Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Гђа Сана Вујнић - дневни лист "Еuro Blic", 23.10.2015. године

  Број: 360-02/15
  Датум: 23.10.2015.

  ОДЛУКА
  Жалбене комисије Савјета за штампу у Босни и Херцеговини

  по жалби гђе Сане Вујнић на фотографију објављену
  на насловници листа „Euro Blic“ од 26.08.2015. године
  под насловом „Породице као темпиране бомбе“


  ЖАЛБА СЕ ПРИХВАЋА
  Прекршен Кодекс за штампу и online медије БиХ
  Члан 2 – Уредничка одговорност
  Члан 9 – Приватност
  Члан 11 – Заштита дјеце и малољетника

  Жалбена комисија наводи:

  Сматрамо да о оваквим темама треба писати.
  Наводи из текста су у потпуности у складу са Кодексом, међутим,
  објављивањем овакве фотографије на насловници прекршен је Кодекс за штампу и online медије.

  Жалбена комисија утврђује да објављивањем фотографије мајке која плаче над мртвим дјететом,
  није обзирно третирана тема породичне трагедије, нити је с погођеним особама поступљено дискретно ни са суосјећањем. Осим тога, пуним је именом идентифицирано малољетно дијете које је жртва кривичног дјела убиства.

   

  Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ прихватила је жалбу гђе Сане Вујнић поводом фотографије објављене на насловници листа “Euro Blic” 26.08.2015. године, са наднасловом “Трагедија у Модричи – последица и опомена” и насловом “Породице као темпиране бомбе”.

  Фотографија приказује мајку која плаче над мртвим дјететом, уз опис: “У Модричи јуче сахрањена трогодишња Данка Мишановић коју је убио отац да би се осветио супрузи, а потом пресудио и себи” и “Злочин у Модричи показује колико су институције система неспремне или неспособне да се боре са насиљем у породици”.

  У тексту “Породице као темпиране бомбе” од 26.08.2015. године је, између осталог, објављено:

  “Стручњаци и активисти у организацијама које се боре против породичног насиља упозоравају да овај случај на језив начин показује до чега може довести отаљавање посла и гурање проблема под тепих. Тврде да поједини центри за социјални рад, из формалних разлога, одбијају да жене и децу сместе у сигурне куће, чак и када су им угрожени животи. Управо у модричком случају социјални радници су знали да је проблематични супруг у рату остао без оца и да се због тога годинама борио са страховима, те да је његова супруга неколико пута бежала од њега. Ипак, дозволили су да без надзора виђа дете”.

  С тим у вези, Савјету за штампу у БиХ обратила се гђа Сана Вујнић, назначивши: “Поштовани, молим вас да у складу са Вашим законским овлаштењима и улогом Вијећа за штампу реагујете на данашњу непримјерену, неетичну и неморалну насловну страну Еуро Блица, издања за Републику Српску (26.08.2015). Колеге и ја смо од јутрос заиста у шоку, и постављамо питање има ли краја неетичности и непрофесионалности медија. Надамо се да ћете реаговати у овом случају, ако ништа из поштовања према болу ове мајке”.

  Поступајући у складу са жалбеном процедуром, Савјет за штампу у БиХ упутио је писмо в.д. одговорног уредника листа “Euro Blic”, г. Синиши Тркуљи поводом жалбе гђе Вујнић. У достављеном одговору се наводи:

  “Насловну страну EuroBlica 26.08.2015. године радиле су колеге из редакције у Београду гдје се и прелама дневни лист EuroBlica. Што се тиче наслова ‘Породице као темпиране бомбе’ он је резултат тематског текста у којем су релевантни саговорници оптужили центре за социјални рад због пропуста у раду, а који доводе до све чешћих трагедија у породицама, које нажалост заврше трагично. Између осталих, саговорници у тексту били су др Љубо Лепир, доцент на ФПН на предмету социјални рад, затим Радмила Жигић из Фондације ‘Лара’, која је и оснивач Сигурне куће у Бијељини. Саговорник је била и Лана Јајчевић, Правница Фондације Удружене жене, која годинама ради са жртвама породичног насиља. Повод за тематски текст била је трагедија у Модричи кад је отац убио двоипогодишњу кћер и онда извршио самоубиство”.

  Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ, на сједници одржаној 23.10.2015. године, размотрила је жалбу гђе Сане Вујнић, насловницу листа “Euro Blic” и текст “Породице као темпиране бомбе” од 26.08.2015. године и утврдила кршење Кодекса за штампу и online медије БиХ: Члан 2 – Уредничка одговорност, Члан 9 – Приватност, и Члан 11 – Заштита дјеце и малољетника.
  Жалбена комисија утврђује да објављивањем фотографије мајке која плаче над мртвим дјететом, није обзирно третирана тема породичне трагедије, нити је са погођеним особама поступљено дискретно ни са суосјећањем. Осим тога, пуним је именом идентифицирано малољетно дијете које је жртва кривичног дјела убиства.

  Комисија наглашава важност извјештавања о породичном насиљу. Такођер, Комисија наглашава да је текст написан професионално и у складу са Кодексом за штампу и online медије БиХ. На жалост, објављивањем овакве фотографије на насловници прекршен је Кодекс, из већ наведених разлога.

  Члан 2 - Уредничка одговорност, Кодекса за штампу и online медије БиХ: “Најважнија одговорност новинара и уредника је осигурати да њихов рад буде усмјерен ка поштивању истине, као и права јавности да сазна истину. Новинари ће у сваком тренутку обављати свој посао у духу праведности, истинитости и пристојности при сакупљању информација, извјештавању и представљању мишљења. Плагијати, фалсификовање, намјерно прикривање важних чињеница, примање мита или услуга, који би утицали на рад новинара или уредника, најтежи су морални прекршаји ове професије”.

  Члан 9 – Приватност, Кодекса за штампу и online медије БиХ: “Новинари ће избјегавати уплитање у нечији приватни живот, осим ако таква уплитања нису потребна у интересу јавности. Теме које укључују личне трагедије ће бити обзирно третиране, а погођеним личностима ће се прићи дискретно и са саосјећањем”.

  Члан 11 - Заштита дјеце и малољетника, Кодекса за штампу и online медије БиХ: “У третирању дјеце и малољетника новинари су дужни крајње обазриво поступати, поштујући добре обичаје и Конвенцију о правима дјетета, полазећи од интереса дјетета. Новинари су дужни заштитити идентитет дјетета у поступцима у којима је иначе искључена јавност. Новинари не смију интервјуисати нити фотографисати дјецу млађу од 18 година, с питањима која се односе на породицу дјетета, без присуства родитеља или без дозволе родитеља или старатеља. Новинари не смију идентификовати дјецу млађу од 18 година у случајевима када су жртве кривичних дјела. Новинари не смију ни под каквим околностима идентификовати дјецу млађу од 18 година која су умијешана у криминалне случајеве као свједоци, жртве или оптужени”.


  Чланови/це Жалбене комисије: Предсједавајући, проф.др Миодраг Живановић; адвокат Дражен Зубак; проф. др Енес Османчевић; новинар Фуад Ковачевић; суткиња Нада Арсенић; новинар Милан Шутало; новинарка Сузана Мијатовић и новинар Мухамед Јусић.

  Предсједавајући Жалбене комисије

  проф.др Миодраг Живановић

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.