Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, radiobrcko.ba - portal brcanskiforum.com, 19. 5. 2020.

   

  Broj Odluke: 72-02/20
  Datum održavanje sjednice: 19. 5. 2020.
  Žalbenica: gđa Ivana Pirić, glavna urednica Radiobrcko.ba
  Medij: Portal brcanskiforum.com
  Naslov objavljenog teksta: „7.400.000 KM za stranačko zapošljavanje po Ugovoru o djelu“
  Datum objave: 3. 2. 2020.
  Žalbeni osnov Žalbenice: U dostavljenoj žalbi, glavna urednica Radiobrcko.ba, gđa Ivana Pirić navodi da je portal brcanskiforum.com u potpunosti preuzeo autorski tekst sa portala radiobrcko.ba pod naslovom „Brčko: Zapošljavanja po ugovoru o djelu svesti na minimum“ od 3. 2. 2020., ali sa izmijenjenim naslovom kojem je dodana riječ 'stranački', a koji glasi: „7.400.000 KM za stranačko zapošljavanje po Ugovoru o djelu“.
  Također, Žalbenica je u svojoj žalbi navela problem čestog preuzimanja tekstova uz izmjenu naslova sa portala Radiobrcko.ba od strane portala brcanskiforum.com.

  Ishod: Žalba se prihvaća.

  Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH
  Član 14 – Autorska prava

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH utvrđuje kršenje Člana 14 – Autorska prava, budući da je portal brcanskiforum.com u cjelini preuzeo originalni tekst sa portala radiobrcko.ba, bez prethodnog odobrenja uredništva toga portala, a pri tome je dodatkom „stranačko“ ispred „zapošljavanje“ bitno promijenio smisao naslova.

  Član 14 - Autorska prava jasno precizira da „značajna upotreba ili reprodukcija cijeloga materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome materijalu.“

  Na internet stranici radiobrcko.ba je na vidljivom mjestu, u rubrici „Uslovi korištenja“, istaknuto da se sadržaji objavljeni na www.radiobrcko.ba „ne smiju replicirati, distribuirati ili koristiti na bilo koji drugi način u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka Uredništva“.

  Portal brcanskiforum.com je prenio kompletan tekst bez odobrenja Uredništva portala radiobrcko.ba, uz bitnu dopunu i izmjenu naslova.
  Da je postupljeno profesionalno i objavili samo razuman sažetak originalnog teksta uz navođenje izvora, promjena samoga naslova od strane Uredništva portala brcanskiforum.com u tom slučaju, ne bi predstavljala kršenje Kodeksa. Ali, to nije bio slučaj.

  Preporuka je uredništvu portala brcanskiforum.com da ubuduće komunicira i dogovara se sa kolegama iz drugih medija prije preuzimanja njihovih tekstova ili fotografija.

  Pojašnjenje: Dana 03. 02. 2020. Radio Brčko je na svom portalu objavio autorski tekst pod naslovom „Brčko: Zapošljavanja po ugovoru o djelu svesti na minimum.“ Istoga dana portal brcanskiforum.com u cjelosti je objavio preuzeti tekst, ali izmijenjenog naslova kojem je dodao riječ „stranački“ te glasi: „7.400.000 KM za stranačko zapošljavanje po Ugovoru o djelu“.

  U skladu sa žalbenom procedurom, Žalbenica, gđa Ivana Pirić, glavna urednica Radiobrcko.ba je dana 4. 2. 2020. uputila žalbu uredništvu portala brcanskiforum.com i Vijeću za štampu u BiH. Dana, 11. 2. 2020. Vijeće za štampu je kontaktiralo urednika portala brcanskiforum.com povodom žalbe glavne urednice Radiobrcko.ba, gđe Ivane Pirić. Urednik portala dostavio je svoj odgovor Vijeću 14. 2. 2020. u kojem je naveo sljedeće:

  „Poštovana/i,
  Žalosna je činjenica da smo se našli u poziciji da odgovaramo na žalbu urednice Radija Brčko Distrikta BiH u povodu našeg preuzimanja priloga 'Zapošljavanje po ugovoru o djelu treba svesti na minimum' koji smo mi naslovili ' 7.400.000 KM za stranačko zapošljavanje po Ugovoru o djelu.'
  Do žalbe je došlo, pretpostavljamo, ne na inicijativu uredništva Radija, imaju oni mnogo većih problema, nego na inicijativu g. Nekira Suljagića, šefa Kancelarije za reviziju, sa kojim je pravljen intervju, a kojem je vjerovatno neki od brčanskih političkih moćnika zamjerio na takvom naslovu, ili je g. Suljagić sam pretpostavio da bi mu neki od tih moćnika to mogli zamjeriti.
  Pitamo se kako da naslovimo tekst u kojem se konstatuje da je 7,4 miliona KM (to je budžet jedne opštine) potrošeno u revidiranom periodu od dvije ili tri godine na zapošljavanje po Ugovoru o djelu, kada je u Brčkom općepoznato da se takvi uposlenici angažuju bez konkursa i bilo kakvih kriterija te da za njih nema čak ni dovoljno stolica u prostorijama brčanske uprave, poznato je da se prave stranački spiskovi podobnog i poslušnog stranačkog kadra koji treba zaposliti, kao što je poznato i koja poniženja i deformacije moraju proći oni koji se žele na taj način zaposliti. Sve to dobro znaju i g. Suljagić i uposlenici Radija, ali ne smiju reći radi očuvanja sopstvenih sinekura. Mi smo to rekli kroz naslov jer smatramo da se to mora reći..“.

  Ishod: Žalba se prihvaća.

  Prekršen je Kodeks za štampu i online medije BiH, Član 14 – Autorska prava, budući da je portal brcanskiforum.com u cjelini preuzeo originalni tekst sa portala radiobrcko.ba, bez prethodnog odobrenja uredništva toga portala, a pri tome je dodatkom „stranačko“ ispred „zapošljavanje“ bitno promijenio smisao naslova.
  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala brcanskiforum.com da ubuduće komunicira i dogovara se sa kolegama iz drugih medija prije preuzimanja njihovih tekstova ili fotografija. Također preporučuje i da objavi ovu Odluku.

   

  Članovi/ce Žalbene komisije: prof.dr. Miodrag Živanović, sutkinja Nada Arsenić, prof.dr. Enes Osmančević, advokat Dražen Zubak, prof.dr. Zlatiborka Popov-Momčinović, urednik Fuad Kovačević, novinarka Rajna Radosavljević, novinarka Suzana Mijatović, urednik Milan Šutalo i novinar Muhamed Jusić.

  Predsjedavajući Žalbene komisije

  prof.dr. Miodrag Živanović

   

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.