Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, Gđa Amila Hasečić - Portal inportal.ba, 28.12.2018.

  Broj Odluke: 84-02/19

  Datum održavanje sjednice: 28.12.2018.

  Žalbenik: Gđa Amila Hasečić

  Medij: Portal inportal.ba

  Naslov članka: Otac dječaka maltretiranog u vrtiću otkriva detalje: Tjerala djecu da se pribiju stomakom uz zid i gledaju u sunce“

  Datum objave članaka: 25.10.2018.g.

  Žalbeni osnov Žalbenika : Žalbenica je zatražila uklanjanje tekstova i videosnimka

  Ishod: Žalba se ne prihvaća.

  Odluka Žalbene komisije :

  Žalbena komisija konstatuje da nije prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH.

  Žalbena komisija nalazi da je kod objave teksta i snimka postojao interes javnosti, budući da se radi o vrtiću u kojem su na dnevnom boravku bila smještena malodobna djeca.

  Objava ovoga autentičnog snimka, snimljenog nadzornom kamerom postavljenom u vrtiću, u javnom je interesu i mediji su imali puno pravo da je objave.

  Pojašnjenje:

  Portal inportal.ba je dana 25.10.2018.g. objavio tekst pod naslovom: „Otac dječaka maltretiranog u vrtiću otkriva detalje: Tjerala djecu da se pribiju stomakom uz zid i gledaju u sunce“.

  Odgojiteljica, Amila Hasečić, koja se vidi na video snimku iz vrtića, žalila se uredništvima web portala koji su objavili snimku i Vijeću za štampu i online medije u BiH, zbog objave snimka, a pri tome ne dovodeći u pitanje vjerodostojnost objavljenog snimka. Snimak pokazuje maltretiranje djeteta od strane odgojiteljice u vrtiću, Žalbenice po ovoj žalbi.

  Žalbena komisija smatra da nema kršenja Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Komisija nalazi da je kod objave teksta i snimka postojao interes javnosti, budući da se radi o vrtiću u kojem su na dnevnom boravku bila smještena malodobna djeca. Objava ovoga autentčnog snimka, snimljenog nadzornom kamerom postavljenom u vrtiću, u javnom je interesu i mediji su imali puno pravo da je objave.

  Uredništvo portala inportal.ba je u prenio informaciju da je protiv Žalbenice vođena istraga, i da je istraga obustavljena, navodeći sljedeće: „ Zejd Šoto, poznati interpretator duhovne muzike i vlasnik klinike 'New life', na društvenij mreži Facebook objavio video koji prikazuje kako odgajateljica Amila Hasečić u vrtiću Kids Land maltretira njegovog sina.

  Zejdova porodica je vodila pravnu bitku od 2016. godine kada se dogodio incident, no bezuspješno. Tužilaštvo nije priznalo snimak, a vaspitačica je dobila ponovo posao u drugom vrtiću. Zato je Šoto odlučio objaviti snimak.

  Hasečić je trenutno zaposlena u vrtiću 'Biseri' na ugovor od tri mjeseca ta da je trenutno na bolovanju.“

  U istom tekstu, otac djeteta navodi sljedeće: „ Dodao je i kako su roditelji ispričali da su im njihova djeca rekla šta je sve ova vaspitačica radila. 'Ispričala su da ih je natjerala da se pribiju stomakom uz zid i da gledaju u sunce za kaznu što su nešto uradili.' Takvih je izjava bilo. Svi su roditelji na tim sastancima tražili

  da se nešto napravi', rekao je Šoto“.

  U skladu sa žalbenom procedurom, žalbenica, gđa Amila Hasečić je žalbu dostavila na e-mail portala inportal.ba, proslijedivši kopiju žalbe Vijeću za štampu i online medije u BiH dana 21.12.2018.g

  U svom reagiranju Žalbenica je navela sljedeće: „Ovim putem Vam se obraćam po pitanju nanesene štete duševne boli meni, mojoj porodici (dvoje malodobne djece), te samim tim zbog stvaranja uslova za javni linč putem medija.

  Objavili ste snimak navodnog zlostavljanja djeteta star više od dvije godine, objavljeni su moji lični podaci čime je narušeno moje pravo na privatnost i narušena sigurnost moje porodice, kao pravo na privatnost djece i odgajatelja sa snimka. Time ste prekršili gore navedene Članove Kodeksa za štampu i online medije.

  Ovakvim neprofesionalnim pristupom i objavljivanjem neistinitih informacija, novinari su ugrozili moju sigurnost i sigurnost moje porodice, nanijeli duševnu bol meni i mojoj porodici, ugrozili sigurnost osoba koje imaju isto ime i prezime kao ja (a koje su preko društvenih mreža primale prijetnje), te na kraju uzrokovali da ostanem bez posla. Dozvolili ste otvorene komentare i omogućili pokretanje javnog linča putem društvenih mreža.

  Usprkos odluci Tužilaštva KS da se neće voditi istraga u vezi sa optužbama niti pokrenuti krivični postupak protiv mene u medijima je izneseno niz neistina koje novinari nisu provjerili prije objavljivanja čime je nanesena kleveta i šteta meni i mojoj porodici, a dobrobit moje djece dovedena u opasnost. Time su ugrožena ljudska prava moje kompletne porodica, a naročito moje dvoje malodobne djece koje se nalaze u godinama puberteta. Kršeni su etički i profesionalni standardi i stvorena atmosfera javnog linča.

  Ovim putem od Vas zahtijevam da uklonite članke i snimke sa portala jer ste meni i mojoj kompletnoj porodici nanijeli dovoljno štete. U prilogu Vam dostavljam dokument Vijeća za štampu. Pored toga želim da naglasim da Vam ne dajem dozvolu da ovaj moj dopis iskoristite kao demanti, reagovanje, ispravku ili izvinjenje. “

  Vijeće za štampu i online medije u BiH se obratilo uredništvu portala inportal.ba i zatražilo urednički stav. Urednički tim portala inportal.ba se nije izjasnio povodom žalbe.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u BiH nije prihvatila žalbu gđe Amile Hasečić koja se odnosi na tekst pod naslovom: Otac dječaka maltretiranog u vrtiću otkriva detalje: Tjerala djecu da se pribiju stomakom uz zid i gledaju u sunce“ objavljenog na portalu inportal.ba 25.10.2018.g.

  Ishod: Žalbena komisija konstatuje da nije prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH

  Žalbena komisija nalazi da je kod objave teksta i snimka postojao interes javnosti, budući da se radi o vrtiću u kojem su na dnevnom boravku bila smještena malodobna djeca.

  Objava ovoga autentičnog snimka, snimljenog nadzornom kamerom postavljenom u vrtiću, u javnom je interesu i mediji su imali puno pravo da je objave.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala inportal.ba da objavi ovu Odluku.

  Članovi/ce Žalbene komisije : Predsjedavajući, prof. dr Miodrag Živanović; urednik Fuad Kovačević; urednik Milan Šutalo, sudinica Nada Arsenić; advokatica Nada Dalipagić, prof. dr Enes Osmančević, prof. Zlatiborka Popov Momčinović, advokat Dražen Zubak, novinarka Suzana Mijatović, novinar Muhamed Jusić, novinarka, Rajna Radosavljević

  Predsjedavajući

  Žalbene komisije

  prof. dr Miodrag Živanović

  Tags: ,

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.