Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Јaвна установа "Центар за социјални рад" Бања Лука - дневни лист "EuroBlic" 28.02.2017. године

  Број: 69-02/17
  Датум: 10.03.2017.


  ОДЛУКА
  Жалбене комисије Савјета за штампу у Босни и Херцеговини
  по жалби Јавне установе „Центар за социјални рад“ Бања Лука
  на текст објављен у листу „ЕuroBlic“ 28.02.2017.г.
  под насловом „Северин и Свјетлана долазе кући“


  ЖАЛБА СЕ ПРИХВАTА
  Прекршен Кодекс за штампу и оnline медије БиХ


  Члан 11 - Заштита дјеце и малољетника

  Жалбена комисија охрабрује истраживачке текстове овакве врсте, с тим што указује на неопходност поштивања Члана 11 - Заштита дјеце и малољетника,
  Кодекса за штампу и оnline медије БиХ.

  Савјет за штампу у Бих није надлежан за спровођење одредби Закона о заштити личних података нити прописа из области социјалне и породичнo-правне заштите.

  Жалбена комисија је надлежна за доношење одлука по кршењу Кодекса за штампу и оnline медије БиХ. У склaду са тим, увидом у текст на који се жалила
  Јавна установа „Центар за социјални рад“ Бања Лука,
  Комисија констатује кршење Члана 11 - Заштита дјеце и малољетника.

  Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ прихватила је жалбу Јавне установе „Центар за социјални рад“ Бања Лука, на текст објављен у листу „ЕuroBlic“ 28.02.2017.г., под насловом „Северин и Свјетлана долазе кући“. У оквиру текста је објављена и фотографија малољетних брата и сестре, уз опис: „Брат и сестра Северин и Свјетлана прошли кроз пакао“.

  У тексту је, између осталог, објављено: „Брат и сестра Северин (16) и Свјетлана (13) Б. Враћају се кући и у наредних седам дана требало би да буду у Бањалуци, сазнаје 'ЕуроБлиц'. Иако ниједна институција ову информацију није желела потврдити ни демантовати, одлично обавештени извор 'ЕуроБлица' објашњава да брат и сестра коначно долазе у БиХ. Њихов долазак како сазнајемо, требало би дати одговор на многа питања, а није искључена ни кривична одговорност оних који су учествовали у поступку усвојења“.

  Даље се наводи: „-Њих двоје су према информацијама које имамо од рођака који су их усвојили, у тешком здравственом стању због зависности од дрога и сада је главни проблем где ће бити смештени када се врате у Бањалуку. Према верзији усвојитеља до које је дошао 'EuroBlic', брат и сестра су у Канади последњих месеци били смештени у установи за одвикавање од дрога, а усвојитељи су платили велики новчани износ како би им помогли у лечењу. – За овакве ствари наводно постоје и материјални докази, али јасна ситуација о свему шта се дешавало са братом и сестром биће позната након повратка усвојитеља – испричао је наш извор. Ни седам дана након што је покренута ова прича из бањалучког Центра за социјални рад нису се огласили по овом питању. У два наврата смо послали питања где се налазе деца и на који начин је обављено њихово усвајање. Пошто одговоре нисмо добили, јуче смо посетили Центар са социјални рад, али смо и овај пут наишли на зид ћутања. Желели смо да одговоре на питања о усвајању сазнамо од директорице Вере Сладојевић, али успели смо да дођемо само до њене секретарице“, као и сљедеће:           „- Директорица не зна о чему треба да разговара са вама и тражила је да се најавите писменим путем – рекла нам је секретарица. Очигледно је да нешто не штима кад је у питању овај случај јер одговоре нисмо добили на уредно постављена питања која смо упутили писменим путем. На овај начин можемо да закључимо како се ради о класичном избегавању одговора“.


  Поводом овог текста реаговала је Јавна установа „Центар за социјални рад“ Бања Лука. У реаговању упућеном Савјету за штампу у БиХ и редакцији „EuroBlica“ се наводи: „Поводом низа чланака које ИД 'Еуроблиц' д.о.о. објављује, а у вези са млљт дјецом чији је идентитет и фотографије јавно објављен, чиме је нарушена приватност млљт лица што је у супротности са Законом о заштити личних података, а о чему смо редакцију 'Еуроблица' претходно упозорили нашим дописом од 28.02.2017 године, овим путем Вас упозоравамо на грубо кршење Кодекса за штампу и онлине медије БиХ, као и других прописа из области социјалне и породично правне заштите. Овим путем Вас упозоравамо да престанете грубо кршити приватност млљт лица као и њихових усвојитеља и да престанете злоупотребљавате исте, те да ЈУ 'Центар за социјални рад' Бања Лука оставите да ради посао који је повјерен у надлежност, те да не онемогућавате рад Центра пласирајући неутемељене информације а посебно због чињенице да се ради о поступцима који имају висок степен тајности. Сходно наведеном, обавјештавамо Вас да ће ЈУ 'Центар за социјални рад' Бања Лука бити приморан затражити заштиту права млљт. дјеце од надлежних институција“.

