Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, građanka N.A. - portal slobodna-bosna.ba, 24.05.2019.

   

  Broj Odluke: 411-02/19
  Datum održavanje sjednice: 24.05.2019.
  Žalbenica: Građanka N.A. ( ime i prezime poznato Vijeću za štampu i online medije u BiH)
  Medij: Portal slobodna-bosna.ba
  Naslov članka: „TRI SATA OPERISAN U BOLNICI: Migranti zvjerski pretukli maloljetnika u Sarajevu”
  Datum objave članka: 04.05.2019. g.
  Žalbeni osnov Žalbenice: Žalbenica je uložila žalbu na objavljeni tekst zbog, kako navodi, jezika mržnje, širenja panike i objavljivanja neprovjerenih informacija
  Ishod: Žalba se ne prihvaća.

  Odlukom Žalbene komisije za objavljeni tekst pod naslovom „TRI SATA OPERISAN U BOLNICI: Migranti zvjerski pretukli maloljetnika u Sarajevu“ utvrđena je povreda Kodeksa za štampu i online medije, međutim, naknadnom provjerom informacija objavljen je novi tekst, putem kojeg je prva pogrešna informacija bila ispravljena.
  Portal slobodna-bosna.ba je objavio članak pod naslovom “TRI SATA OPERISAN U BOLNICI: Migranti zvjerski pretukli maloljetnika u Sarajevu” pozivajući se na informacije koje je objavio portal klix.ba i novinska agencija SRNA.
  Naslov članka, međutim, ne sadrži informaciju koju je za agenciju SRNA dao MUP Kantona Sarajevo a prenio portal slobodna-bosna.ba, koja glasi: “Maloljetnik čiji su inicijali H.A. teško je povrijeđen na području sarajevske opštine Centar kad ga je napalo više nepoznatih lica, koja su pokušala da ga opljačkaju, potvrđeno je ranije Srni u MUP-u Kantona Sarajevo”.
  Kada se ispostavilo da ta informacija nije tačna, portal slobodna-bosna.ba je objavio tekst pod naslovom “ISTRAGA SARAJEVSKE POLICIJE: "Nisu migranti teško povrijedili dječaka, nego navijači" 08.05.2019.g pozivajući se na policijske izvore. Na taj način portal slobodna-bosna.ba je, blagovremeno, ispravio informaciju za koju se utvrdilo da je bila netačna, što je u skladu sa profesionalnim odredbama Kodeksa iz Člana 5 - Tačnost i fer izvještavanje.

  Pojašnjenje:
  04.05.2019.g portal slobodna-bosna.ba objavio je članak pod naslovom. „TRI SATA OPERISAN U BOLNICI: Migranti zvjerski pretukli maloljetnika u Sarajevu” u kojem se navodi:
  “Otac maloljetnika koji je teško povrijeđen na području sarajevske opštine Centar kada ga je napalo više nepoznatih lica koja su pokušala da ga opljačkaju, potvrdio je da su njegovog sina napali migranti.
  Mladićev otac ispričao je za Klix.ba da je njegov sin krenuo kući oko 19.00 časova od Željezničke stanice prema tunelu Ciglane, te da su mu sprijeda prišla dva migranta i uhvatila ga za 'bubreg' torbicu koju je nosio. 'Tražili su mu pare, a onda su mu s leđa prišla još dvojica i počela mu roviti džepove. Udarili su ga šipkom u glavu. Jedan čovjek je zaustavio automobil, pomogao mu i odvezao ga u Hitnu pomoć. Ja sada tragam za tim humanistom da mu zahvalim', rekao je otac pretučenog mladića.
  Prema njegovim riječima, migranti su mladiću razbili lobanju i on se trenutno nalazi na intenzivnoj njezi. 'On je policiji dao detaljan opis migranata koji su ga napali', dodao je mladićev otac.
  Maloljetnik čiji su inicijali H.A. teško je povrijeđen na području sarajevske opštine Centar kada ga je napalo više nepoznatih lica, koja su pokušala da ga opljačkaju, potvrđeno je ranije Srni u MUP-u Kantona Sarajevo. Dežurni operativni rekao je da su maloljetnika napala lica tamnije puti, te da je on prevezen u bolnicu gdje su mu konstatovane teške povrede glave. Klix.ba saznaje da je mladiću u bolnici prvo zašivena rana na glavi, nakon čega je operisan, a zahvat je trajao gotovo tri i po časa.
  Napad se dogodio sinoć u 19.20 časova u Ulici Halida Kajtaza u blizini Željezničke stanice.
  O napadu je obaviješten Kantonalni tužilac u Sarajevu, a policija nastavlja rad na dokumentovanju krivičnog djela i pronalasku napadača.“

  Žalbenica, N.A. je uputila svoju žalbu Vijeću za štampu i online medije u BiH 05.05.2019.g
  17.05.2019.g .Vijeće za štampu i online medije u BiH informisalo je Žalbenicu da će njezina žalba na objavljene tekstove biti proslijeđena Žalbenoj komisiji Vijeća na razmatranje.

  Ishod: Odlukom Žalbene komisije utvrđeno je da portal slobodna-bosna.ba objavio članak pod naslovom “TRI SATA OPERISAN U BOLNICI: Migranti zvjerski pretukli maloljetnika u Sarajevu” pozivajući se na informacije koje je objavio portal klix.ba i novinska agencija SRNA. Naslov članka, međutim, ne sadrži informaciju koju je za agenciju SRNA dao MUP Kantona Sarajevo koja glasi: “Maloljetnik čiji su inicijali H.A. teško je povrijeđen na području sarajevske opštine Centar kad ga je napalo više nepoznatih lica, koja su pokušala da ga opljačkaju, potvrđeno je ranije Srni u MUP-u Kantona Sarajevo”. Time jeste bio prekršen Kodeks za štampu i online medije, međutim, nakon što se ispostavilo da objavljena informacija nije tačna, portal slobodna-bosna.ba je objavio novi tekst pod naslovom “ISTRAGA SARAJEVSKE POLICIJE: "Nisu migranti teško povrijedili dječaka, nego navijači" 08.05.2019.g pozivajući se na policijske izvore.

  Na taj način portal slobodna-bosna.ba je, blagovremeno, ispravio informaciju za koju se utvrdilo da je bila netačna, što je u skladu sa profesionalnim standardima Člana 5 – Tačnost i fer izvještavanje Kodeksa. 

   

  Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u BiH preporučuje uredništvu portala slobodna-bosna.ba da objavi ovu Odluku.

   

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof. dr Miodrag Živanović; sudinica Nada Arsenić; prof. dr Enes Osmančević, prof.dr Zlatiborka Popov Momčinović; advokat Dražen Zubak, advokatica Nada Dalipagić; urednik Fuad Kovačević; urednik Milan Šutalo; novinarka Suzana Mijatović; novinar Muhamed Jusić

   

  Predsjedavajući
  Žalbene komisije

  prof. dr Miodrag Živanović

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.