Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, Gđa Amila Hasečić - Portal hayat.ba, 28.12.2018.

  Broj Odluke: 82-02/19

  Datum održavanje sjednice: 28.12.2018.

  Žalbenik: Gđa Amila Hasečić

  Medij: Portal hayat.ba

  Naslov članka i najave emisije : „Roditelji obajavili snimak zlostavljanja djeteta u privatnom vrtiću i „Zejd Šoto, otac djeteta koje je maltretirano u vrtiću“

  Datum objave : 23.10.2018. i 24.10.2018.g.

  Žalbeni osnov Žalbenika: Žalbenica je zatražila uklanjanje tekstova i videosnimka

  Ishod: Žalba se ne prihvaća.

  Odluka Žalbene komisije:

  Žalbena komisija konstatuje da nije prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH.

  Žalbena Komisija nalazi da je kod objave teksta i snimka postojao interes javnosti, budući da se radi o vrtiću u kojem su na dnevnom boravku bila smještena malodobna djeca.

  Objava ovoga autentičnog snimka, snimljenog nadzornom kamerom postavljenom u vrtiću, u javnom je interesu i mediji su imali puno pravo da je objave.

  Pojašnjenje:

  Portal hayat.ba je dana 23.10.2018.g. objavio tekst pod naslovom: „Roditelji obajavili snimak zlostavljanja djeteta u privatnom vrtiću“ najavu emisije pod nazivom: „Zejd Šoto, otac djeteta koje je maltretirano u vrtiću“ 24.10.2018.g.

  Odgojiteljica, Amila Hasečić, koja se vidi na video snimku iz vrtića, žalila se uredništvima web portala koji su objavili snimku i Vijeću za štampu i online medije u BiH, zbog objave snimka, a pri tome ne dovodeći u pitanje vjerodostojnost objavljenog snimka. Snimak pokazuje maltretiranje djeteta od strane odgojiteljice u vrtiću, Žalbenice po ovoj žalbi.

  Žalbena komisija smatra da nema kršenja Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Komisija nalazi da je kod objave teksta i snimka postojao interes javnosti, budući da se radi o vrtiću u kojem su na dnevnom boravku bila smještena malodobna djeca. Objava ovoga autentčnog snimka, snimljenog nadzornom kamerom postavljenom u vrtiću, u javnom je interesu i mediji su imali puno pravo da je objave.

  Uredništvo portala hayat.ba je, uz objavljivanje ovoga autentičnog snimka, profesionalno prenio informaciju da je protiv Žalbenice vođena istraga, i da je istraga obustavljena, navodeći sljedeće:

  „ Na društvenoj mreži Facebook danas je objavljen video koji prikazuje kako odgajateljica Amila Hasečić u vrtiću Kids Land maltretira dječaka. Snimak je objavio Zejd Šoto, a njegova porodica je vodila pravnu bitku od 2016. godine kada se dogodio incident, no bezuspješno.Zbog toga su objavili snimak kako bi upozorili ostale roditelje. Radi se o slučaju o kojem je u augustu 2016. godine pisao portal Klix.ba kada je također navedeno da je Hasečić maltretirala jedno dijete. Da stvar bude gora, Hasečić i dalje radi s djecom.“

  U tekstu pod naslovom: „Roditelji obajavili snimak zlostavljanja djeteta u privatnom vrtiću“ kojeg je objavio portal hayat.ba, otac djeteta iznosi sljedeće: „Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije obavilo svoj posao.

  - Tužilaštvo KS je mijenjalo tužioce, tri ukupno, a na kraju je nakon svega odbacilo slučaj nakon dvije godine jer nisu prihvatili dokaze, video snimak i izjave, jer video snimak nije izuzet u skladu sa procedurama. Neki novinari su nas pitali i intervjuisali o slučaju ali nisu objavili, kažu falilo hrabrosti. Neka - naveo je on.
  Na kraju je upozorio roditelje da budu oprezni.
  - Dragi roditelji budite oprezni, pazite na sve što rade i govore naša djeca, sve se treba ispitati. Čuli smo, ne znamo jeli tačno, da ta učiteljica Amila Hasečić sada radi u vrtiću Biseri. Kako god, nema druge nego se boriti za bolji svijet naše djece. Makar se čovjek sam borio. Ne može svako odgajati djecu, u bilo kojoj ulozi, od roditelja do nastavnog osoblja. Toliko je primjera lošeg ili nikakvog rada tužilaštva i sudske vlasti da ljudi razumljivo iz tog razloga bježe odavde. Bježe od nepravde, površnosti, stihije, nekompetencija, nerada, a ne od gladi i neimaštine - završio je Šoto, piše Klix. 

