Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Одлука, гђа Бранкица Милојевић - портал srpskainfo.com, 24.05.2019.

  Број Одлуке: 406 -02/19
  Датум одржавање сједнице: 24.05.2019.
  Жалбеница: Гђа Бранкица Милојевић
  Медиј: Портал srpskainfo.com
  Наслов чланка: „СКАНДАЛ Истрага против декана: Магистарске студије уписала СУМЊИВОМ ДИПЛОМОМ”
  Датум објаве чланка: 15.05.2019. г.
  Жалбени основ Жалбенице: Жалбеница је уложила жалбу на објављени текст због, како наводи, објављивања лажних и непровјерених информација које нарушавају лични интегритет.
  Исход: Жалба се прихваћа.

  Одлуком Жалбене комисије за објављени текст под насловом „СКАНДАЛ Истрага против декана: Магистарске студије уписала СУМЊИВОМ ДИПЛОМОМ” утврђено је кршење Кодекса за штампу и оnline
  медије БиХ.
  Члан 2 – Уредничка одговорност
  Члан 5 - Тачност и фер извјештавање
  Члан 7 – Могућност одговора

  Жалбеница је уложила демантиј уз који је приложила доказе којима поткрјепљује своје тврдње из демантија. Демантиј није објављен у интегралној форми већ је интерпретиран на погрешан начин тако што је, између осталог, наведено да је писање портала српскаинфо.цом било тачно а везано за оцјену на дипломском испиту.
  Жалбеница је уложила демантиј уз који је приложила доказе којима поткрјепљује своје тврдње из демантија. Демантиј није објављен у интегралној форми већ је интерпретиран на погрешан начин тако што је, између осталог, наведено да је писање портала српскаинфо.цом било тачно а везано за оцјену на дипломском испиту.
  Такви наводи уредништва портала српскаинфо.цом нису тачни јер се из доказа које је Жалбеница доставила, види како, у вријеме кад је она дипломирала на Архитектонском факултету у Сарајеву, уопште нису уписивале оцјене дипломског рада.
  Из наведеног произилази да је портал српскаинфо.цом, иако су достављени релевантни докази, манипулисао Жалбеничиним демантом и објавио нетачну информацију чиме је повријеђено, не само њено право на могућност одговора него и нетачно извијестио јавност о њеном демантију.

  Појашњење:
  Портал srpskainfo.com објавио је чланак под насловом „СКАНДАЛ Истрага против декана: Магистарске студије уписала СУМЊИВОМ ДИПЛОМОМ” у којем се, између осталог, наводи:
  “Бањалучка полиција и тужилаштво воде истрагу против Бранкице Милојевић, декана Архитектонско-грађевинског факултета у Бањалуци, због малверзација око њене дипломе, открива Српскаинфо.
  У Окружном јавном тужилаштву Бањалука рекли су нам да је њима против Милојевићева достављена пријава од стране Полицијске управе Бањалука. Пријава је достављена због сумње да је починила кривично дјело 'злоупотреба службеног положаја'. Поступајући по наведеној пријави тужилац је ставио захтјев полицији за провјеравама навода поднесене кривичне пријаве – рекли су у Тужилаштву. Милојевићева одбацује све ове оптужбе и кажу да су то гнусне лажи.

  Према сазнањима Srpskainfo, истрага против Милојевићеве се води због сумње да никада није дипломирала на Архитектонском факултету у Сарајеву, те да је сама себи уписала оцјену дипломског рада.
  У кривичној пријави против Милојевићеве, а која је у посједу Srpskainfo, наводи се да она није имала услове да упише постдипломске студије, јер никада није урадила дипломски рад на факултету у Сарајеву.
  – Увидом у евиденцију оцјена са сарајевског факултета утврђено је да не постоји оцјена из дипломског рада Милојевићеве. У Увјерењу са факултета констатована је просјечна оцјена од 7,45. Поставља се питање валидности дипломе ако нема оцјене дипломског рада – наведено је у пријави.
  Даље пише да је на основу тог увјерења она уписала магистарске студије у Бањалуци.
  Деветка
  У кривичној пријави је наведено да се, на основу увида у документацију, оправдано сумња да је сама себи уписала деветку из дипломског рада, јер та оцјена не постоји у документима са Архитектонског факултета Сарајево.
  – Из чињенице да нема оцјене дипломског рада произилази да иста није дипломирала на факултету што указује на постојање основа сумње да је диплома фалсификована. Како је након тога фалсификована диплома стављена у правни саобраћај из наведеног произилази основа сумња да је почињено кривично дјело 'навођење на овјеру неистинитог садржаја' – прецизирано је у пријави.“
  Даље се у тексту наводи:
  „Како нам је објаснио извор упознат са ситуацијом, неколико професора је и раније указивало на овај проблем, а прошле године је АГФ у Бањалуци посјетила и инспекција.
  – У мају 2016. године инспекција је била на факултету и провјеравала овај случај. Међутим, ништа од тога нема. Постоји увјерење о положеним испитима, али они то чувају као змија ноге. Инспектор из Сарајева каже да је уписана у књигу дипломираних студената. Јесте, ту су сви који добију диплому буду уписани, али је проблем што није смјела бити уписана у ту књигу и добити диплому док не дипломира – рекао је наш извор.
  У документу који је у посједу Srpskainfo пише да је просвјетни инспектор тада утврдио да је Милојевићева именована на основу дипломе о завршеном студију за стицање високе спреме на Архитектонском факултету у Сарајеву и стеченог стручног назива 'Дипломирани инжењер архитектуре', те на основу увјерења о просјеку оцјена од 10.05.2002, издатог од факултета у Сарајеву, уписана на постдипломске студије у Бањалуци.
  Милојевићева је рекла за Srpskainfo да није упозната да се против ње води истрага.
  'Ако је истина да је неко поднио кривичну пријаву против мене, нека надлежне институције раде свој посао' – рекла је Милојевићева.

