Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, g. Leo Pločkinić - portal slobodna-bosna.ba, 13. 4. 2020.

   

  Broj Odluke: 73-02/20
  Datum održavanje sjednice: 13. 4. 2020.
  Žalbenik: G. Leo Pločkinić
  Medij: Portal slobodna-bosna.ba
  Naslov članka: „DRAGO PILSEL / MOJ STAV: Zašto napadam ustašku 'Herceg-Bosnu'?“
  Datum objave članka: 15. 2. 2020.
  Žalbeni osnov Žalbenika: Žalbenik je u svojoj žalbi zatražio objavu njegovog reagiranja na objavljeni tekst.
  Ishod: Žalba se ne prihvaća.
   
  Radi se o autorskom tekstu, osobnom mišljenju, kako je i naglašeno uz tekst. Urednička je sloboda objavljivati komentare, mišljenja i vrijednosne sudove (u ovom slučaju autora Pilsela) i oni nisu podložni demantiranju - svako ima pravo na svoje mišljenje. Stoga je uredništvo Slobodne Bosne imalo autonomno pravo da reagiranje Žalbenika ne objavi, a da pri tome ne prekrši odredbe Kodeksa. 
   

  Pojašnjenje:

  Dana 15. 2. 2020. portal slobodna-bosna.ba objavio je tekst pod naslovom „DRAGO PILSEL / MOJ STAV: Zašto napadam ustašku 'Herceg-Bosnu'? “ u kojem se, između ostalog, navodi: „Čović i Dodik predvodili su stranačka izaslanstva na sastanku u Dodikovom uredu u Istočnom Sarajevu dan nakon što su iz Republike Srpske zaprijetili kako će dužnosnici srpske nacionalnosti u tijelima vlasti BiH blokirati donošenje bilo kakvih odluka sve dok se ne promijeni zakon o Ustavnom sudu BiH odnosno dok iz njega ne bude odstranjeno troje stranih sudaca koliko ih sada ima.

  Takva prijetnja stigla je nakon što je Ustavni sud prošlog tjedna donio pravorijek kojim je utvrdio kako poljoprivredno zemljište ne može biti u vlasništvu entiteta odnosno RS jer ono po ustavu pripada državi. Akademik Dragan Čović, kojem je Sveučilište u Zagrebu dodijelio počasni doktorat 'za doprinos jačanju bilateralnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, očuvanje hrvatskoga identiteta, promicanje demokratskih vrijednosti i afirmaciju hrvatske obrazovne, znanstvene i kulturne baštine u Europi i svijetu' (ne, nije šala), kazao je kako njegova i Čovićeva stranka već duže vrijeme 'dijele iste vrijednosti' te žele iste izmjene izbornog zakona kako bi se osiguralo da svaki konstitutivni narod bira svoje legitimne predstavnike u tijelima vlasti, a žele i odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH.
  Oni, čuli ste, 'dijele iste vrijednosti'.

  Ja sam, kao da sam naslutio što dolazi, a nisam, samo čitam znakove vremena, u srijedu tvitao ovako: 'Moramo širiti ljubav i vijest o hrvatstvu i nama Hrvatima kao narodu koji nikad nije tuđe otimao', rekao je na Hrvatskom katoličkom radiju ministar vanjskih poslova Grlić Radman. Pokušaj otimanja dijela BiH kroz stvaranje neoustaške državice Herceg-Bosna i agresije na BiH se valjda ne računa.

