodi: „Na slijedećem linku se nalazi lažni članak koji je više puta demantovan od strane NASA-e. Tražim demant ove vijesti od istog portala koji ga je plasirao“.
  U tekstu je objavljeno: „Naučnici NASA upozoravaju da će naša planeta pasti u mrak na najmanje dvije sedmice u novembru 2017. godine, izjavio je direktor agencije Charles Bolden. Nadvijanje tame nad našom planetom biće izazvano paralelizmom dvije druge planete. Radi se o prolasku Venere pored Jupitera, što će dovesti do izdvajanja velike količine vodonika. Površinu Sunca očekuje snažna eksplozija. Kao rezultat toga, temperatura Zvijezde će naglo porasti, a zatim će se 15 narednih dana vraćati na pređašnji nivo. Od 15. do 29. novembra stanovnici Zemlje moraće da se oslanjaju na vještačko osvjetljenje, ističu naučnici, prenosi Telegraf. Sunčeva svjetlost dobiće plavu nijansu. Ranije su naučnici objasnili pojavu spikula na Suncu, ili stubova plazme. Njihovo formiranje zavisi od linija magnetnog polja“.

  Postupajući u skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za štampu u BiH uputilo je pismo uredništvu portala infobrcko.com.

  Uredništvo je dostavilo Vijeću za štampu u BiH link na demanti objavljen 19.07.2017.g., pod naslovom „Demant: Vijest da na planeti Zemlji neće biti dvije sedmice Sunca je lažna“.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH na sjednici održanoj 20.07.2017.g., razmotrila je žalbu g. Kenana Hrnjića, tekst „Zastrašujuće upozorenje: Očekuje nas totalni mrak, na planeti dvije sedmice neće biti Sunca!“ od 27.06.2017.g., objavljeni demanti i zaključila da nema kršenja Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Žalbena komisija konstatuje da je uredništvo portala infobrcko.com postupilo u skladu sa Članom 5 – Tačnost i fer izvještavanje, Stav 4, Kodeksa za štampu i online medije BiH, koji propisuje: „Novinari imaju profesionalnu obavezu blagovremeno ispraviti bilo koju objavljenu informaciju za koju se utvrdi da je netačna“.

  Uredništvo portala blagovremeno je ispravilo ranije objavljenu netačnu informaciju, odnosno, objavilo je i demanti Žalbenika.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala infobrcko.com da objavi ovu Odluku.


  Članovi/ce Žalbene komisije: Dopredsjedavajući, advokat Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; urednik Fuad Kovačević; urednik Milan Šutalo, novinar Muhamed Jusić, prof. dr Zlatiborka Popov Momčinović, prof. dr Enes Osmančević i novinarka Suzana Mijatović.

  Dopredsjedavajući
  Žalbene komisije

  Dražen Zubak

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.