  15.05.2019.г, у складу са жалбеном процедуром Жалбеница, гђа Милојевић је упутила своју жалбу и демантиј уредништву портала srpskainfo.com, истовремено прослиједивши копију жалбе Савјету за штампу и оnline медије у БиХ.
  У свом демантију Жалбеница је навела сљедеће:
  „У тексту 'СКАНДАЛ Истрага против декана: Магистарске студије уписала СУМЊИВОМ ДИПЛОМОМ' који је 15.5.2019. објављен у штампаном издању Еуроблица, онлине издању Еуроблица, као и на порталу Еуроблица-Српскаинфо, изнесене су гнусне лажи о вјеродостојности моје дипломе.
  Цијели текст је заснован на пријави бившег радника Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета у Бањој Луци, који није остварио законске услове за останак у радном односу, због чега је раније тужио Универзитет у Бањалуци и изгубио спор, а сада сатисфакцију покушава да добије мојом дискредитацијом.
  Не постоји ниједан дио мог школовања који би био сумњив у било ком дијелу и наглашавам да је сва документација везана за моје школовање доступна на Архитектонском факултету у Сарајеву као и на Универзитету у Бањој Луци.

  Неистините оптужбе да никада нисам дипломирала на Архитектонском факултету у Сарајеву, те да сам сама себи уписала оцјену дипломског рада, оповргава моја диплома стечена на Архитектонском факултету у Сарајеву и Увјерење Архитектонског факултета у Сарајеву, број: 05-4-6/623-19 о мом дипломирању 21.2.1985. године и стицању звања ДИПЛОМИРАНИ ИНЖЕЊЕР АРХИТЕКТУРЕ. У наведеном Увјерењу, уз све релевантне чињенице у вези са мојим стицањем дипломе, констатује се да у матичној књизи дипломираних студената нису уношени подаци о оцјени дипломског испита у периоду од 26.11.1982. до 18.11.1986. године, у којем периоду сам и ја дипломирала и на основу ове чињенице грађене су монструозне оптужбе на мој рачун. Достављам вам и тражим да објавите копију моје дипломе стечене на Архитектонском факултету у Сарајеву, као и копију Увјерења о мом дипломирању 21.2.1985. и стицању звања ДИПЛОМИРАНИ ИНЖЕЊЕР АРХИТЕКТУРЕ, издато од Архитектонског факултета у Сарајеву.
  Гнусне лажи, јавно изнесене без претходне озбиљне провјере, не нарушавају само мој лични интегритет већ се цијели поступак може тумачити као опасан покушај рушења угледа Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета у Бањалуци гдје обављам дужност декана. Због тога ћу у наредним данима предузети неопходне правне кораке против особа које пласирају овакве неистине у јавности.
  Молим вас да у складу са Чланом 5. Кодекса за штампу, који се односи на тачност и фер извјештавање, пренесете моје реаговање у потпуности.“

