Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, gđa Nedžma Poračanin - portal hayat.ba, 19. 12. 2020.

  Broj Odluke: 241-02/20
  Datum održavanje sjednice: 19. 12. 2020.
  Žalbenik: Gđa Nedžma Poračanin
  Medij: Portal hayat.ba
  Naslov članka: "Trump se nada da će šesti put u američkoj historiji presuditi elektori"
  Datum objave članka: 2. 11. 2020.
  Žalbeni osnov Žalbenika: Žalba zbog preuzimanja teksta bez navođenja izvora.


  Ishod: Žalba nije prihvaćena.

  Žalbena komisija nije utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.

   

  Pojašnjenje:

  Vijeću za štampu i online medije u BiH obratila se gđa Nedžma Poračanin povodom teksta "Trump se nada da će šesti put u američkoj historiji presuditi elektori" od 2. 11. 2020. godine, objavljenog na portalu hayat.ba.

  Žalbenica navodi: "Zašto kradete vijesti sa Fene? U pitanju je vijest https://hayat.ba/trump-se-nada-da-ce-sesti-put-u-americkoj-historiji-presuditielektori/283890/ Kakav Adnan Herco? Ovo nije njegov tekst, to znam. Ovo je tekst u originalu: https://fena.ba/article/1181251/trump-se-nada-da-ce-sesti-put-u-americkojhistoriji-presuditi-elektori. Neko drugi sjedi satima, istražuje, uloži svoje akademsko znanje i napiše svoj tekst, a onda izvjesni Adnan Herco se na to potpiše? To vam je novinarstvo, je li? Pratim vaš rad, kao i rad ostalih portala. Vidim šta radite i kako se ponašate. Očito vam se ne da makar staviti izvor vijesti, nego pođonite kao da je vaše."


  Tekst je objavljen na način da je kao autor teksta potpisan Adnan Herco, dok se u prvoj rečenici navodi sljedeće: "U američkom izbornom sistemu postoji mogućnost da kandidat koji osvoji najviše glasova građana neće na kraju i pobijediti na izborima i postati predsjednik SAD-a, piše FENA."

  U skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za štampu i online medije u BiH zatražilo je urednički stav povodom žalbe gđe Nedžme Poračanin. U dostavljenom odgovoru, urednik Saletović navodi: "Poštovani, vijest koju je objavio Adnan Herco prenesena je od agencije Fena ŠTO JE I NAVEDENO u istoj. Odlukom kolegija Hayata u svakom tekstu koji objavimo mora biti potpisan dežurni novinar/tehničar koji je plasirao tekst. Uredničkom odlukom svaki uposlenik je dužan potpisati autora teksta koji je preuzeo navoodeći izvor ili isti da linkuje. Agencijske vijesti kao što je ova Fenina, ne linkujemo već uredno potpišemo što je u skladu sa dogovorom između Hayata i agencije s kojom imamo potpisan ugovor o saradnji. Dakle, ispod naslova svakog teksta koji objavimo, piše OBJAVIO - ime i prezime dežurnog u redakciji koji je objavio istu vijest.      U tekstu, što redovno činimo, kao što i vidite u priloženom odnosno onom koji ste poslali, stoji uredno 'piše FENA'. Prema tome, sasvim uredano potpisano."

  Ishod: Žalbena komisija nije utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Komsija primjećuje da nije napravljena jasna distinkcija između izvora/autora teksta i uposlenika portala hayat.ba koji je objavio tekst na portalu, što čitaoce može dovesti u zabludu.

  Komisija sugeriše redakciji portala hayat.ba, ali i drugim redakcijama, da prilikom objavljivanja preuzetih tekstova naprave jasnu razliku između izvora/autora teksta i novinara/administratora koji tekst postavlja na portal.

   

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu hayat.ba da objavi ovu Odluku.

  Članovi/ce Žalbene komisije: Dopredsjedavajući, advokat Dražen Zubak; prof. dr Enes Osmančević; sutkinja Nada Arsenić; urednik Fuad Kovačević; urednik Milan Šutalo; novinarka Rajna Radosavljević; novinarka Suzana Mijatović i prof. dr. Zlatiborka Popov Momčinović.

   

  Dopredsjedavajući
  Žalbene komisije

   
  advokat Dražen Zubak

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.