Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Одлукa, Г. Адис Хукановић - Портал rtrs.tv, 25.07.2018.

  Број Одлуке: 371-02/18

  Датум одржавање сједнице: 27.10.2018.

  Жалбеник: Г. Адис Хукановић

  Медиј: Портал rtrs.tv

  Наслов чланка : „Упозорење из Њемачке: Писмо љекара открива стравичну истину о мигрантима!“

  Датум објаве чланка: 25.07.2018.г.

  Жалбени основ Жалбеника:

  Жалбеник наводи, да се, по његовом мишљењу, ради о лажној вијести и вијести са проблематичним извором који садрже говор мржње и расизам.

  Исход: Жалба се прихваћа

  Одлука Жалбене комисије:

  Жалбена комисија констатује драстично кршење Кодекса за штампу и online медије БиХ

  Прекршени Чланови Кодекса:

  Члан 2 - Уредничка одговорност

  Члан 3 - Хушкање

  Члан 4 - Дискриминација

  Члан 5 - Тачност и фер извјештавање

  Члан 7 - Могућност одговора

  Члан 13 - Повјерљивост извора информација

  Текст „Упозорење из Њемачке: Писмо љекара открива стравичну истину о мигрантима!“ који је објављен на порталу јавног сервиса РТРС, rtrs.tv, примјер је потпуно непрофесионалног извјештавања, у којем новинар објављује наводе без иједног поузданог извора. Задаћа је јавног сервиса да извјештавају јавност о стварима од интереса јавности. Али, овакви текстови базирани на непоузданим изворима су потпуно неприхватљиви за такво извјештавање. Уреднички тим портала rtrs.tv није учинио ништа да њихов рад буде усмјерен ка поштивању истине, те права јавности да сазна истину.

  Сва претходно наведена кршења Кодекса за штампу и online медије БиХ упућују на овакав закључак.

  У спорном тексту објављено је наводно писмо неименоване докторице чешког поријекла која ради у Њемачкој, како се то у тексту тврди, те је, наводно, то писмо прочитано на неименованој чешкој телевизији. Овакви извори информација нису отворени, идентификовани и њихово поштење и тачност јавност не може да оцијени. Очигледно се ради о извјештавању у којем се користе непоуздане и непровјерене информације, а то представља кршење одредби Члана 5 и Члана 13 Кодекса.

  Још је горе то што се у спорном тексту употребљава говор мржње и дискриминира једна велика скупина људи, па се тако наводи како „многи мигранти у Еуропу, уз AIDS и сифилис, са собом носе хрпу егзотичних болести“, чиме се у јавности ствара неосновани страх од заразних болести које се везују само са мигранте, а мигранти се на тај начин етикетирају као пријетња по јавно здравље.

  У тексту се наводи како „.. многи муслимани одбијају лијечење ако их лијече жене, а ми жене (мисли се на медицинско особље) одбијамо ићи тим животињама, посебно онима из Африке.“ То представља еклатантан примјер расизма и говора мржње, са циљем хушкања, подстицања на дискриминацију и нетолеранцију према мигрантима. У овом спорном тексту, мигранти се, такођер, етикетирају као особе који сексуално узнемиравају и нападају медицинске дјелатнике, физички насрћу на њих, нападају их ножевима, итд., при чему се посебно наглашава религијска припадност миграната. Та хушкачка реторика представља дискриминацију на религијској основи, и кршење је Члана 3 Кодекса – Хушкање, у којем се наводи да новинари морају избјећи прејудициране и увредљиве алузије, између осталога и на нечији религију и вјеру.

  Rtrs.tv портал није објавио реаговање жалбеника, г. Адиса Хукановића, те је тиме прекршен и Члан 7 - Могућност одговора.

  У импрессуму портала rtrs.tv нема наведено име гл. одг. уредник портала rtrs.tv, чиме је прекршен Члан 15 Кодекса за штампу и online медије.

  Уреднички тим портала rtrs.tv није учинио ништа да њихов рад буде усмјерен ка поштивању истине, те права јавности да сазна истину.

  Сва претходно наведена кршења Кодекса упућују на овакав закључак.

  Жалбена комисија Вијећа за штампу у БиХ препоручује уредништву портала rtrs.tv да објави ову Одлуку.

  Појашњење:

  Портал јавног сервиса РТРС, rtrs.tv је дана, 27.09.2018. г. објавио текст под називом „Упозорење из Њемачке: Писмо љекара открива стравичну истину о мигрантима!“.

  Г. Адис Хукановић је поводом објаве тога текста, послао своје реаговање дана, 07.09.2018. г на e-mail портала rtrs.tv, истовремено прослиједивши копију реаговања Вијећу за штампу у БиХ.

  Текст се позива на писмо неименоване докторице чешког поријекла која ради у Њемачкој. У објављеном тексту писма, између осталог, наводи се сљедеће:„…Многи муслимани одбијају лијечење ако их лијече жене, а ми жене одбијамо ићи тим животињама, посебно онима из Африке...“; „...Многи мигранти имају сиду, сифилис и многе егзотичне болести које ми никад нисмо видјели у Европи, а ако случајно добију лијек на рецепт који морају платити, ту долази до слома, туче, вике, насиља, поготово ако је ријеч о лијековима за дјецу"; “...Они свој заражени урин сифилисом или AIDS-ом бацају сестрама у главу и никоме ништа зато. Нико није процесуиран, ухапшен. Шта би се догодило да је обрнуто? Да неко насмрт избоде мигранта, да заражени урин бацамо по људима? ...„

  Објављено је и сљедеће: „...Они смију све и убијати и клати и нико им не жели ништа. Нико им не говори да је то погрешно. Ви не разумијете да су ти људи испрани, да уопште нису хумани и да не прихватају ништа осим закона Аллаха или Мухамеда, а они су, по њиховом тумачењу, страшни, нељудски...“

  Вијеће се обратило уредништву портала rtrs.tv и затражило уреднички став, односно одлуку поводом захтјева Жалбеника за објавом реаговања и извињења на порталу.

  Уреднички тим портала rtrs.tv није се огласио поводом жалбе.

  Жалбена комисија Вијећа за штампу у БиХ је размотрила и прихватила жалбу г. Адиса Хукановића.

  Исход:

  Жалбена комисија констатује драстично кршење Кодекса за штампу и online медије БиХ Прекршени Чланови Кодекса: Члан 2 – Уредничка одговорност; Члан 3 – Хушкање; Члан 4 – Дискриминација; Члан 5 – Тачност и фер извјештавање; Члан 7 – Могућност одговора; Члан 13 – Повјерљивост извора информација.

  Текст „Упозорење из Њемачке: Писмо љекара открива стравичну истину о мигрантима!“ који је објављен на порталу јавног сервиса РТРС, rtrs.tv, примјер је потпуно непрофесионалног извјештавања, у којем новинар објављује наводе без иједног поузданог извора. Задаћа је јавног сервиса да извјештавају јавност о стварима од интереса јавности. Али, овакви текстови базирани на непоузданим изворима су потпуно неприхватљиви за такво извјештавање.

  Уреднички тим портала rtrs.tv није учинио ништа да њихов рад буде усмјерен ка поштивању истине, те права јавности да сазна истину.

  Чланови/це Жалбене комисије: Предсједавајући, проф. др Миодраг Живановић; уредник Фуад Ковачевић; проф. Златиборка Попов Момчиновић, судиница Нада Арсенић; проф. др Енес Османчевић, адвокат Дражен Зубак, новинарка Сузана Мијатовић.

   

  Предсједавајући

  Жалбене комисије

  проф. др Миодраг Живановић

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.