Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, gđa Anisa Mahmutović - portal studiod.ba, 18.10.2019. godine

  Broj Odluke: 434-02/19
  Datum održavanje sjednice: 18.10.2019.
  Žalbenica: Gđa Anisa Mahmutović
  Medij: portal studiod.ba
  Naslov članka: „Pogledajte kako je nastradala pješakinja u blizini policijske stanice Srebrenik (VIDEO)“
  Datum objave članka: 06.09.2019.
  Žalbeni osnov Žalbenice: Žalbenica reagira zbog objave videa „na kome je vidljivo kako vozilo 'udara' pješakinju u Srebreniku“, naznačivši: „Kao magistrica Komunikologije oštro se protivim kršenju etičkih pravila naše struke jer to doprinosi unizavanju naše struke u javnosti. Smatram da je potrebno svi zajedno da se borimo protiv ovako senzacionalističkih članaka, pogotovo kada dolaze iz medija koji su prisutni i kao tradicionalni u BiH“.


  Ishod: Žalba se ne prihvaća.
  Žalbena komisija nije utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.
  Prikazani video jeste uznemiravajući, ali je u ovom kontekstu je iskorišten u svrhu opomene i u javnom je interesu.

  Žalbena komisija konstatuje da je prateći tekst informativan i objavljen je u interesu javnosti, da se skrene pažnja kako se na navedenom mjestu stalno dešavaju saobraćajne nezgode.
  Prikazani video je poslužio kao drastična ilustracija teze da je riječ o crnoj tački u prometu.

  Žalbena komisija napominje uredništvima medija da, kod prikazivanja ovakvih uznemirujućih snimaka prometnih i drugih nesreća, u opremi teksta obavezno navedu upozoravajući znak da je sadržaj video priloga uznemirujućeg karaktera!

  Pojašnjenje:
  Vijeću za štampu i online medije u BiH obratila se gđa Anisa Mahmutović povodom teksta objavljenog na portalu studiod.ba 06.09.2019.g. pod naslovom „Pogledajte kako je nastradala pješakinja u blizini policijske stanice Srebrenik (VIDEO)“.
  U okviru teksta objavljen je i video snimak nadzornih kamera sa mjesta saobraćajne nesreće.
  U tekstu je objavljeno: „Danas oko podneva se dogodila još jedna u nizu saobraćajnih nesreća u neposrednoj blizini Srebreničke policijske stanice na dijelu regionalnog puta Srebrenik – Gračanica. Pješakinja je prebačena u Dom Zdravlja Srebrenik, i kako saznajemo nakon toga poslana je na UKC Tuzla. O težini povreda se nisu izjasnili iz urgentnog centra JZU Dom Zdravlja Srebrenik. Koliko su (ne)odgovorne vlasti po pitanju ove lokacije govori činjenica da je ovo najmanje 5-ta nesreća u zadnjih mjesec dana koja se dogodila praktično u vidokrugu PU Srebrenik. Da li su potrebne neke nove mjere za zaštitu učesnika u saobraćaju, kao i sa novo-otvorenom autobusnom stanicom je pitanje za gradske vlasti kao i za naše čuvare reda“.


  Vijeće za štampu u BiH je zatražilo urednički stav povodom žalbe gđe Anise Mahmutović, ali odgovor nije dostavljen.

  Ishod: Žalba nije prihvaćena.

  Žalbena komisija nije utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.
  Žalbena komisija konstatuje da je tekst informativan, objavljen je u interesu javnosti, da se skrene pažnja kako se na navedenom mjestu stalno dešavaju saobraćajne nezgode.

  Prikazani video je poslužio kao drastična ilustracija teze da je riječ o crnoj tački u prometu.

  Koliko god prikazani video jeste uznemiravajući, u ovom kontekstu je iskorišten u svrhu opomene i u javnom je interesu.
  Žalbena komisija napominje uredništvima medija da, kod prikazivanja ovakvih uznemirujućih snimaka prometnih i drugih nesreća, u opremi teksta obavezno navedu upozoravajući znak da je sadržaj video priloga uznemirujućeg karaktera!

   

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala studiod.ba da objavi ovu Odluku.

   

  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, prof.dr Miodrag Živanović; prof. dr Enes Osmančević; prof.dr Zlatiborka Popov Momčinović; advokat Dražen Zubak; urednik Fuad Kovačević; novinarka Rajna Radosavljević, urednik Milan Šutalo i novinar Muhamed Jusić.

  Predsjedavajući
  Žalbene komisije

  prof. dr Miodrag Živanović

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.