  Zašto sam tako reagirao? Što me je potaklo? I zašto u ovoj kolumni spajam laži hrvatskog ministra vanjskih poslova i veliku ljubav Čovića i Dodika?
  Čekajte malo, zar je neka novost da smatram stvaranje 'Hrvatske Republike Herceg-Bosna' neoustaškim udarom na integritet Bosne i Hercegovine? Pa ja to pišem i javno govorim od samih početaka Tuđmanova nasrtaja na zemlju mojih baka Ane Kürthy i Roze Ćosić (rođenih u Sarajevu i Mrkonjić gradu) i djeda Jakova Pilsela (iz Prnjavora).
  Uostalom, katolički prvaci i bosanski fratri znaju da je u onom ružnom vremenu, kada nisu mogli ni primirisati 'katedralu hrvatskog duha' (kako su nacionalistički satrapi krstili HTV) u Zagrebu mogli nastupiti samo u mojoj emisiji 'In medias res' koju sam uređivao i vodio na tada jedinoj alternativnoj televiziji – OTV.

  I kada sam za trajanje opsade, kao novinar tjednika Globus (ali i drugih medija iz inozemstva) dolazio u Sarajevo, nisam, kao ni nakon rata kada sam se javljao na sarajevskoj televiziji Studio 99 ili u dnevniku Oslobođenje, to radio da se pravim važan nego zato što je to bio moj način da svjedočim o junačkoj borbi za očuvanje BiH i da kažem istinu o barbarima.

  Nije mi cilj isticati se ni ovim kolumnama ili emisijama koje vodim subotom navečer na Face TV: ja sam novinar i kršćanski teolog, moralni i politički teolog ako baš hoćete, meni je dužnost govoriti o grijesima u 'nacionalnoj stvarnosti'.

  Zato citiram dio pisma kancelara Konrada Adenauera iz februara 1946. jednom katoličkom svećeniku u Bonnu:
  'Mislim da njemački narod, pa tako i biskupi i svećenici u njemu, nose veliku krivnju za ono što se dogodilo u koncentracijskim logorima (…) A ta je krivnja počela dosta ranije jer su narod i Crkva podržali nacističku agitaciju. Neki vrlo entuzijastički.'

  (Dio pisma tadašnjeg njemačkog kancelara svećeniku Bonhardu Custodisu, u Bonnu, 23. veljače 1946. Vidi u: Konrad Adenauer, 'Briefe: 1945.-1947.', kompilacija Hansa Petera Mensinga, Rhönder Ausgabe, Siedler, Berlin, 1983, pismo 169, str. 172.).
  Ne, gospodo, ja ovako ne nastupam zato da bi me taksisti besplatno vozili ili da bi se me tapšalo po ramenima i pozdravljalo kada idem Ferhadijom. Ja tako pišem i govorim jer nisam pizda (što je, kako reče Rade Šerbedžija, karakterna osobina), jer nisam nacionalističko hrvatsko govance i nisam oklijevalo. Kako reče psalmist: stazama pravim Bog me upravlja radi imena svojega. Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer znam da svjedočim istinu.
  A kako glasi istina koja se tiče lažova Grlić Radmana, sudionika u Udruženog zločinačkog podhvata Franje Tuđmana i velikog idola Milorada Dodika, Dragana Čovića?
  Ona glasi ovako: Herceg-Bosna je, kao i NDH, utemeljena na zločinu. Kraj priče.
  'Projekt osnivanja tzv. Hrvatske republike Herceg-Bosne, tvorevine nastale s ciljem razbijanja BiH i iseljavanja bosanskih Hrvata iz njihovih stoljetnih obitavališta druga je neslavna epizoda u novijoj povijesti hrvatskoga naroda u BiH. Dok se danas i među hrvatskim pukom, doduše uz tešku muku i probleme, ipak nekako probila svijest da je ustaški režim imao zločinački karakter i da je Ante Pavelić izdao svoj narod, o Herceg-Bosni kod mnogih još uvijek vlada mišljenje da je tu posrijedi bio ipak dobar projekt' (fra Petar Jeleč, Svjetlo riječi, 22. novembra 2013.).

  Kada sam na HTV-u vidio Franju Tuđmana kako izlazi iz helikoptera HV-a i kako na Kupresu postrojenim jedinicama Hrvatske vojske urla: 'Pozdrav domovini!', a ovi mu bjesomučno odgovaraju: 'Pozdrav!', mene je bilo sram što sam Hrvat.

