Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  G. Ivan Markešić - portal glasrame.com, 15.10.2017. godine

  Broj: 312-02/17
  Datum: 15.10.2017.


  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za tisak u Bosni i Hercegovini
  po žalbi prof. dr sc. Ivana Markešića
  na tekst objavljen na portalu glasrame.com 23.09.2017.g.
  pod naslovom „Tko nam uči hrvatsku mladost po hrvatskim fakultetima“


  ŽALBA SE PRIHVAĆA
  Prekršen Kodeks za tisak i online medije BiH
  Članak 7 - Mogućnost odgovora
  Članak 15 - Žalbe

  Žalbena komisija konstatuje da je profesor Markešić poslao demanti, koji je u potpunosti napisan sukladno sa standardima Članka 7 - Mogućnost odgovora, Kodeksa za tisak i online medije BiH:
  jasan je, konkretan i ne duži od originalno objavljenog teksta.
  Žalbena komisija preporučuje objavu demantija.

  Žalbena komisija konstatuje da je prekršen Članak 15 - Žalbe, Kodeksa za tisak i online medije BiH, obzirom da portal glasrame.com nema Impressum.
  Obaveza je svakog medija da ima označene kontakte i osnovne informacije o mediju na vidljivom mjestu u svome izdanju.
  Vijeće za tisak u BiH upozorava građane, da web portali bez Impressuma
  (podaci o vlasniku, novinarima, kontakt adrese),
  nisu pouzdani izvori informacija i treba ih izbjegavati,
  a informacije koje oni distribuiraju, kritički čitati i provjeravati!

  Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH prihvatila je žalbu prof. dr sc. Ivana Markešića na tekst „Tko nam uči hrvatsku mladost po hrvatskim fakultetima“, objavljen na portalu glasrame.com 23.09.2017.g.

  U tekstu je, između ostalog, objavljeno: “Dobar dio hrvatskih učilišta je pod kontrolom takvih profesora, a napose filozofski, što samo po sebi i nije ništa čudno, ali trebalo bi biti čudno i zabrinjavajuće kada na duhovnim učilištima predaju profesori koji su svoje karijere započinjali kao suradnici ‘kultnog’ kosovsko-komunističkog lista Komunist!? Taj uvaženi suradnik toga ‘kultnog’ lista danas u Zagrebu, u srcu Hrvatske obučava, između ostalih, mlade teologe, ništa čudno reklo bi se, no ipak je malo čudno. Evo i zbog čega. Prije trideset godina, 1987. godine kada se u Rami obilježavalo 300 godina odlaska slike Gospe Ramske u Sinj. Na tu obljetnicu dolazi i sam kardinal Franjo Kuharić koji je i predvodio misno slavlje, na kojemu je bilo mnoštvo Ramljaka, a vjerojatno i sam ‘suradnik’ pomno prateći što će tko reći. Vjerojatno bi i to bilo još jedno u nizu vjerničko okupljanje u povodu obilježavanja važnih nadnevaka i obljetnica u katoličkoj vjeri da se dotični suradnik Komunista nije javno oglasio u ‘kultnom’ listu njega i njemu sličnih!? No, toga 28.6.1987. Komunist je objavio članak u kojemu svoj osvrt i svoje mišljenje pa i stavove iznosi tada tek perspektivni, a danas uvaženi i sve prisutni profesor čiji dio teksta donosimo. Prije trideset godina taj isti profesor se pitao ‘koja je svrha Kuharićeva pohoda’, (kao da je Kuharić general s vojskom), a tada je bila jedna država i jedna biskupska konferencija!?!?”.

  Dalje se navodi: “Kad je već uzeo maha taj isti profesor na sebi svojstven način na jednom portalu istih pogleda, papu koji odstupa napada i naziva kukavicom pritom analizirajući cjelokupni njegov život!? (http://www.index.hr/vijesti/clanak/ivan-markesic-kukavicluk-pape-benedikta-xvi/663013.aspx). Poslije teksta u Komunistu po kardinala Kuharića dolazi UDBA i vode ga na saslušanje kod visoko pozicioniranog udbaša Ante Barišića, i samo ga je kardinalska titula spasila od hapšenja i zatvora!!!”.

  U vezi sa navodima iz ovog teksta, prof. dr sc. Markešić u dostavljenom demantiju kaže: “U Vašemu posljednjem pamfletu Tko nam uči hrvatsku mladost po hrvatskim fakultetima, objavljenom 23. rujna 2017. na portalu Glas Rame (http://glasrame.com/novosti/tko-nam-uci-hrvatsku-mladost-po-hrvatskim-fakultetima), na kojeg su me tek sinoć upozorili neki dobronamjerni ljudi, iznijeli ste nekoliko teških i kažnjivih laži, kleveta i optužaba koje se odnose na mene. Ovdje Vam se ne želim pravdati niti dokazivati da nije onako kako ste naveli. Možda i jest. Tko zna! Stvar je dokazivanja i uvjeravanja. Stoga, ne ulazeći u Vašu stručnu i profesionalnu kompetentnost da odlučujete o tome tko može, a tko ne može predavati na hrvatskim i inim fakultetima, ovim Vam želim samo najaviti da ćete na Sudu morati donijeti dokaze za sljedeće Vaše tvrdnje, odnosno teške laži, klevete, insinuacije i optužbe iznesene u Vašemu gore navedenom tekstu: Prvo, morat ćete dokazati da je profesor bio ‘suradnik’ koji je pomno pratio što će tko reći prigodom Kuharićeva pohoda Rami u povodu 300 godina odlaska slike Gospe Ramske u Sinj. Drugo, morat ćete pronaći Komunist br. 189., 14-28, 6, 1987. u kojem profesor piše ono što ste prenijeli iz nekoga drugog izvora”.

