Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, g. Rešad Šabanović - portal zenicainfo.ba, 13.12.2019. godine

   

  Broj Odluke: 420-02/19
  Datum održavanje sjednice: 13.12.2019.
  Žalitelj: G. Rešad Šabanović
  Medij: portal zenicainfo.ba, JPRTV Zenica
  Naslov članka: „Incident na Vijeću: Članovi Sindikata RTVZE nastavljaju nanositi štetu ugledu ove medijske kuće“
  Datum objave: 24.10.2019.
  Žalbeni osnov Žalbenika: Žalbenik smatra da je na portalu zenicainfo.ba objavljen neistinit tekst čime mu je nanesena „ogromna šteta i nepravda“

  Ishod: Žalba se prihvaća.

  Žalbena komisija konstatuje kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Član 7 - Pravo na odgovor

  Demanti Žalbenika je napisan konkretno i jasno, u zadatoj dužini, i nema razloga da ne bude objavljen na portalu zenicainfo.ba.

  U obavezi je uredničkog kolegija JPRTV Zenica da na svom portalu objavi ovaj demantij radi detaljnijeg informisanja javnosti o temi koja je u tekstu tretirana, u skladu sa odredbama Člana 7 Kodeksa – Pravo na odgovor.

   

  Pojašnjenje:

  Dana 24. 10.2019. g. portal zenicainfo.ba objavio je tekst pod naslovom „Incident na Vijeću: Članovi Sindikata RTVZE nastavljaju nanositi štetu ugledu ove medijske kuće“ u kojem se, između ostalog, navodi:

  „Ovaj nemio i krajnje neprofesionalan događaj, koji samo nanosi štetu ugledu naše kuće i kojeg Urednički kolegij i Uprava RTV Zenica oštro osuđuju, dogodio se tokom izlaganja gradonačelnika Fuada Kasumovića, dok je trajala vijećnička rasprava o Izvještaju o radu RTV Zenica za 2018. godinu. Šabanović, koji sjednicu GV nije pratio po osnovu radnog zadatka i u ulozi novinara, s obzirom da je na godišnjem odmoru, je tokom izlaganja gradonačelnika glasno počeo da dobacuje iz vijećničkih klupa, nakon čega je predsjedavajuća bila primorana da prekine sjednicu. Ostaje nejasno kako je Šabanović uopšte mogao da prisustvuje sjednici, a od sudionika događaja saznajemo da je Šabanović bio vidno pod uticajem alkohola.
  Zbog svega iz Uprave RTV Zenica najavljuju pokretanje hitne procedure ispitivanja okolnosti i odgovornosti, te po potrebi pokretanja disciplinskog postupka ukoliko se utvrdi da su počinjene povrede Pravilnika o radu RTV Zenica.“

  Dana 05.11.2019.g.,g. Rešad Šabanović uputio je Vijeću za štampu i online medije u BiH i uredničkom kolegiju JPRTV Zenica žalbu na objavljeni tekst i demantij.

  Žalbenik u svom demaniju navodi:
  „Na početku ukazujem na činjenicu da je do danas ostalo nejasno ko je autor teksta na web portalu i priloga emitovanja 25. oktobra, tim prije jer je u trenutku tzv.incidenta GV Zenica nije prisustvovao novinar ove medijske kuće. Drugo, u prilogu se navodi da je zbog mog dobacivanja iz vijećničkih klupa predsjedavajuća bila primorana prekinuti sjednicu, a pregledom video materijala lako se može zaključiti da predsjedavajuća u tom trenutku nije bila ni prisutna.
  Ipak, najveća izrečena laž je da sam, kako je navedeno u prilogu, bio vidno pod uticajem alkohola, što je čista laž od strane autora teksta i priloga ili više njih, a sve sa ciljem moje diskreditacije i narušavanje ugleda kojeg sam stekao tokom 23 godine novinarskog posla.
  Ovakvim izvještavanjem, pod znacima navoda, u kojem je iznijeta, opet pod navodnicima samo jedna strana priče, ako se tako može nazvati, uz pregršt materijalnih grešaka, lažnih optužbi itd., nanesena mi je ogromna šteta, zbog čega sam bio primoran zatražiti zaštitu svojih prava pred za to nadležnim institucijama.“

  U skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće je kontaktiralo urednički kolegij JPRTV Zenica povodom žalbe g. Rešada Šabanovića.

  Urednički kolegij JPRTV Zenica nije dostavilo svoj odgovor Vijeću.

   

  Ishod: Žalbena komisija konstatira kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH. Demanti Žalbenika je napisan konkretno i jasno, u zadatoj dužini, i nema razloga da ne bude objavljen na portalu zenicainfo.ba.
  U obavezi je uredničkog kolegija JPRTV Zenica da na svom portalu objavi ovaj demantij radi detaljnijeg informisanja javnosti o temi koja je u tekstu tretirana, u skladu sa odredbama Člana 7 Kodeksa – Pravo na odgovor.

   

  Član 7 - Pravo na odgovor

  „Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja.
  Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netačno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta.

   

  Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u BiH preporučuje uredničkom kolegiju JPRTV Zenica da na svom portalu, zenicainfo.ba, objavi ovu Odluku.

   

  Članovi/ce Žalbene komisije: Prof. dr Enes Osmančević; prof.dr Zlatiborka Popov Momčinović; advokatica Nada Dalipagić, urednik Fuad Kovačević; urednik Milan Šutalo; novinarka Suzana Mijatović; novinarka Rajna Radosavljević.

  .

   

   

  Predsjedavajući sjednice

  prof. dr Enes Osmančević

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.