Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Министарство здравља и социјалне заштите РС - дневни лист "EuroBlic", 27.02.2017. године

  Број: 72-02/17
  Датум: 10.03.2017.

  ОДЛУКА
  Жалбене комисије Савјета за штампу у Босни и Херцеговини
  по жалби Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске
  на текст објављен у листу „EuroBlic“ 27.02.2017.г.
  под насловом „СИПА чешља усвојење брата и сестре“


  ЖАЛБА СЕ ПРИХВАTА
  Прекршен Кодекс за штампу и оnline медије БиХ

  Члан 11 - Заштита дјеце и малољетника

  Жалбена комисија охрабрује истраживачке текстове овакве врсте, с тим што указује на неопходност поштивања Члана 11 - Заштита дјеце и малољетника,
  Кодекса за штампу и online медије БиХ.

  Жалбена комисија утврђује повреду Члана 11 - Заштита дјеце и малољетника.
  Новинари нису заштитили идентитет малољетне дјеце у поступцима у којима је искључена јавност, као што је био поступак о којем се пише.

  Такође, лист „EuroBlic“ је објавио фотографије малољетне дјеце без одобрења старатеља, чиме је прекршен Члан 11 Кодекса за штампу и online медије БиХ.

  Међутим, не постоји кршење Члана 9 - Приватност, као што се наводи у приговору Министарства здравља и социјалне заштите РС. Истраживање новинара како је проведено усвојење малoљетних држављана БиХ је извјештавање у интересу јавности.


  Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ прихватила је жалбу Министарства здравља и социјалне заштите РС, на текст објављен у листу „EuroBlic“ 27.02.2017.г., са наднасловом „Случај несталих Северина и Свјетлане из Бањалуке дошао и до безбедносних агенција Босне и Херцеговине“ и насловом „СИПА чешља усвојење брата и сестре“. У оквиру текста је објављена фотографија малољетних брата и сестре уз опис: „Северин и Свјетлана наводно имали проблем са дрогом“, као и њихова фотографија са сестром од тетке, уз опис: „Све најбоље о Северину“.

  У тексту је, између осталог, објављено: „Агенција за истраге и заштиту (СИПА) БиХ укључена је у истрагу о усвојењу Северина (16) и Свјетлане (13), који су по убрзаној процедури одведени у Канаду. Након пријаве истражиоци ће проверити информације и утврдити да ли је било пропуста, те да ли је прекршен закон, објаснио је одлично обавештени извор 'ЕуроБлица'. Александра Јокић, најближи род који имају усвојена деца, тачније њихова сестра по тетки, потврдила је да се за помоћ у откривању било каквих информација о томе где се данас налазе Северин и Свјетлана обратила и СИПА“.

  Поводом овог текста реаговало је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске. У реаговању упућеном Савјету за штампу у БиХ и редакцији „EuroBlica“ се наводи:
  „Поводом низа текстова објављених у дневном листу 'ЕуроБлиц' у периоду од 24. до 28. фебруара 2017. године Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске улаже приговор и упозорава на грубо кршење Кодекса за штампу и онлајн медије БиХ, као и других законских прописа из области социјалне, породичне и дјечије заштите, те вас молимо да, у складу са својим надлежностима, реагујете на наведене медијске садржаје“.

  Жалбеници додају и сљедеће: „Откривен је идентитет малољетника и уз све текстове обављене су и њихове фотографије, што представља кршење чланова 9. и 11. Кодекса за штампу и онлајн медије БиХ“, kao и: „У наведеним текстовима као извор информација наводе се 'одлично обавијештени извори и уједно стручњаци из области социјалне заштите'. Напомињемо да је чланом 78. Закона о социјалној заштити прописано да евиденцију о корисницима, њиховим правима и пруженим услугама обезбеђују и чувају као службену тајну лица којима је доступна због природе њиховог посла. Стручни радници у социјалној заштити дужни су да податке о материјалној и социјалној угрожености појединца или породице као и о узроцима, околностима и посљедицама тог стања чувају као службену тајну. Такође, горе наведено представља и кршење Породичног закона РС“.


  Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ, на сједници одржаној 10.03.2017.г., размотрила је жалбу Министарства здравља и социјалне заштите РС, текст „СИПА чешља усвојење брата и сестре“ од 27.02.2017.г. и утврдила кршење Кодекса за штампу и online медије БиХ: Члан 11 - Заштита дјеце и малољетника.

  Kомисија охрабрује истраживачке текстове овакве врсте, с тим што указује на неопходност поштивања Члана 11 - Заштита дјеце и малољетника, Кодекса за штампу и online медије БиХ.

  Жалбена комисија утврђује кршење Члана 11 - Заштита дјеце и малољетника. Новинари нису заштитили идентитет малољетне дјеце у поступцима у којима је искључена јавност, као што је био поступак о којем се пише. Такође, лист „EuroBlic“ је објавио фотографије малољетне дјеце без одобрења старатеља, чиме је прекршен Члан 11 Кодекса за штампу и online медије БиХ.

  Међутим, не постоји кршење Члана 9 - Приватност, као што се наводи у приговору Министарства здравља и социјалне заштите РС. Истраживање новинара како је проведено усвојење маолљетних држављана БиХ је извјештавање у интересу јавности.


  Члан 11 - Заштита дјеце и малољетника, Кодекса за штампу и оnline медије БиХ: „У третирању дјеце и малољетника новинари су дужни крајње обазриво поступати, поштујући добре обичаје и Конвенцију о правима дјетета, полазећи од интереса дјетета. Новинари су дужни заштитити идентитет дјетета у поступцима у којима је иначе искључена јавност. Новинари не смију интервјуисати нити фотографисати дјецу млађу од 18 година, с питањима која се односе на породицу дјетета, без присуства родитеља или без дозволе родитеља или старатеља. Новинари не смију идентификовати дјецу млађу од 18 година у случајевима када су жртве кривичних дјела. Новинари не смију ни под каквим околностима идентификовати дјецу млађу од 18 година која су умијешана у криминалне случајеве као свједоци, жртве или оптужени“.

  Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ препоручује уредништву листа “EuroBlic” да објави ову Одлуку.

  Чланови/це Жалбене комисије: Предсједавајући, проф. др Миодраг Живановић; адвокат Дражен Зубак; суткиња Нада Арсенић; новинар Фуад Ковачевић; адвокатица Нада Далипагић; уредник Милан Шутало, новинар Мухамед Јусић и новинарка Сузана Мијатовић.

   

  Предсједавајући Жалбене комисије

  Проф. др Миодраг Живановић

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.