Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  G. Milenko Pavlović - dnevni list „Euro Blic“, 24.06.2011.

  24.06.2011.

   

  ODLUKA

  Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini

   

  po žalbi g. Milenka Pavlovića, direktora Investiciono-razvojne banke RS,

  na tekst objavljen u dnevnom listu „Euro Blic“ 07.05.2011.

   

  Žalba se prihvata

  Prekršen stav 1 i 2 Člana 5 – Tačnost i fer izvještavanje i
  Član 7 – Mogućnost odgovora Kodeksa za štampu BiH  

   

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini

  prihvatila je žalbu g. Milenka Pavlovića, direktora Investiciono-razvojne banke RS, na tekst „Sasekli jabuke i kruške, pa napravili bogatstvo“, od 07.05.2011., objavljen u dnevnom listu „Euro Blic“ u okviru serijala „Ko su najveći tajkuni u RS“.

   

  1. Žalba se odnosi na objavljivanje fotografije na naslovnici lista „Euro Blic“, s potpisom imena g. Milenka Pavlovića, bez naznake da je riječ o direktoru Investicione banke RS, a ne o „tajkunima“ o kojima se u tekstu govori, i čije su fotografije također na naslovnici, pored fotografije žalbenika.

  U demantiju, upućenom redakciji „Euro Blica“ i Vijeću za štampu u BiH, g. Pavlović ističe, između ostalog: „Moju fotografiju i ime ste objavili na krivonavodeći i netačan način, pričinjavajući veliku štetu mome ugledu kao građanina, jer ne posjedujem ni voćnjake, ni poljoprivredno zemljište, niti milione. Na ovaj način zaveli ste javnost, stoga zahtijevam izvinjenje i ispravku koju ćete objaviti s dužnim isticanjem na naslovnoj strani“.

  2. Žalba se, također, odnosi i na „parafraziranje izjave“ u istom tekstu, koju je „Euro Blic“ objavio godinu dana ranije u okviru reportaže o voćnjaku firme Fruit-eko. U demantiju g. Pavlović navodi:

  „Tačno je da je IRBRS odobrila kredit preduzeća 'Fruit-eko' preko finansijskog posrednika Balkan Investment Bank. Kredit je odobren u skladu s Pravilima plasmana sredstava po kreditnim linijama. Kredit se uredno otplaćuje što su vaše novine objavile u izdanju od 04.04.2010. godine na strani 10, u reportaži o voćnjaku firme 'Fruit-eko'. Tada ste tačno prenijeli i moju izjavu. Međutim, sada ste parafrazirali moju izjavu iz koje se ne vidi kada i gdje je data, kome je data, ni kojim povodom. Uz to ste pogrešno naveli da je 'kredit odobren iz razvojne strategije IRBRS' što je očigledno neznanje, jer se krediti odobravaju iz kreditnih sredstava IRBRS, a ne iz Strategije“.

   

  Demant g. Pavlovića nije objavljen u listu „Euro Blic“, niti je Vijeće za štampu u BiH dobio pojašnjenje od urednika o razlozima neobjavljivanja demantija žalbenika u ovome listu.

   

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini je analizirala objavljeni tekst i upućeni demanti i ustanovila kršenje Člana 5, stav 1 i 2 – Tačnost i fer izvještavanje Kodeksa za štampu BiH.

  Također, Komisija zaključuje da je redakcija imala obavezu objaviti demanti žalbenika u skladu sa Članom 7 – Mogućnost odgovora Kodeksa za štampu BiH.

   

  Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, stav 1 i 2  Kodeksa za štampu BiH: „Novine i periodična izdanja neće objavljivati netačne, krivonavodeće i iskrivljene materijale u vidu fotografija, tekstova ili drugih materijala. Fotografije i dokumenti ne smiju biti falsifikovani i/ili korišteni na krivonavodeći način…” 

  Član 7 – Mogućnost odgovora Kodeksa za štampu BiH: „Pravo na odgovor će biti proširen na relevantne osobe ukoliko publikacija, koja je u pitanju, procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja. Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju publikacije u kojem je objavljena optužba i/ili netačno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta.”

  Žalbena komisija Savjeta za štampu u BiH preporučuje uredništvu lista „Euro Blic“ da objavi demanti žalbenika u jednom od narednih izdanja ovoga lista i na svome internet izdanju.

  Objavom demantija i omogućavanjem odgovora osobama koje su pomenute u tekstu, redakcija lista, novinarskim sredstvima, pruža moralnu satisfakciju osobi koja argumentirano reagira. Na taj način redakcija pokazuje svoju profesionalnost i spremnost na ispravku greške, a također sprječava nepotrebne tužbe po kleveti.

  Članovi/ce Žalbene komisije: Dopredsjedavajući, advokat Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; psihologinja prof.dr. Nada Ler-Sofronić; novinar Fuad Kovačević;  novinar Milan Šutalo; advokatica Nada Dalipagić; dr.sc. Enes Osmančević, docent; komunikolog/akademski slikar mr. Goran Janković i prof.dr. Miodrag Živanović.

   

  Dopredsjedavajući Žalbene komisije

   

  Dražen Zubak

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.