  Поступајући у складу са жалбеном процедуром, Савјет за штампу у БиХ обратио се одговорном уреднику листа „ЕuroBlic“. У достављеном одговору, уредник Синиша Тркуља наводи: „Поштовани, директор Центра за социјални рад Бањалука Вера Сладојевић је још прије двије године нашем новинару открила идентитет Северина и Свјетлане Благојевић, али и идентитет дјечака Саше Зељковића. Поред идентитета, Вера Сладојевић је из предмета ове дјеце одавала многе информације, а све у циљу да дискредитује своје противкандидате за мјесто директора Центра за социјални рад. У то вријеме нисам био на позицији одговорног уредника“.

  Уредник наводи и сљедеће: „Поштовани чланови Савјета за медије БиХ, као одговоран човјек и отац, тражио сам од новинара, без обзира на то што је дотична још прије двије године открила идентитет Северина и Свјетлане, да консултују Омбудсмана за дјецу Наду Граховац, од које смо добили одобрење да у јавност можемо да идемо са идентитетом Северина и Свјетлане. Жалосно је што се људи попут Вере Сладојевић позивају на заштиту идентитета дјеце, а не брину о њиховој даљњој судбини. На овај начин стављамо тачку на било какву преписку са дотичном, али наставићемо са покушајима да утврдимо како су то дјеца 'експресно' усвојена од стране држављана Канаде. Утврдићемо и каква је одговорност Министарства здравља РС, као и свих других институција које би требале да брину о својим држављанима, а које би могле да вам се јаве у наредном периоду у вези ове теме“.

  Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ, на сједници одржаној 10.03.2017. г., размотрила је жалбу Јавне установе „Центар за социјални рад“ Бања Лука, текст „Северин и Свјетлана долазе кући“ од 28.02.2017.г., одговор уредника Тркуље и утврдила кршење Кодекса за штампу и оnline медије БиХ: Члан 11 - Заштита дјеце и малољетника.

  Жалбена комисија охрабрује истраживачке текстове овакве врсте, с тим што указује на неопходност поштивања Члана 11 - Заштита дјеце и малољетника, Кодекса за штампу и оnline медије БиХ.

  Савјет за штампу у Бих није надлежан за спровођење одредби Закона о заштити личних података нити прописа из области социјалне и породичнo-правне заштите.

  Жалбена комисија је надлежна за доношење одлука по кршењу Кодекса за штампу и оnline медије БиХ. У склaду са тим, увидом у текст на који се жалила Јавна установа „Центар за социјални рад“ Бања Лука, Kомисија констатује кршење Члана 11 - Заштита дјеце и малољетника.


  Члан 11 - Заштита дјеце и малољетника, Кодекса за штампу и online медије БиХ:„У третирању дјеце и малољетника новинари су дужни крајње обазриво поступати, поштујући добре обичаје и Конвенцију о правима дјетета, полазећи од интереса дјетета. Новинари су дужни заштитити идентитет дјетета у поступцима у којима је иначе искључена јавност. Новинари не смију интервјуисати нити фотографисати дјецу млађу од 18 година, с питањима која се односе на породицу дјетета, без присуства родитеља или без дозволе родитеља или старатеља. Новинари не смију идентификовати дјецу млађу од 18 година у случајевима када су жртве кривичних дјела. Новинари не смију ни под каквим околностима идентификовати дјецу млађу од 18 година која су умијешана у криминалне случајеве као свједоци, жртве или оптужени“.


  Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ препоручује уредништву листа “ЕuroBlic” да објави ову Одлуку.

   

  Чланови/це Жалбене комисије: Предсједавајући, проф. др Миодраг Живановић; адвокат Дражен Зубак; суткиња Нада Арсенић; новинар Фуад Ковачевић; адвокатица Нада Далипагић; уредник Милан Шутало, новинар Мухамед Јусић и новинарка Сузана Мијатовић.

   

  Предсједавајући Жалбене комисије

  Проф. др Миодраг Живановић

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.