Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Одлука, г. Амир Пилав - портал rtrs.tv, 19.05.2018.


  Број Одлуке: 211-02/18
  Датум одржавања сједнице: 19.05.2018.
  Жалбеник: Г. Амир Пилав
  Медиј: Портал rtrs.tv
  Наслов чланка: „Зашто су саслушавани чланови ЦИК-а?“
  Датум објаве чланка: 28.03.2018.
  Жалбени основ Жалбеника:
  Жалбеник наводи, да су, по његовом мишљењу, прекршени чланови
  Кодекса за штампу и online медије БиХ

  Исход: Жалба прихваћена

  Одлука Жалбене комисије:

  Прекршен Кодекс за штампу и online медије БиХ
  Члан 5 – Тачност и фер извјештавање
  Члан 7 – Могућност одговора, Став 4

  Жалбена Комисија констатује да је портал rtrs.tv био дужан објавити деманти г. Амира Пилава, ради потпунијег информисања јавности.


  Појашњење:

  Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ прихватила је жалбу г. Амира Пилава на текст „Зашто су саслушавани чланови ЦИК-а?“, објављен на порталу rtrs.tv 28.03.2018.г.

  У тексту је објављено: „СИПА је у својству свједока саслушала предсједницу Централне изборне комисије Ирену Хаџиабдић, а прије ње и друге чланове Комисије. Као разлог наведена је пријава некадашњег члана Канцеларије за жалбе БиХ Амира Пилава из 2011. године. Неки, међутим, сматрају чудним што се чланови ЦИК-а саслушавају баш у вријеме приче о измјенама Изборног закона“.

  Даље се наводи: „Изјаву у СИПА прије мјесец дана дао је и члан ЦИК-а Бранко Петрић. Каже, један члан Комисије за жалбе годинама је уобичајено подносио пријаве против колега свим могућим органима и институцијама, па када оне не би биле уважене ишао је Тужилаштвима. Због пријаве из 2011. нашли смо се на удару, истиче Петрић. – 2011. поднесена је пријава против више чланова те комисије, од којих неке ЦИК није процесуирао, или није одмах или није никако. У међувремену, 2013. то је отишло од нас, изузета је та надлежност и прича о пријавама је заборављена. Међутим, пошто је то дошло у Тужилаштво, а вјероватно је Тужилаштво то прослиједило СИПА, Агенција је позвала нас на саслушање у својству свједока – каже Перић“.

  Поводом овог текста Савјету за штампу у БиХ и редакцији rtrs.tv обратио се г. Амир Пилав, назначивши: „Током разматрања Извјештаја о раду Уреда за разматрање жалби за 2010.годину на 7. сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ одржаној 27.07.2011. године (под тачком 24. дневног реда) био је предложен закључак тадашњег посланика гђе Исмете Дервоз који гласи: 'Истражити појаву сукоба интереса у овиру Уреда за разматрање жалби...'. Tоком поновног разматрања Извјештаја о раду Уреда за разматрање жалби за 2010. годину на 8. сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ одржаној 25.08.2011.године (под тачком 10. дневног реда) усвојена су два закључка од којих закључак под тачком 2. гласи: 'Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ тражи од Централне изборне комисије БиХ да испита евентуални сукоб интереса чланова Уреда за разматрање жалби'“.

  Г. Пилав даље наводи: „Поступајући као тадашњи пресједавајући Уреда за разматрање жалби поводом наведених закључака Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, током јула и аугуста 2011.г. упутио сам у име Уреда за разматрање жалби током јула и аугуста 2011.г. одговарајуће дописе централној изборној комисији БиХ, иницирајући да се испита евентуални сукоб интереса свих тадашњих чланова Уреда за разматрање жалби, што значи да су се наведени дописи из 2011.године односили подједнако на мене, као и на све остале тадашње чланове УРЖ-а. Према томе није постојала никаква пријава Пилав Амира из 2011.године као физичке особе Централној изборној комисији БиХ против тадашњих чланова УРЖ-а, већ неколико дописа Уреда за разматрање жалби као правне особе које сам потписао као тадашњи предсједавајући УРЖ-а, с тим да су се предметни дописи односили подједнако на мене као и на остале тадашње чланове УРЖ-а“.

  Поступајући у складу са жалбеном процедуром, Савјет за штампу у БиХ упутио је писмо гл. и одг. уреднику портала rtrs.tv. У достављеном одговору, г. Синиша Михаиловић наводи: „По овом предмету се већ изјаснила Регулаторна агенција за комуникације и господин Пилав је обавјештен о томе, по броју 03-29-1019+5/18, од 27.04.2018. У одговору је јасно речено да је госп. Пилав пријаву поднио као некадашњи члан Канцеларије за жалбе БиХ, а не као физичко лице, те да се РТРС даље у прилогу није бавила том информацијом. РАК је утврдио да се РТРС не сматра обавезним да објави демантиј и да није прекршила правила и прописе Агенције, те да даље неће подузимати никакве радње. Сматрамо да господин Пилав нема никакав разлог да се обраћа и вашој институцији по истом случају“.


  Исход:

  Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ, на сједници одржаној 19.05.2018.г., размотрила је жалбу г. Амира Пилава, текст „Зашто су саслушавани чланови ЦИК-а?“ објављен на порталу rtrs.tv 28.03.2018.г, одговор г. Михаиловића и утврдила кршење Кодекса за штампу и online медије БиХ: Члан 5 – Тачност и фер извјештавање, Став 4 и Члан 7 – Могућност одговора.

  Жалбена Комисија констатује да је портал rtrs.tv био дужан објавити деманти г. Амира Пилава, ради потпунијег информисања јавности.


  Члан 5 - Тачност и фер извјештавање, Став 4, Кодекса за штампу и оnline медије БиХ: „...Новинари имају професионалну обавезу благовремено исправити било коју објављену информацију за коју се утврди да је нетачна. Извињење и/или исправка ће бити објављени с дужним истицањем“.

  Члан 7 - Могућност одговора, Кодекса за штампу и оnline медије БиХ: „Право на одговор ће бити проширено на релевантне особе уколико уредник процијени да такав корак доприноси тачности и непристраности извјештавања. Уколико је икако могуће, на располагање ће бити стављена могућност непосредног одговора у издању у којем је објављена оптужба и/или нетачно наведене информације, у дужини не већој од интегрално објављеног текста“. 

  Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ препоручује уредништву портала rtrs.tv да објави ову Одлуку.

  Чланови/це Жалбене комисије: Предсједавајући, проф. др Миодраг Живановић; уредник Фуад Ковачевић; новинарка Сузана Мијатовић; проф. др Енес Османчевић; доц. др Златиборка Попов Момчиновић и новинар Мухамед Јусић.

  Предсједавајући
  Жалбене комисије
  проф. др Миодраг Живановић

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.