Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Одлука, гђа Бранкица Милојевић - дневни лист "ЕuroBlic", 24.05.2019.

   

  Број Одлуке: 405-02/19
  Датум одржавање сједнице: 24.05.2019.
  Жалбеница: Гђа Бранкица Милојевић
  Медиј: Дневне новине “ЕuroBlic"
  Наслов чланка: „Сумњивом дипломом уписала магистарски”
  Датум објаве чланка: 15.05.2019. г.
  Жалбени основ Жалбенице: Жалбеница је уложила жалбу на објављени текст због, како наводи, објављивања лажних и непровјерених информација које нарушавају лични интегритет.
  Исход: Жалба се прихваћа.

  Одлуком Жалбене комисије за текст под насловом „Сумњивом дипломом уписала магистарски“


  Члан 2 – Уредничка одговорност
  Члан 5 - Тачност и фер извјештавање
  Члан 7 – Могућност одговора

  Жалбеница је уложила демантиј уз који је приложила доказе којима поткрјепљује своје тврдње из демантија. Демантиј није објављен у интегралној форми већ је интерпретиран на погрешан начин тако што је, између осталог, наведено да је писање “ЕuroBlica" било тачно, а везано за оцјену на дипломском испиту.
  Такви наводи уредништва “ЕuroBlica" нису тачни јер се из доказа које је Жалбеница доставила, види како, у вријеме кад је она дипломирала на Архитектонском факултету у Сарајеву, уопште нису уписивале оцјене дипломског рада.
  Из наведеног произилази да је “ЕuroBlic"иако су достављени релевантни докази, манипулисао са Жалбеничиним демантом и објавио нетачну информацију чиме је повријеђено, не само њено право на могућност одговора него је и нетачно извијестио јавност о њеном демантију.


  Тиме су прекршени Члан 2, Члан 5 и Члан 7 Кодекса за штампу и оnline медије БиХ.

   

  Појашњење:
  Дневне новине “ЕuroBlic" објавиле су чланак под насловом „Сумњивом дипломом уписала магистарски“ у којем се, између осталог, наводи:
  “У Окружном јавном тужилаштву Бања Лука рекли су нам да је њима против Милојевићеве достављена прјава Полицијске управе Бањалука. 'Пријава је достављена због сумње да је починила кривично дјело злоупотреба службеног положаја. Поступајући по наведеној пријави, тужилац је ставио захтјев полицији за провјерама навода поднесене кривичне пријаве' – рекли су у Тужилаштву. Милојевићева одбацује све ове оптужбе и каже да су то све гнусне лажи. Према сазнањима 'ЕuroBlica', истрага против Милојевићеве се води због сумње да никада није дипломирала на Архитектонском факултету у Сарајеву, те да је себи уписала оцену дипломског рада. У кривичној пријави против Милојевићеве, а која је у посједу 'ЕuroBlica' , наводи се да она није имала услове да упише постдипломске студије јер никада није урадила дипломски рад на факултету у Сарајеву.
  'Увидом у евиденцију оцена са сарајевског факултета утврђено је да не постоји оцена из дипломског рада Милојевићеве. У Уверењу са факултета констатована је просјечна оцена 7,45. Поставља се питање валидности дипломе ако нема оцене дипломског рада'- наводено је у пријави.“ Даље у таксту се наводи: „У кривичној пријави је наведено да се на основу увида у документацију оправдано сумња да је сама себи упиала деветку из дипломског рада јер та оцена не постоји у документима.“

  20.05.2019.г, у складу са жалбеном процедуром, жалбеница, гђа Милојевић је упутила своју жалбу уредништву “ЕuroBlica" истовремено прослиједивши копију жалбе Савјету за штампу и оnline медије у БиХ.
  22.05.2019.г. Жалбеница је информисала Савјет за штампу и оnline медије у БиХ да је “ЕuroBlic" објавио демант али , како је навела, “објављен је мали чланак који представља новинску интерпретацију мог деманта, којим се даље наставља са манипулацијама и погрешним интерпретирањем валидности документације која им је дата на увид. Тиме се читаоци и даље доводе у сумњу о мом моралном и професионалном интегритету.“