  Tuđmanova temeljna ideja za Bosnu i Hercegovinu bila je da je to nepostojeća, nemoguća zemlja. Bosna mu je bila 'kolonijalna tvorevina' koja se mora raspasti. Hercegovina je trebala postati sastavni dio Hrvatske. Veći dio nje. Haški je sud sve rekao o tome. Točku na 'U' (što bi rekao Viktor Ivančić) udario je Slobodan Praljak ispijući otrov u sudnici nakon što je dobio pravomoćni pravorijek o karakteru njegove i Tuđmanove 'borbe'.
  Dame i gospodo, čelnici Republike Hrvatske, HDZ-a i drugih 'domoljubnih stranaka', Hrvati katolici i oni koji to nisu, u Bosni, u Hercegovini i gdje god ovo čitate, ljudi dobre volje, poštovane čitateljice i čitatelji: zaista je došlo vrijeme da okajemo grijehe naše i naših otaca, te da prestanemo koketirati s fašizmom koji naciju uzdiže na stupanj božanstva...“.

  Dana, 15. 2. 2020. žalbenik, g. Leo Pločkinić, uputio je reagiranje na objavljeni tekst uredništvu portala slobodna-bosna.ba i Vijeću za štampu u BiH.

  Žalbenik je u svom reagiranju na objavljeni tekst, naveo:
  „Čitajući eskapade i od ranije poznate izjave Drage Pilsela, u njegovom stavu 'Zašto napadam 'ustašku' Herceg-Bosnu' pored izljeva mržnje zamotanog u navodno poznavanje beznačajnih detalja Domovinskog rata, primjetio sam kako Drago Pilsel uopće ne poznaje povijest hrvatskoga naroda u BiH kojeg blati rječnikom koji je predmet krivičnog zakona BiH i članka o zabrani širenja međunacionalne i međuvjerske mržnje za što je propisana kazna od jedne do pet godina zatvora.
  Za vrijeme Domovinskog rata Hrvatsko vijeće obrane je bila legalna i legitimna vojna formacija a dokaz toj tvrdnji je činjenica kako je prisustvovalo svim pregovorima o prekidima vatre i postizanju washingtonskog i Daytonskog mirovnog sporazuma. Da je HVO bio nelegalan ili paravojan zar bi međunarodna zajednica pregovarala s tom stranom? Naravno, bilo je ratnih zločina ali su iste zločine počinili pojedinci i za njih su, po meni, prekomjerno kažnjeni tezom o tzv 'udruženom zločinačkom poduhvatu' u koji su utrpali sve visoke dužnosnike koje su uhitili i rezultat je poznat a bošnjačke ratne zločine nisu ni procesuirali.