  Kontaktirali smo i ministra obrazovanja Kantona Sarajevo Elvira Kazazovića. On nam je kazao da je upoznat šta se prije dvije godine dešavalo u vrtiću Kids Land, ali da nije imaoinformaciju da je spomenuta odgajateljica sada zaposlena u JU 'Djeca Sarajeva'.“

  U skladu sa žalbenom procedurom, žalbenica, gđa Amila Hasečić je žalbu dostavila na e-mail portala hayat.ba, proslijedivši kopiju žalbe Vijeću za štampu i online medije u BiH dana 21.12.2018.g.

  U svom reagiranju Žalbenica je navela sljedeće: „ Ovim putem Vam se obraćam po pitanju nanesene štete duševne boli meni, mojoj porodici (dvoje malodobne djece), te samim tim zbog stvaranja uslova za javni linč putem medija.

  Objavili ste snimak navodnog zlostavljanja djeteta star više od dvije godine, objavljeni su moji lični podaci čime je narušeno moje pravo na privatnost i narušena sigurnost moje porodice, kao pravo na privatnost djece i odgajatelja sa snimka. Time ste prekršili gore navedene Članove Kodeksa za štampu i online medije.

  Ovakvim neprofesionalnim pristupom i objavljivanjem neistinitih informacija, novinari su ugrozili moju sigurnost i sigurnost moje porodice, nanijeli duševnu bol meni i mojoj porodici, ugrozili sigurnost osoba koje imaju isto ime i prezime kao ja (a koje su preko društvenih mreža primale prijetnje), te na kraju uzrokovali da ostanem bez posla. Dozvolili ste otvorene komentare i omogućili pokretanje javnog linča putem društvenih mreža.

  Usprkos odluci Tužilaštva KS da se neće voditi istraga u vezi sa optužbama niti pokrenuti krivični postupak protiv mene u medijima je izneseno niz neistina koje novinari nisu provjerili prije objavljivanja čime je nanesena kleveta i šteta meni i mojoj porodici, a dobrobit moje djece dovedena u opasnost. Time su ugrožena ljudska prava moje kompletne porodica, a naročito moje dvoje malodobne djece koje se nalaze u godinama puberteta. Kršeni su etički i profesionalni standardi i stvorena atmosfera javnog linča.

  Ovim putem od Vas zahtijevam da uklonite članke i snimke sa portala jer ste meni i mojoj kompletnoj porodici nanijeli dovoljno štete. U prilogu Vam dostavljam dokument Vijeća za štampu. Pored toga želim da naglasim da Vam ne dajem dozvolu da ovaj moj dopis iskoristite kao demanti, reagovanje, ispravku ili izvinjenje. “

  Vijeće za štampu i online medije se obratilo uredništvu portala hayat.ba i zatražilo urednički stav. Urednički tim portala hayat.ba nije se izjasnio povodom žalbe.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u BiH nije prihvatila žalbu gđe Amile Hasečić koja se odnosi na tekst pod naslovom: „Roditelji objavili snimak zlostavljanja djeteta u privatnom vrtiću“ i najavu emisije pod nazivom:Zejd Šoto, otac djeteta koje je maltretirano u vrtiću“ , objavljenih na portalu hayat.ba 23.10.2018.i 24.10.2018. g.

   

  Ishod: Žalbena komisija konstatuje da nije prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH

  Žalbena Komisija nalazi da je kod objave teksta i snimka postojao interes javnosti, budući da se radi o vrtiću u kojem su na dnevnom boravku bila smještena malodobna djeca.

  Objava ovoga autentičnog snimka, snimljenog nadzornom kamerom postavljenom u vrtiću, u javnom je interesu i mediji su imali puno pravo da je objave.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala hayat.ba da objavi ovu Odluku.

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof. dr Miodrag Živanović; urednik Fuad Kovačević; urednik Milan Šutalo, sudinica Nada Arsenić; advokatica Nada Dalipagić, prof. dr Enes Osmančević, prof. Zlatiborka Popov Momčinović, advokat Dražen Zubak, novinarka Suzana Mijatović, novinar Muhamed Jusić, novinarka, Rajna Radosavljević

  Predsjedavajući

  Žalbene komisije 

  prof. dr Miodrag Živanović

  Tags: ,

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.