Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, G. Dino Jahić - Portal prijedor24h.net, 21.08.2018.

  Broj Odluke: 376-02/18 

  Datum održavanje sjednice: 27.10.2018.

  Žalbenik: G. Dino Jahić

  Medij: Portal prijedor24h.net

  Naslov članka: „Prljavi poslovi Soroševog instruktora.“ Tekst je prenešen sa portala infosrpska.ba

  Datum objave članka: 21.08.2018.g.

  Žalbeni osnov Žalbenika :

  Žalbenik navodi, da se, po njegovom mišljenju, radi o navođenju neistinitih informacija o njemu i organizaciji za koju radi (CINS) i širenju mržnje u medijskom prostoru.

  Odluka Žalbene komisije :

  Žalbena komisija konstatuje drastično kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Prekršeni Članovi Kodeksa:

  Član 2 – Urednička odgovornost

  Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje

  Član 6 – Komentar, Pretpostavka, Činjenica

  Član 7 – Mogućnost odgovora

  Član 13 – Pouzdani izvori informacija

  Tekst objavljen na portalu prijedor24h.net je krajnje neprofesionalan, prepun krivonavodećih informacija, pretpostavki i neutemeljenih podataka, bez poziva na pouzdane i otvorene izvore. Ovdje je riječ o konstrukcijama koje imaju za cilj diskreditaciju Žalbenika i njegovo targetiranje u javnosti kao stranog plaćenika i osobu koja je kriva za destabilizaciju regiona. Dodatno, ovim se tekstom rad Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, CINS, omalovažava i pokušava kompromitirati drugačiji način mišljenja.

  Žalbena komisija utvrđuje Člana 7 Kodeksa za štampu i online medije – Pravo na odgovor, budući da uredništvo portala prijedor24h.net nije objavilo demant Žalbenika, kao što ga obavezuje samoregulacija medija i Član 8 Zakona o zaštiti od klevete.

  Ovo kršenje je još naglašenije činjenicom da je portal infosrpska.ba koji je izvorno objavio tekst - objavio demant.

  Žalbena komisija naglašava da kod prenošenja tekstova iz drugih medija, urednik mora provjeriti da li su informacije koje prenosi tačne ili ne, kao što nalaže Kodeks za štampu i online medije BiH. Urednik je odgovoran za sve što u svome mediju objavi, i ne može pravdati kršenje etičkih standarda izvještavanja time što je tekst prenešen iz drugog medija.

  Budući da nije objavljen demant, Žalbena komisija Vijeće za štampu i online medije BiH, ukazuje i na druge povrede odredaba Kodeksa za štampu i online medije.

  U tekstu su iznesene insinuacije koje nemaju nikakvu podlogu u stvarnim aktivnostima Žalbenika, pa je na taj način prekršena odredba Člana 5 - Tačnost i fer izvještavanje.

  Bez ikakve provjere se u tekstu navodi da je Žalbenik, kao osoba na čelu Centra za istraživačko novinarsto Srbije, raspolagao fondovima stranih zemalja UK, SAD, Saudijske Arabije, od ukupno 38 mil. dolara, a sve s ciljem „rušenja aktualne vlasti, kriminalizaciju“, da su svi tekstovi CINSa „prethodili svim većim udarima u regionu“, da se uplitao u rad „grupe mađarskih studenata protiv predsjednika Mađarske Viktora Orbana“, sve po „nalozima Georga Sorosa, Orbanovog ljutog protivnika i Jahićevog naredbodavca“, itd. To su teške optužbe bez ikakvih utemeljenih izvora koji bi potkrepljivali takve optužbe.

  Tekst je krajnje neprofesionalan. Ovdje je riječ o konstrukcijama koje imaju za cilj diskreditaciju Žalbenika i njegovo targetiranje u javnosti kao stranog plaćenika i osobu koja je kriva za destabilizaciju regiona. Dodatno, ovim se tekstom rad CINS-a omalovažava i pokušava kompromitirati drugačiji način mišljenja. Baziran je na pretpostavkama, bez navedenih pouzdanih izvora informacija, što povlači kršenje Člana 6 – Komentar, Pretpostavka, Činjenica i Člana 13 – Povjerljivost izvora informacija.

