Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, g. Jurica Gudelj - portal slobodna-bosna.ba, 26. 9. 2020. godine

  Broj Odluke: 178-02/20

  Datum održavanja sjednice: 26. 9. 2020.

  Žalbenik: G. Jurica Gudelj

  Medij: Portal slobodna-bosna.ba

  Naslov članka: „PERJANICA SDA Hoće li Cikotić umjesto migrantske krize 'riješiti' preostale Hrvate Bugojna“

  Datum objave članka: 16. 7. 2020.

  Žalbeni osnov Žalbenika: Žalba zbog povrede autorskih prava. Žalbenik navodi da se tekstom koji je portal slobodna-bosna.ba objavio širi govor mržnje prema autoru teksta i novinarima zaposlenim na portalu dnevnik.ba.

  Ishod: Žalba se prihvata.

  Žalbena komisija utvrdila je kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Član 14 - Autorska prava

  Pojašnjenje:

  Vijeću za štampu u BiH obratio se g. Jurica Gudelj povodom teksta „PERJANICA SDA Hoće li Cikotić umjesto migrantske krize 'riješiti' preostale Hrvate Bugojna“ od 16. 7. 2020. godine, objavljenog na portalu slobodna-bosna.ba, u kojem je između ostalog objavljeno:

  „Selmo Cikotić, sada je izvjesno, 23. srpnja postat će novi ministar sigurnosti BiH. Riječ je o još jednom primjeru kako SDA nagrađuje svoje ratne kadrove zaslužne za progon Hrvata središnje Bosne. K tomu, imamo i jezivu simboliku jer su Hrvati Bugojna protjerani sa svojih ognjišta 27. srpnja 1993. godine. Cikotić je bio osoba koja je 'motrila' da se progon što efikasnije provede, piše mostarski portal Dnevnik.ba pod kontrolom HDZ-a Dragana Čovića“.

  Povodom ovih navoda g. Gudelj u svojoj žalbi kaže:

  „Navedeni portal je dana 19. srpnja neovlašteno prenio tekst s portala Dnevnik.ba, kojem sam gl. urednik, i na autorsku kolumnu postavio svoj naslov i uvod u tekst, što je nedopustivo jer je naslov dio kolumne. No, to je manji problem. Veći problem je u tomu što naslov koji je uredništvo portala Slobodna Bosna postavilo na preneseni tekst s portala Dnevnik.ba nedvosmisleno širi govor mržnje prema autoru teksta, novinarima portala Dnevnik.ba i sveukupnoj hrvatskoj medijskoj zajednici u BiH“.

  Žalbenik dodaje da je „iz naslova teksta jasno upućen govor mržnje ne samo prema meni kao autoru, nego je riječ o množini, dakle brojnim novinarima u BiH hrvatske nacionalnosti koji žive i rade u BiH“ te da je „u uvodu teksta navedena i teška kleveta kako je portal 'Dnevnik.ba pod kontrolom Dragana Čovića'“.

  U skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za štampu u BiH zatražilo je urednički stav povodom žalbe g. Jurice Gudelja. U dostavljenom odgovoru, uredništvo portala slobodna-bosna.ba navodi:

  „Poštovani, dostavljamo vam očitovanje redakcije portala Slobodna Bosna na pismo - žalbu Jurice Gudelja, gl. urednik portala dnevnik.ba. S dubokim prezirom odbacujemo iznesene tvrdnje da portal Slobodna Bosna širi govor mržnje 'prema brojnim novinarima u BiH hrvatske nacionalnosti koji žive i rade u BiH', kako je to u pismu paušalno ocijenio kolega Jurica Gudelj. U konkretnom slučaju, Slobodna Bosna je reagirala na govor mržnje portala dnevnik.ba koji je bez ikakvog materijalnog osnova osumnjičio generala Armije BiH, Selmu Cikotića, za ratni zločin i progon Hrvata Bugojna. Podsjećamo, general Selmo Cikotić, nije osumnjičen za ratni zločin ni pred Međunarodnim sudom pravde niti pred Sudom BiH, te je već dva puta biran za ministra u Vijeću ministara BiH. Slobodna Bosna je prenijela tekst s portala Dnevnik.ba, držeći se svih profesionalnih normi: jasno je naznačeno da je riječ o tekstu portala Dnevnik.ba kao što je jasno naznačeno da se Slobodna Bosna ne slaže s iznesenim zaključkog autora teksta Jurice Gudelja. U tom smislu ne vidimo ništa sporno u našem postupku, te prigovor Jurice Gudelja odbacujemo kao potpuno neosnovan.“

  Ishod: Žalbena komisija konstatuje da se radi o značajnoj upotrebi tuđeg teksta bez dozvole autora, a promjenom naslova na portalu slobodna-bosna.ba, tekstu se daje drugi smisao, čime je prekršen Član 14 - Autorska prava, Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Član 14 - Autorska prava

  Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nosilaca autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

  Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome materijalu.

   

  Napomena: Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, u skladu sa pravilima rada Komisije o sukobu interesa, prihvatila je izuzeće Dražena Zubaka i Suzane Mijatović, članova Žalbene komisije, iz odlučivanja o žalbi koja se odnosi na portal slobodna-bosna.ba.

   

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu slobodna-bosna.ba da objavi ovu Odluku.

   

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući prof. dr. Miodrag Živanović; prof. dr. Enes Osmančević; sutkinja Nada Arsenić; urednik Fuad Kovačević; novinarka Rajna Radosavljević i novinar Muhamed Jusić.

  Predsjedavajući
  Žalbene komisije 

  prof. dr. Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.