  У демантију објављеном 22.05.2019.г. у дневним новима “ЕuroBlic" под насловом “Моја диплома оповргава оптужбе“, наводи се:
  „ Декан Архитектонско-грађевинског факултета у Бањалуци Бранкица Милојевић тврди да није тачно да је сама себи уписала оцену из дипломског рада и да нису тачне оптужбе на њен рачун. 'Милојевићева истиче да не постоји ни један дио њеног школовања који је био сумњив и да је сва њена документација везана за школовање, доступна на Архитектонско-грађевинском факултету у Сарајеву.
  'Неистините оптужбе да никада нисам дипломирала и да сам себи уписивала оцену оповргава моја диплома' – истакла је Милојевићева и додала да иза оптужби на њен рачун стоји бивши радник који није остварио законске обавезе да остане у радном односу. Као доказ своје тврдње Милојевићева је доставила и диплому и увјерење да је дипломирала на поменутом факултету.
  Подсјећамо, тужилаштво и полиција воде истрагу против Милојевићеве због оптужби за злоупотребе службеног положаја. У документацији коју нам је доставила видљиво је да ту ипак нема оцене из дипломског рада, као што смо раније и објавили.“


  Исход: Одлуком Жалбене комисије за објављени текст под насловом „Сумњивом дипломом уписала магистарски“ објављен у дневним новинама “ЕuroBlic" утврђено је кршење Кодекса за штампу и online медије ВиХ.
  Жалбеница је уложила демантиј уз који је приложила доказе којима поткрјепљује своје тврдње из демантија. Демантиј није објављен у интегралној форми већ је интерпретиран на погрешан начин тако што је, између осталог, наведено да је писање “ЕuroBlicа" било тачно, а везано за оцјену на дипломском испиту.
  Такви наводи уредништва “ЕuroBlica" нису тачни јер се из доказа које је Жалбеница доставила, види како, у вријеме кад је она дипломирала на Архитектонском факултету у Сарајеву, уопште нису уписивале оцјене дипломског рада.

  Из наведеног произилази да је “ЕuroBlic" иако су достављени релевантни докази, манипулисао са Жалбеничиним демантом и објавио нетачну информацију чиме је повриједио не само њено право на могућност одговора него је и нетачно извијестио јавност о њеном демантију.

  Члан 2 - Уредничка одговорност, Члан 5 - Тачност и фер извјештавање, Члан 7 - Могућност одговора

   

  Члан 2 - Уредничка одговорност
  „Најважнија одговорност новинара и уредника је осигурати да њихов рад буде усмјерен ка поштивању истине, као и права јавности да сазна истину.
  Новинари ће у сваком тренутку обављати свој посао у духу праведности, истинитости и пристојности при сакупљању информација, извјештавању и представљању мишљења.
  Плагијати, фалсификовање, намјерно прикривање важних чињеница, примање мита или услуга, који би утицали на рад новинара или уредника, најтежи су морални прекршаји ове професије.“


  Члан 5 – Тачност и фер извјештавање
  „Новинари неће објављивати нетачне или кривонаводеће материјале у виду фотографија, текстова или других материјала.
  Фотографије и документи не смију бити фалсификовани и/или кориштени на кривонаводећи начин.
  Новинари не смију прикривати и/или задржавати важне информације чије би обзнањивање могло материјално утицати на тумачење објављеног извјештаја и разумијевање код читалачке публике.
  Новинари имају професионалну обавезу благовремено исправити било коју објављену информацију за коју се утврди да је нетачна.
  Извињење и/или исправка ће бити објављени с дужним истицањем.
  Новинари ће увијек извјештавати истинито и тачно о исходу радње подузете у вези с клеветом у коју су били укључени.
  Новинари ће извјештавати само на основу чињеница чије је поријекло новинару познато.
  Код извјештавања и коментара контроверзе, новинари ће се потрудити да саслушају и представе све стране у спору. Уколико једна страна у контроверзи одбије да се стави на располагање новинару, публикација може оправдано навести ово одбијање у свом извјештају.“


  Члан 7 – Могућност одговора
  „Право на одговор ће бити проширено на релевантне особе уколико уредник процијени да такав корак доприноси тачности и непристраности извјештавања.
  Уколико је икако могуће, на располагање ће бити стављена могућност непосредног одговора у издању у којем је објављена оптужба и/или нетачно наведене информације, у дужини не већој од интегрално објављеног текста.“

   

  Жалбена комисија Савјета за штампу и оnline медије у БиХ препоручује уредништву дневних новина “ЕuroBlic" да објави ову Одлуку.

   

  Чланови/це Жалбене комисије: Предсједавајући, проф. др Миодраг Живановић; судиница Нада Арсенић; проф. др Енес Османчевић, проф.др Златиборка Попов Момчиновић; адвокат Дражен Зубак, адвокатица Нада Далипагић; уредник Фуад Ковачевић; уредник Милан Шутало; новинарка Сузана Мијатовић; новинар Мухамед Јусић

  Предсједавајући
  Жалбене комисије

  проф. др Миодраг Живановић

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.