  Zbog svih navedenih kršenja etičkih standarda, naglašava se neposredna urednička odgovornost i kršenje Člana 2 – Urednička odgovornost, Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje portalu prijedor24h.net objavu demanta žalbenika, g. Dine Jahića.

  Pojašnjenje:

  Portal prijedor24h.net je dana, 21.08.2018. g. objavio tekst pod nazivom: „Prljavi poslovi Soroševog instruktora.“ Tekst je prenešen sa portala infosrpska.ba

  U objavljenom tekstu, između ostalog, se navodi: „Centar za istraživačko novinarstvo Srbija, BiH itd…..organizacija je koja raspolaže sa ogromnim sredstvima za navodno ispitivanje kriminala i korupcije, a stvarni zadatak CINS-a je da kriminalizovanjem ruše vlasti koje nisu po volji moćnim sponzorima ovog centra koji prekrajaju svijet po svojoj volji.

  Centar CINS-a za ovaj region je u Beogradu, a na čelu mu je Dino Јahić koji raspolaže fondovima Velike Britanije SAD i Saudijske Arabije za projekat “Razvoj istraživačkog novinarstva u regionu” od ukupno 38 miliona dolara koji je započeo 2016. godine, a treba da se završi, gle čuda, u novembru ove godine, čim prođu izbori u BiH.

  Dino Јahić je inače u dnevnoj službenoj komunikaciji sa poznatim zapadnim organizacijama NED, Fridom hausom, EU liberti i sličnim, koje od Јahića dobijaju instrukcije kome koliko sredstava da uplate i po kom osnovu. Rušenje vlasti kriminalizacijom, CINS radi polutajno samo je još tajna ko konkretno upravlja i u čijem interesu, ali se i to može naslutiti. Inače, Јahić je prošao ozbiljne kurseve u posljednje četiri godine u SAD. Od 2017. godine je postavljen od Soroš fondacije za koordinatora istraživačkog projekta Centra za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije u jugoistočnoj Evropi...“

  U tekstu se dalje navodi: „Dodjeljivao je sredstva novinarima koji su radili na “panamskim papirima” i još mnogo toga. Dobro obaviješteni poznavaoci njegovog rada tvrde da je sada i instruktor jednoj grupi mađarskih studenata za rad protiv predsjednika Mađarske Viktora Orbana, inače ljutog protivnika Džordža Soroša, Јahićevog naredbodavca.

  Tekstovi CINSA su prethodili svim većim udarima u regionu. No, zanimljivo je da nema nikakvih projekata koje obrađuju kriminal u Crnoj Gori, te bi se po radu CINS-a moglo reći da je u Crnoj Gori nema kriminala...“

  U skladu sa žalbenom procedurom, žalbenik, g. Dino Jahić je žalbu na objavljeni tekst i demant dostavio na e-mail portala prijedor24h.net, istovremeno proslijedivši kopiju žalbe i demanta Vijeću za štampu u BiH dana 05.09.2018.g.

  U svom demantu g. Dino Jahić, između ostalog, navodi sljedeće: „U tekstu pod nazivom „Prljavi poslovi Soroševog instruktora“ koji ste objavili 21.08.2018. godine iznijeli ste niz neistina o meni i organizaciji Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), čiji sam glavni i odgovorni urednik. Jedino što ste tačno naveli u tekstu je moje ime. Stavljajući ga u kontekst suludih teorija zavjere i propagande o zlim stranim plaćenicima i špijunima koji postoje samo kako bi srušili režim Milorada Dodika, bez ikakvih dokaza ste mi nacrtali metu na čelo i ugrozili moju i bezbjednost ljudi koji me okružuju.