  No, i laiku je jasno kako ova teza samo pokušava nametnuti cijelom jednom konstitutivnom narodu kolektivnu krivnju samo u jednom cilju – 'nemojte pokušavati rušiti daytonsko čudovište od države koje 25 godina nije živo niti je zaživjelo (a niti će) jer ćete se provesti kao i šestorka generala HVO-a u Haagu'.
  Mislim da je to pogrešan pristup jer Hrvati u BiH se ne boje nikakvih suđenja, a svako naredno suđenje Hrvate podsjeća na državu Kralja Aleksandra. Umjesto da bošnjački politički vođe počnu pregovarati o ustupcima jer su sami uspostavili Režim u Sarajevu, oni sada prijete Hrvatima i Srbima vojnim intervencionizmom ako se pokušaju odcijepiti. Tko se njih boji? Ja živim u Sarajevu i ne bojim ih se. Pokažite mi samo jednog Hrvata ili Srbina koji se boji tih prijetnji? Zašto Drago Pilsel uopće plaši Bošnjake s druga dva naroda? Jeli taj novinar pri zdravom razumu raspirujući dodatne tenzije u buretu baruta?
  Umjesto da dopuste racionalni dijalog i smirivanje tenzija, za 150 KM Drago Pilsel poput najokorijelijih huškača javnosti u BiH šalje upit: 'Ama ljudi, otimaju Vam zemlju: gdje ste?'. Zar to nije izjavio Risto Đogo? Gospodinu Pilselu se priviđaju 'ustaše' čime samo širi međunacionalnu mržnju bez iti jednog jedinog dokaza ili još gore - generalizira svojim govorom mržnje samo jednu etničku skupinu.
  O otetoj zemlji i HVO-u kao agresoru i zločestoj vojsci najbolje govori primjer otvorenih općina Konjic i Jablanica: na fasadama osnovnih škola nacrtane zastave Republike Turske, nema hrvatskih i srpskih povratnika u jednoj od najvećih općina bivše Jugoslavije, u Buturović Polju kod Jablanice kamp za obuku 'muslimanskih omladinaca' (imam fotografije), srušene kuće nebošnjaka, u tvrtkama i javnim poduzećima nema nebošnjaka, itd…
  To je lokalna zajednica tzv Bosne i Hercegovine. Ista slika u 15 općina bivše SR BiH koje su danas pod kontrolom Režima u Sarajevu. To nije napravio HVO a predstavlja 'Udruženi zločinački poduhvat' inspiriran Islamskom deklaracijom Alije Izetbegovića. U stolnom gradu Herceg-Bosne: svi Bošnjaci se vratili, većina radi u instirucijama ali i u privatnim tvrtkama, svi mostovi obnovljeni, Saborna crkva (porušili je eksplozivom Bošnjaci u odorama HOS-a i naravno nisu odgovarali) pri kraju je s obnovom, itd, itd. Činjenica je kako je bošnjački teritorij etnički čist a teritorij koji je bio pod kontrolom HVO-a - multietničan. Kako to? Kako je moguće da je Sarajevo etnički očišćeno, a Banjaluka i Mostar su multietnični? Je li to rezultat teze o UZP-u?

  Ratni zločini nad Hrvatima ( i Srbima, ako želite, dozvolite mi da budem multietničan) se ne procesuiraju, a ako se netko slučajno kazni dobiva uvjetnu ili vrlo kratku kaznu. Ratni zločini u središnjoj Bosni koje su počinili pripadnici tzv Armije BiH ni dan danas nisu procesuirani pa možda zato nema teze o 'udruženom zločinačkom poduhvatu'. Bošnjačkim ratnim zločincima se sudi prema zakona bivše JNA i SFRJ, a hrvatskim i srpskim prema novom oštrijem zakonu. Niti jedan jedini mudžahedin nije procesuiran.
  'Ama ljudi, otimaju Vam zemlju: gdje ste?' – kaže Drago Pilsel. Ali druže Pilsel zar nije na II. Zasjedanju ZAVNOBIH-a zaključeno: Bosna i Hercegovina nije ni muslimanska, ni srpska, ni hrvatska već i muslimanska i srpska i hrvatska? Eto, mislim da tvoje 'ustaše' nisu autor tog zaključka upravo na kojem je nastala umjetna a la Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina ili mala Jugoslavija.

  Posebno me vrijeđa što Drago Pilsel ne poznaje povijest. Otkud muslimani uopće u BiH? On to ne zna. Zar mislite gospodine Pilsel kako je za vrijeme Osmanlijske okupacije postojao Internet pa da znamo kakvi su se tek tada zulumi događali? Zar se nisu događale iste stvari kao u Armeniji. Hajmo preskočit poput Drage Pilsela 3 stoljeća… U vrijeme 90.-ih godina, što su bh Hrvati trebali uraditi? a) Ne braniti se. b) Izvikivati 'Pomaže Bog junaci' ili 'Allah Uekber' c) iseliti se?

