Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Министарство здравља и социјалне заштите РС - дневни лист "EuroBlic", 28.02.2017. године

  Број: 73-02/17
  Датум: 10.03.2017.


  ОДЛУКА
  Жалбене комисије Савјета за штампу у Босни и Херцеговини
  по жалби Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске
  на текст објављен у листу „ЕuroBlic“ 28.02.2017.г.
  под насловом „Северин и Свјетлана долазе кући“


  ЖАЛБА СЕ ПРИХВАTА
  Прекршен Кодекс за штампу и оnline медије БиХ

  Члан 11 - Заштита дјеце и малољетника

  Жалбена комисија охрабрује истраживачке текстове овакве врсте, с тим што указује на неопходност поштивања Члана 11 - Заштита дјеце и малољетника,
  Кодекса за штампу и online медије БиХ.

  Жалбена комисија утврђује повреду Члана 11 - Заштита дјеце и малољетника.
  Новинари нису заштитили идентитет малољетне дјеце у поступцима у којима је искључена јавност, као што је био поступак о којем се пише.

  Такође, лист „EuroBlic“ је објавио фотографије малољетне дјеце без одобрења старатеља, чиме је прекршен Члан 11 Кодекса за штампу и online медије.
  Међутим, не постоји кршење Члана 9 - Приватност, као што се наводи у приговору Министарства здравља и социјалне заштите РС. Истраживање новинара како је проведено усвојење малољетних држављана БиХ је извјештавање у интересу јавности.

   

  Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ прихватила је жалбу Министарства здравља и социјалне заштите РС, на текст објављен у листу „EuroBlic“ 28.02.2017.г., са наднасловом „Нови детаљи о брату и сестри који су након усвајања у Босни и Херцеговини одведени у Канаду“ и насловом „Северин и Свјетлана долазе кући“. У оквиру текста је објављена и фотографија малољетних брата и сестре, уз опис: „Брат и сестра Северин и Свјетлана прошли кроз пакао“.

  У тексту је, између осталог, објављено: „Брат и сестра Северин (16) и Свјетлана (13) Б. враћају се кући и у наредних седам дана требало би да буду у Бањалуци, сазнаје 'ЕuroBlic'. Иако ниједна институција ову информацију није желела потврдити ни демантовати, одлично обавештени извор 'EuroBlica' објашњава да брат и сестра коначно долазе у БиХ. Њихов долазак како сазнајемо, требало би дати одговор на многа питања, а није искључена ни кривична одговорност оних који су учествовали у поступку усвојења“.

  Поводом овог текста реаговало је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске. У реаговању упућеном Савјету за штампу у БиХ и редакцији „ЕuroBlica“ се наводи: „Поводом низа текстова објављених у дневном листу 'ЕуроБлиц' у периоду од 24. до 28. фебруара 2017. године Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске улаже приговор и упозорава на грубо кршење Кодекса за штампу и онлајн медије БиХ, као и других законских прописа из области социјалне, породичне и дјечије заштите, те вас молимо да, у складу са својим надлежностима, реагујете на наведене медијске садржаје“.

  Жалбеници даље наводе: „Откривен је идентитет малољетника и уз све текстове обjављене су и њихове фотографије, што представља кршење чланова 9. и 11. Кодекса за штампу и онлајн медије БиХ“.

  Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ, на сједници одржаној 10.03.2017. г., размотрила је жалбу Министарства здравља и социјалне заштите РС, tекст „Северин и Свјетлана долазе кући“ од 28.02.2017.г. и утврдила кршење Кодекса за штампу и оnline медије БиХ: Члан 11 - Заштита дјеце и малољетника.

  Жалбена комисија охрабрује истраживачке текстове овакве врсте, с тим што указује на неопходност поштивања Члана 11 - Заштита дјеце и малољетника, Кодекса за штампу и оnline медије БиХ.

  Жалбена комисија утврђује повреду Члана 11 – Заштита дјеце и малољетника. Новинари нису заштитили идентитет малољетне дјеце у поступцима у којима је искључена јавност, као што је био поступак о којем се пише. Такође, лист „EuroBlic“ је објавио фотографије малољетне дјеце без одобрења старатеља, чиме је прекршен Члан 11.

  Међутим, не постоји кршење Члана 9 - Приватност, као што се наводи у приговору Министарства здравља и социјалне заштите РС. Истраживање новинара како је проведено усвојење малољетних држављана БиХ је извјештавање у интересу јавности.

   

  Члан 11 - Заштита дјеце и малољетника, Кодекса за штампу и online медије: „У третирању дјеце и малољетника новинари су дужни крајње обазриво поступати, поштујући добре обичаје и Конвенцију о правима дјетета, полазећи од интереса дјетета. Новинари су дужни заштитити идентитет дјетета у поступцима у којима је иначе искључена јавност. Новинари не смију интервјуисати нити фотографисати дјецу млађу од 18 година, с питањима која се односе на породицу дјетета, без присуства родитеља или без дозволе родитеља или старатеља. Новинари не смију идентификовати дјецу млађу од 18 година у случајевима када су жртве кривичних дјела. Новинари не смију ни под каквим околностима идентификовати дјецу млађу од 18 година која су умијешана у криминалне случајеве као свједоци, жртве или оптужени“.


  Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ препоручује уредништву листа “ЕuroBlic” да објави ову Одлуку.


  Чланови/це Жалбене комисије: Предсједавајући, проф. др Миодраг Живановић; адвокат Дражен Зубак; суткиња Нада Арсенић; новинар Фуад Ковачевић; адвокатица Нада Далипагић; уредник Милан Шутало, новинар Мухамед Јусић и новинарка Сузана Мијатовић.

   

  Предсједавајући Жалбене комисије

  Проф. др Миодраг Живановић

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.