  Žalbenik dodaje i sljedeće: “Kad je riječ o mome članku o Papinome odreknuću od papinstva, dopustit ćete, gosp. Filipoviću da svatko ima pravo, pa tako i Ivan Markešić, iznijeti svoje mišljenje. Ne moramo se svi u tome slagati. Niti jednoobrazno o tome pisati. O iznesenim stavovima možemo se sporiti. Ali, da ti javno izneseni stavovi predstavljaju osnovu za javni i klevetnički linč, kakav Vi poduzimate na stranicama Vašega portala i to temeljem iskonstruiranih i neistinitih dokaza gosp. Baćka, nezamislivo je u demokratskome društvu i predstavlja nešto što ne korespondira s časnim obnašanjem posla kojim se bavite. I još nešto: kad je riječ o Papi Benediktu XIV., Vi ste, kao njegov skrbnik, uistinu u pravu kada navodite moj tekst u kojem ga nazivam kukavicom. http://www.index.hr/vijesti/clanak/ivan-markesic-kukavicluk-pape-benedikta-xvi/663013.aspx. Da, upravo tako! Na njegovu sramotu! Ponosan sam na taj tekst kao i na sve svoje tekstove”.

  Dalje se navodi: “Treće, morat ćete dokazati Vašu sljedeću morbidnu tvrdnju: ‘Poslije teksta u Komunistu po kardinala Kuharića dolazi UDBA i vode ga na saslušanje kod visoko pozicioniranog udbaša Ante Barišića, i samo ga je kardinalska titula spasila od hapšenja i zatvora!!!’. Ne znam, je li nakon toga teksta UDBA došla i vodila kardinala Kuharića na saslušanje ili ne. I kod koga. To ne zna i ne mogu tvrditi. No, ono što znam i što mogu tvrditi jest činjenica da to nije moj tekst. Stoga, ne znam koliku dozu dokaza treba netko imati da bi za nekoga iznio ovakvu morbidnu tvrdnju, kao što je Vi iznosite za mene u ovoj svojoj optužnici. Strašno!”.

  Postupajući u skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za tisak u BiH uputilo je pismo uredništvu portala glasrame.com povodom žalbe prof. dr sc. Markešića. Odgovor nije dostavljen.
  Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH, na sjednici održanoj 15.10.2017.g., razmotrila je žalbu prof. dr sc. Ivana Markešića, tekst „Tko nam uči hrvatsku mladost po hrvatskim fakultetima“ od 23.09.2017.g., i utvrdila kršenje Kodeksa za tisak i online medije BiH: Članak 7 - Mogućnost odgovora i Članak 15 - Žalbe.

  Žalbena komisija konstatuje da je profesor Markešić poslao demanti, koji je u potpunosti napisan sukladno sa standardima Članka 7 - Mogućnost odgovora, Kodeksa za tisak i online medije BiH: jasan je, konkretan i ne duži od originalno objavljenog teksta.  Žalbena komisija preporučuje objavu demantija.

  Žalbena komisija konstatuje da je prekršen Članak 15 - Žalbe, Kodeksa za tisak i online medije BiH obzirom da portal glasrame.com nema Impressum. Obaveza je svakog medija da ima označene kontakte i osnovne informacije o mediju na vidljivom mjestu u svome izdanju.

  Vijeće za tisak u BiH upozorava građane, da web portali bez Impressuma (podaci o vlasniku, novinarima, kontakt adrese), nisu pouzdani izvori informacija i treba ih izbjegavati, a informacije koje oni distribuiraju, kritički čitati i provjeravati!

  Članak 7 - Mogućnost odgovora, Kodeksa za tisak i online medije BiH: “Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi točnosti i nepristranosti izvješćivanja. Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netočno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta”.

  Članak 15 - Žalbe, Kodeksa za tisak i online medije BiH: “Tisak i online mediji će na prigodnome mjestu sadržavati: ime, adresu, broj telefona, broj faksa i internet/e-mail adresu i kontakte odgovornog izdavača i urednika, kojima mogu biti upućivane žalbe i prigovori na pisanje tiska i online izdanja. Podnositelj žalbe, koji tvrdi da je u izvješćivanju došlo do kršenja ovog Kodeksa, obratit će se izdavaču ili uredniku odgovornom za tisak ili online izdanje o kojem se radi, demantijem ne dužim od izvorno objavljenog članka”.

  Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH preporučuje uredništvu portala glasrame.com da objavi ovu Odluku.

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavatelj, prof. dr Miodrag Živanović; odvjetnik Dražen Zubak; urednik Fuad Kovačević; odvjetnica Nada Dalipagić; prof. dr Enes Osmančević; doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović; novinar Muhamed Jusić; novinarka Suzana Mijatović i urednik Milan Šutalo.

  Predsjedavatelj
  Žalbene komisije

  prof. dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.