  Jedni zločini su procesuirani a jedni nisu. Sjeme zla je opet posijano. Žrtve susreću svoje egzekutore koji su ih mučili glađu, žeđu, strujom i batinama na tržnici, u prodavaonici, u bankama,… Pogledi se susreći a nečiji umovi kuju samo jednu stvar: osvetu. Je li osveta i krvavo kolo budućnost neke države? Normalnim ljudima nije.
  'Ama ljudi, otimaju Vam zemlju: gdje ste?' – kaže Drago Pilsel. Hoće li Dragina djeca ratovati za bošnjačku verziju BiH? Može li BiH biti sastavljena samo od Hrvata i Srba a bošnjački destabilizirajući faktor da se asimilira u ova dva? Kaže Bakir Izetbegović kako je 2 milijuna Bošnjaka spremno 'raskinuti okove'. Zar potpuno isto nije govorio Slobodan Milošević na Kalamegdanu i hoće li Drago Pilsel podržati Izetbegovićevu samoubilačku miloševićevsku retoriku dok mu djeca studiraju u Saudijskoj Arabiji? Zašto Drago Pilsel uopće huška bošnjačke krugove?

  Čini mi se kako su neki neodgovorni ljudi spremi za samo 150 KM potpaliti plamen samouništenja države koja je možda i imale neke šanse da je bilo razumijevanja za ustupke i kompromise ali nakon još jednog potpaljivanja bojim se kako BiH više ne bi sastavilo ni Vijeće planeta Zvjezdanih staza ni Klingonsko vrhovno vijeće. Zašto se Pilsel čudi savezništvu Hrvata i Srba kada se zna da je SDA malo fleksibilnija samo malim ustupcima i prepovorima spasila bi se zajednička budućnost i država, a ovako se retrogradno i neuropski dva naroda proglašavaju građanima drugog reda, a bošnjački narod temeljnim i jedinim narodom što je nonsense.

  BiH je takva kakva je. Još uvijek sastavljena od tri naroda i tri religije. Možda bude preživjela ali ako se osobe poput Pilsela, osobe koje ne znaju ništa o BiH, o njenoj povijesti, složenosti i činjenici kako nije samo od jednog naroda, budu potpaljivale samo jednu političku opciju, bojim se kako joj se približavaju zadnji dani i kako će sve tri opcije opet ni krive ni dužne stradati a ništa neće dobiti u svoju korist osim fildžan država što im je davno nuđeno. Nakon ove kolumne sam sasvim siguran kako su huškački novinari iz vremena Domovinskog rata trebali završiti na Međunarodnom sudu za ratne zločine kao što će gospodin Drago u ponedjeljak završiti s kaznenom prijavom za širenje i potpirivanje međunacionalne i međuvjerske mržnje među našim narodima u BiH na Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu“.

  U skladu sa žalbenom procedurom,dana 20. 2. 2020., Vijeće za štampu u BiH kontaktiralo je uredništvo portala slobodna-bosna.ba povodom žalbe g. Lea Pločkinića. Uredništvo portala nije dostavilo svoj odgovor Vijeću.

  Ishod: Žalba se ne prihvaća. Radi se o autorskom tekstu, osobnom mišljenju, kako je i naglašeno uz tekst. Urednička je sloboda objavljivati komentare, mišljenja i vrijednosne sudove (u ovom slučaju autora Pilsela) i oni nisu podložni demantiranju - svako ima pravo na svoje mišljenje. Stoga je uredništvo Slobodne Bosne imalo autonomno pravo da reagiranje Žalbenika ne objavi, a da pri tome ne prekrši odredbe Kodeksa.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala slobodna-bosna.ba da objavi ovu Odluku.

  Članovi/ce Žalbene komisije: prof.dr. Miodrag Živanović, sutkinja Nada Arsenić, prof.dr. Enes Osmančević, advokat Dražen Zubak, prof. dr. Zlatiborka Popov-Momčinović, urednik Fuad Kovačević, novinarka Rajna Radosavljević, novinarka Suzana Mijatović, urednik Milan Šutalo i novinar Muhamed Jusić.

  Predsjedavajući Žalbene komisije 

  prof.dr. Miodrag Živanović

   

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.