  22.05.2019.г. портал srpskainfo.com објавио је демантиј под насловом “Бранкица Милојевић: Дипломирала сам по закону“ у којем се наводи:
  „Декан Архитектонско-грађевинског факултета у Бањалуци Бранкица Милојевић тврди да није тачно да је сама себи уписала оцјену из дипломског рада и да нису тачне оптужбе на њен рачун.
  Милојевићева истиче да не постоји ниједан дио њеног школовања који је био сумњив и да је сва њена документација, везана за школовање, доступна на Архитектонско-грађевинском факултету у Сарајеву.
  'Неистините оптужбе да никада нисам дипломирала и да сам себи уписала оцјену оповргава моја диплома' – истакла је Милојевићева. Додаје да иза оптужби на њен рачун стоји бивши радник, који није остварио законске обавезе да остане у радном односу. Као доказ за своје тврдње, Милојевићева је доставила и диплому и увјерење да је дипломирала на поменутом факултету.
  Подсјећамо, тужилаштво и полиција воде истрагу против Милојевићеве због оптужби за злоупотребе службеног положаја. У документацији коју нам је доставила видљиво је да ту ипак нема оцјене из дипломског рада, као што смо раније и објавили.“


  Одлуком Жалбене комисије за објављени текст под насловом „СКАНДАЛ Истрага против декана: Магистарске студије уписала СУМЊИВОМ ДИПЛОМОМ” утврђена је повреда Кодекса за штампу и оnline медије БиХ.
  Жалбеница је уложила демантиј уз који је приложила доказе којима поткрјепљује своје тврдње из демантија. Демантиј није објављен у интегралној форми већ је интерпретиран на погрешан начин тако што је, између осталог, наведено да је писање портала srpskainfo.com било тачно, а везано за оцјену на дипломском испиту. Такви наводи уредништва портала srpskainfo.com нису тачни јер се из доказа које је Жалбеница доставила види како, у вријеме кад је она дипломирала на Архитектонском факултету у Сарајеву, уопште нису уписивале оцјене дипломског рада.
  Из наведеног произилази да је портал srpskainfo.com иако су достављени релевантни докази, манипулисао Жалбеничиним демантом и објавио нетачну информацију чиме је повријеђено, не само њено право на могућност одговора него и нетачно извијестио јавност о њеном демантију.

   

  Тиме су прекршени чланови Кодекса за штампу и оnline медије:
  Члан 2 – Уредничка одговорност, Члан 5 - Тачност и фер извјештавање, Члан 7 – Могућност одговора

   

  Члан 2 - Уредничка одговорност
  „Најважнија одговорност новинара и уредника је осигурати да њихов рад буде усмјерен ка поштивању истине, као и права јавности да сазна истину.
  Новинари ће у сваком тренутку обављати свој посао у духу праведности, истинитости и пристојности при сакупљању информација, извјештавању и представљању мишљења.
  Плагијати, фалсификовање, намјерно прикривање важних чињеница, примање мита или услуга, који би утицали на рад новинара или уредника, најтежи су морални прекршаји ове професије.“


  Члан 5 – Тачност и фер извјештавање
  „Новинари неће објављивати нетачне или кривонаводеће материјале у виду фотографија, текстова или других материјала.
  Фотографије и документи не смију бити фалсификовани и/или кориштени на кривонаводећи начин.
  Новинари не смију прикривати и/или задржавати важне информације чије би обзнањивање могло материјално утицати на тумачење објављеног извјештаја и разумијевање код читалачке публике.
  Новинари имају професионалну обавезу благовремено исправити било коју објављену информацију за коју се утврди да је нетачна. Извињење и/или исправка ће бити објављени с дужним истицањем.
  Новинари ће увијек извјештавати истинито и тачно о исходу радње подузете у вези с клеветом у коју су били укључени.
  Новинари ће извјештавати само на основу чињеница чије је поријекло новинару познато.
  Код извјештавања и коментара контроверзе, новинари ће се потрудити да саслушају и представе све стране у спору. Уколико једна страна у контроверзи одбије да се стави на располагање новинару, публикација може оправдано навести ово одбијање у свом извјештају.“


  Члан 7 – Могућност одговора
  „Право на одговор ће бити проширено на релевантне особе уколико уредник процијени да такав корак доприноси тачности и непристраности извјештавања. Уколико је икако могуће, на располагање ће бити стављена могућност непосредног одговора у издању у којем је објављена оптужба и/или нетачно наведене информације, у дужини не већој од интегрално објављеног теста.“

   

  Жалбена комисија  Савјета за штампу и оnline медије у БиХ препоручује уредништву портала srpskainfo.com  да објави ову Одлуку.

   

  Чланови/це Жалбене комисије: Предсједавајући, проф. др Миодраг Живановић; судиница Нада Арсенић; проф. др Енес Османчевић, проф.др Златиборка Попов Момчиновић; адвокат Дражен Зубак, адвокатица Нада Далипагић; уредник Фуад Ковачевић; уредник Милан Шутало; новинарка Сузана Мијатовић; новинар Мухамед Јусић

  Предсједавајући
  Жалбене комисије

  проф. др Миодраг Живановић

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.