Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Јaвна установа "Центар за социјални рад" Бања Лука - дневни лист "EuroBlic", 22.03.2017. године

  Број: 159-02/17
  Датум: 26.05.2017.

  ОДЛУКА
  Жалбене комисије Савјета за штампу у Босни и Херцеговини

  по жалби гђе Вере Сладојевић
  на текст објављен у листу „EuroBlic“ 22.03.2017.г.
  под насловом „Пеглање списа или детаљна контрола“


  ЖАЛБА СЕ ПРИХВАTА
  Прекршен Кодекс за штампу и оnline медије БиХ
  Члан 7 – Могућност одговора
  Члан 11 - Заштита дјеце и малољетника

  Жалбена комисија констатује да у предметном тексту очигледно није заштићен идентитет дјеце у поступку усвојења, у којем је јавност иначе искључена, што представља кршење Члана 11 - Заштита дјеце и малољетника,
  Кодекса за штампу и оnline медије БиХ.
  Жалбеница је упутила деманти редакцији листа „EuroBlic“ али деманти није објављен, мада се конкретним наводима демантирају погрешни наводи из текста.
  Тиме је прекршен Члан 7 – Могућност одговора,
  Кодекса за штампу и оnline медије БиХ.


  Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ прихватила је жалбу гђе Вере Сладојевић на текст објављен у листу „EuroBlic“ 22.03.2017.г. са наднасловом „Надлежне институције затражиле нове провере у случају 'Канада' и усвојењу које је узнемирило јавност“ и насловом „Пеглање списа или детаљна контрола“.

  У тексту је објављено: „Министарство здравља и социјалне заштите РС затражило је од ЦСР-а Бањалука да хитно достави документацију о случају 'Канада', а која се, како сазнаје 'EuroBlic', данима водила као нестала. Одлично обавештени извор открива да је ресорно министарство затражило списе о усвајању Северина и Свјетлане Б., због којих је у последње време атмосфера у ЦСР доведена до усијања. – Тражи се документација која се односи на смештај, односно где су боравили Северин и Свјетлана Б. уочи усвојења и одласка у Канаду. Министарство захтева и документацију о сагласности како су деца уопште остваривала контакт са стрицем и стрином, те извештај Дома за децу без родитељског старања 'Рада Врањешевић' у Бањалуци о томе какво је понашање деце било – објаснио је одлично обавештени извор. Сазнајемо да се документација у случају 'Канада' данима водила као нестала у ЦСР, али је јуче васкрсла на неочекиваном месту. –Предмет се водио као архивиран и требао је бити у архиви, али тамо га нису пронашли, већ је након захтева министарства и детаљније провере пронађен у ормару једне од радница – објаснио је извор 'EuroBlica'“. 

  Поводом овог текста, Савјету за штампу у БиХ и редакцији листа „EuroBlic“ обратила се Адвокатска фирма „Сајић“, са жалбом гђе Вере Сладојевић, Директорице Јавне установе „Центар за социјални рад“ Бања Лука.

  У достављеној жалби се, између осталог, наводи: „...у цијелости негирам било какву истинитост навода у тексту под насловом 'Пеглање списа или детаљна контрола'. Исти су неосновани, те документација списа поступка усвојења није загубљена, како ви то наводите, '...данима водила као нестала...'. У потпуности сте погрешно информисани и самим тим преносите неистините информације. Документација предмета у случају усвојења малољетне дјеце, за коју прво наводите да је нестала те сами себе демантујете '...јуче васкрсла на неочекиваном месту...' раније је достављена МУП-у РС на њихов захтјев и код њих се тренутно и налази“.

  Жалбеница даље наводи: „С друге стране, према правилима и процедурама Центра за социјални рад Бања Лука, документација списа било којег усвојења, никада се не архивира, односно иста се третира као случај са највишим степеном тајности. У том смислу, нетачно сте информисани и у овом дијелу, те је евидентно да ваш '...одлично обавештени извор...', нема никаквих сазнања о конкретном поступку усвојења, нити је упознат са процедурама рада ове институције“.

  Поступајући у складу са жалбеном процедуром, Савјет за штампу у БиХ обратио се одговорном уреднику листа „ЕuroBlic“. У достављеном одговору, уредник Синиша Тркуља наводи: „За текст објављен под насловом 'Пеглање списа или детаљна контрола' имамо доказе и сведоке да је Министарство здравља и социјалне заштите РС од ЈУ ЦСР Бањалука тражило да хитно достави документацију о усвојењу Северина и Свјетлане Благојевић, а која је према изјавама надлежних социјалних радника нестала и данима се није знало где је та документација“.

  Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ, на сједници одржаној 26.05.2017. г., размотрила је жалбу гђе Вере Сладојевић, Директорице ЈУ „Центар за социјални рад“ Бања Лука, текст „Пеглање списа или детаљна контрола“ од 22.03.2017.г., одговор уредника Тркуље и утврдила кршење Кодекса за штампу и оnline медије БиХ: Члан 7 – Могућност одговора и Члан 11 - Заштита дјеце и малољетника.

  Жалбена комисија констатује да у предметном тексту очигледно није заштићен идентитет дјеце у поступку усвојења, у којем је јавност иначе искључена, што представља кршење Члана 11 - Заштита дјеце и малољетника, Кодекса за штампу и оnline медије БиХ.

  Жалбеница је упутила деманти редакцији листа „EuroBlic“, али деманти није објављен, мада се конкретним наводима демантирају погрешни наводи из текста. Тиме је прекршен Члан 7 – Могућност одговора, Кодекса за штампу и оnline медије БиХ.

  Члан 7 - Могућност одговора, Кодекса за штампу и online медије БиХ: „Право на одговор ће бити проширено на релевантне особе уколико уредник процијени да такав корак доприноси тачности и непристраности извјештавања. Уколико је икако могуће, на располагање ће бити стављена могућност непосредног одговора у издању у којем је објављена оптужба и/или нетачно наведене информације, у дужини не већој од интегрално објављеног текста“.

  Члан 11 - Заштита дјеце и малољетника, Кодекса за штампу и online медије БиХ: „У третирању дјеце и малољетника новинари су дужни крајње обазриво поступати, поштујући добре обичаје и Конвенцију о правима дјетета, полазећи од интереса дјетета. Новинари су дужни заштитити идентитет дјетета у поступцима у којима је иначе искључена јавност. Новинари не смију интервјуисати нити фотографисати дјецу млађу од 18 година, с питањима која се односе на породицу дјетета, без присуства родитеља или без дозволе родитеља или старатеља. Новинари не смију идентификовати дјецу млађу од 18 година у случајевима када су жртве кривичних дјела. Новинари не смију ни под каквим околностима идентификовати дјецу млађу од 18 година која су умијешана у криминалне случајеве као свједоци, жртве или оптужени“.


  Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ препоручује уредништву листа „EuroBlic“ да објави ову Одлуку.

  Чланови/це Жалбене комисије: Допредсједавајући, адвокат Дражен Зубак; уредник Фуад Ковачевић; проф. др Златиборка Попов Момчиновић; проф. др Енес Османчевић; уредник Милан Шутало и новинарка Сузана Мијатовић.

  Допредсједавајући Жалбене комисије
  Дражен Зубак

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.