Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, Žalbena komisija po reagiranju čitatelja - portal slobodna-bosna.ba, 18.10.2019. godine

   

  Broj Odluke: 429-02/19
  Datum održavanje sjednice: 18.10.2019.
  Žalitelj: Žalbena komisija Vijeća za tisak i online medije u skladu sa svojim mandatom prava na samostalno reagiranje, po telefonskim i email reagiranjima čitatelja portala slobodna-bosna.ba
  Medij: Portal slobodna-bosna.ba
  Naslov i datum objave članka: “Gospa im se nije smilovala: Britanka povrijedila glavu, Italijan slomio ruku u Međugorju”– 06.10.2019.g.
  Žalbeni osnov Žalitelja: Reagiranje zbog teksta koji može povrijediti vjerska osjećanja I ljudsko dostojanstvo.
  Ishod: Žalba se prihvaća.

  Odluka Žalbene komisije:

  Žalbena komisija utvrdila kršenje Kodeksa za tisak i online medije BiH.
  Opće odredbe
  Članak 2 – Urednička odgovornost

  Objavljeni tekst pod naslovom “Gospa im se nije smilovala: Britanka povrijedila glavu, Italijan slomio ruku u Međugorju”, je informativan i govori o stradanju dvoje turista u Međugorju.

  Međutim, oprema teksta - naslov teksta - ne odražava sadržaj teksta.

  Naslov teksta je formuliran tako da može povrijediti osjećanja vjernika, i u potpunosti je u neskladu sa vrlo ozbiljnim i uznemirujućim informacijama o teškom stradanju dvoje turista.

   

  Pojašnjenje:

  Na portalu slobodna-bosna.ba 06.10.2019.g. objavljen je tekst pod naslovom „Gospa im se nije smilovala: Britanka povrijedila glavu, Italijan slomio ruku u Međugorju“, u kojem se, između ostalog, navodi:

  „U samo nekoliko desetina minuta spasioci su u nedjelju na brdu Križevac, kod Međugorja, spašavali dvoje turista, odnosno britansku državljanku, koja je teško povrijedila glavu i kičmu, te italijanskog hodočasnika, koji je slomio ruku“, kao i sljedeće:
  „Kako je saopšteno iz Saveza gorskih službi spasavanja u BiH, gorski spasioci brzo su izašli na teren. 'Britanska državljanka teško je povrijeđena u nedjelju oko osam sati pri padu na brdu Križevac, kod Međugorja.

  Na dojavu o nezgodi na mjesto događaja se uputio tim od 11 gorskih spasilaca iz stanica u Čitluku i Ljubuškom.

  T.N. je zatečena s povredom glave i sumnjom u tešku povredu kičme', navodi se u saopštenju iz Saveza gorskih službi spasavanja u BiH. Kako se dodaje, pružena joj je prva medicinska pomoć te je imobilisana i transportovana do vozila medicinske pomoći u podnožju brda“.

  Naslov ovoga teksta formuliran je senzacionalistički, potpuno neprimjereno i nesenzitivno prema ozbiljnosti sadržaja koje daje o stradanju dvoje ljudi, narušavajući time i ljudsko dostojanstvo unesrećenih, kao i osjećaje vjernika.

  Ishod:
  Žalbena komisija konstatira da je prekršen Kodeks za tisak i online medije BiH.

  Opće odredbe
  „…Novinari će štititi prava pojedinca, dok će u isto vrijeme podržavati pravo na informaciju koja služi javnom interesu. Ovaj Kodeks treba promatrati u svjetlu oba pomenuta značenja“.

  Članak 2 – Urednička odgovornost
  Najvažnija odgovornost novinara i urednika je osigurati da njihov rad bude usmjeren ka poštivanju istine, kao i prava javnosti da sazna istinu.

  Novinari će u svakom trenutku obavljati svoj posao u duhu pravednosti, istinitosti i pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvještavanju i predstavljanju mišljenja.

  Plagijati, falsificiranje, namjerno prikrivanje važnih činjenica, primanje mita ili usluga, koji bi uticali na rad novinara ili urednika, najteži su moralni prekršaji ove profesije.

   

  Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH preporučuje uredništvu portala slobodna-bosna.ba da objavi ovu Odluku.

   

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavatelj, prof. dr Miodrag Živanović; prof. dr Enes Osmančević, prof. dr Zlatiborka Popov Momčinović; odvjetnik Dražen Zubak, urednik Fuad Kovačević; urednik Milan Šutalo; novinarka Rajna Radosavljević; novinar Muhamed Jusić.

   

  Predsjedavatelj
  Žalbene komisije

  prof. dr Miodrag Živanović

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.