  Laž je da sam Sorošev instruktor, laž je da se bavim „prljavim poslovima“ i laž je da raspolažemo ogromnim sredstvima ili da rušimo vlast bilo gdje. Pomiješali ste organizacije iz dvije države navodeći: „Centar za istraživačko novinarstvo Srbija, BiH i tako dalje”. Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) sa sjedištem u Beogradu, čiji sam glavni i odgovorni urednik, nije isto što i Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, u kome sam radio pet godina kao novinar i zamjenik urednika. Takođe, postoje slične organizacije po čitavom svijetu, ali nikako nije riječ o jednoj organizaciji kako je vi, svjesno ili nesvjesno, pogrešno prikazujete...“

  Nadalje, g. Jahić iznosi sljedeće: „... Naveli ste i da sam prošao „ozbiljne kurseve u posljednje četiri godine u SAD“. U životu sam samo jednom boravio u SAD-u, ne na nekom kursu, nego na bračnom putovanju. Još jedna od laži u vašem tekstu je da me je Soroš fondacija od 2017. godine postavila za „koordinatora istraživačkog projekta Centra za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije u jugoistočnoj Evropi“. Ne znam ni na kakav projekat ni na kakvu organizaciju/centar mislite, ali u svakom slučaju nikada nisam bio koordinator u ime „Soroš fondacije“ niti me ona postavila na neku takvu poziciju. U tekstu takođe piše da sam dodjeljivao sredstva „novinarima koji su radili na „panamskim papirima““. U projektu „Panamski papiri“ nisam učestvovao ni na koji način.

  Jedna od najvećih besmislica iz teksta je da „dobro obaviješteni izvori“ tvrde da sam instruktor mađarskim studentima „za rad protiv predsjednika Mađarske Viktora Orbana, inače ljutog protivnika Džordža Soroša, Јahićevog naredbodavca”. Prvo, kao novinari biste trebali znati da konstrukcija „dobro obaviješteni izvori“ ne znači apsolutno ništa i ne doprinosti kredibilitetu vaših neistina. Da li bi iko koristio loše obaviještene izvore? Drugo, koliko god to vama nevjerovatno zvučalo, postoje novinari i urednici koji nemaju naredbodavce – nemam naredbodavca, niti bilo kakav kontakt sa članovima porodice Soroš. I treće, u životu nisam upoznao mađarskog studenta, niti sam im držao treninge...“

  Vijeće se obratilo uredništvu portala prijedor24h.net i zatražilo urednički stav, odnosno odluku povodom zahtjeva Žalbenika za objavom demanta na portalu.

  Urednički tim portala prijedor24h.net nije se oglasio povodom žalbe.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH prihvatila je žalbu g. Dine Jahića koja se odnosi na tekst pod nazivom: „Prljavi poslovi Soroševog instruktora.“ objavljenog na portalu prijedor24h.net 21.08.2018.g. prenešenog sa portala Infosrpska.ba.

  Ishod:

  Žalbena komisija konstatuje drastično kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH. Prekršeni članovi kodeksa: Član 2 – Urednička odgovornost; Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje; Član 6 – Komentar, Pretpostavka, Činjenica; Član 7 – Mogućnost odgovora; Član 13 – Pouzdani izvori informacija

  Tekst objavljen na portalu prijedor24h.net je krajnje neprofesionalan, prepun krivonavodećih informacija, pretpostavki i neutemeljenih podataka, bez poziva na pouzdane i otvorene izvore. Ovdje je riječ o konstrukcijama koje imaju za cilj diskreditaciju Žalbenika i njegovo targetiranje u javnosti kao stranog plaćenika i osobu koja je kriva za destabilizaciju regiona. Dodatno, ovim se tekstom rad Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, CINS, omalovažava i pokušava kompromitirati drugačiji način mišljenja.

  Žalbena komisija utvrđuje Člana 7 Kodeksa za štampu i online medije – Pravo na odgovor, budući da uredništvo portala prijedor24h.net nije objavilo demanti Žalbenika, kao što ga obavezuje samoregulacija medija i Član 8 Zakona o zaštiti od klevete.

  Ovo kršenje je još naglašenije činjenicom da je portal infosrpska.ba koji je izvorno objavio tekst - objavio demant.

  Članovi/ce Žalbene komisije : Predsjedavajući, prof. dr Miodrag Živanović; urednik Fuad Kovačević; prof. Zlatiborka Popov Momčinović, sudinica Nada Arsenić; prof. dr Enes Osmančević, advokat Dražen Zubak, novinarka Suzana Mijatović.

   

  Predsjedavajući

  Žalbene komisije

  prof. dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.