Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Odluka, Tiha Luka d.o.o - portal gradacac.live, 19. 6. 2021.

  Broj odluke: 81-02/21
  Datum održavanja sjednice: 19. 6. 2021.
  Žalbenik: Tiha Luka d.o.o, g. Igor Kamočaji, direktor
  Medij: Portal gradacac.live
  Naslov članka: "Igor Kamočaji ponudio milion maraka mjesečno za zakup Pijace"
  Datum objave članka: 12. 3. 2021.
  Žalbeni osnov Žalbenika: Zahtjev za objavom demantija.

   

  Ishod: Žalba prihvaćena.

  Žalbena komisija utvrdila je kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Član 7 - Mogućnost odgovora

   

  Pojašnjenje:

  Vijeću za štampu i online medije u BiH obratio se g. Igor Kamočaji, direktor privrednog društva Tiha Luka, povodom teksta "Igor Kamočaji ponudio milion maraka mjesečno za zakup Pijace" od 12. 3. 2021. godine, objavljenog na portalu gradacac.live.

  U tekstu je objavljeno sljedeće: "Danas je održana licitacija na osnovu javnog oglasa čiji je predmet bilo izdavanje u zakup zemljišta radi organizovanja tržnice/pijace u k.o. Porebrice, putem licitacije.

  Kako saznajemo, zemljište je izlicitirala sarajevska firma Doo 'Tiha Luka', čiji je osnovni kapital 1000 KM i koja je osnovana prije dva mjeseca, u iznosu od 1.050.437.00 KM na mjesečnom nivou bez uračunatog PDV-a, što je čak 12.605.244,00 godišnje. Osnivač firme je Igor Kamočaji, bivši SDP-ovac i trenutno Socijaldemokrata BiH. Bivši je kandidat za načelnika Općine Centar iz 2016. godine, te bivši direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo."

  Dalje se navodi: "Dobro upućeni u ova dešavanja navode da Kamočaji i njegova kompanija nemaju stvarnu želju da zakupe prostor Pijace što se vidi i iz nerealnog iznosa zakupnine koji su danas podigli na preko 12 miliona KM godišnje. Prema našem izvoru, njihov cilj i cilj gradonačelnika Dervišagića je da postojeći zakupac firma Nova pijaca d.o.o. nastavi još nekoliko mjeseci sa upravljanjem Pijacom, iako već duguje znatna sredstva Gradu Gradačcu i da je to pravi razlog ovakvog ishoda današnje licitacije."

  Povodom ovih navoda reagirao je g. Igor Kamočaji, direktor Tiha Luka d.o.o, naznačivši: "Podržavajući činjenice da sredstva informisanja u demokratskom društvu imaju veoma značajnu ulogu u javnosti, kao posmatrači ili prenosioci informacija javnosti, želimo reći da sadržajem teksta pod naslovom 'Igor Kamočaji ponudio milion maraka mjesečno za zakup Pijace', zbog iznesenih i opisanih elemenata i prenošenja takvog izražavanaj ste napravili nepopravljivu štetu pravnom subjektu 'Tiha Luka' i fizičkom licu Igoru Kamočajiju.

  Tiha Luka d.o.o. je pravni subjekat koji je registrovan u skladu sa Zakonom o registraciji poslovnih subjekata sa ograničenom odgovornošću u Federaciji Bosne i Hercegovine, za čiju je registraciju zakonom propisan minimum osnivačkog kapitala. Vaši navodi da je firma registrovana sa 1000 KM potvrđuju samo činjenicu da je registracija izvršena u skladu sa zakonom, s tim da navedeni vremenski period osnivanja firme koja se spominje u pomenutom tekstu nije tačan."

  U skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za štampu i online medije u BiH zatražilo je urednički stav povodom žalbe Tiha Luka d.o.o. Uredništvo portala gradacac.live do dana održavanja sjednice nije dostavilo svoj odgovor.

  Ishod: Žalba se prihvata. Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u BiH utvrđuje kršenje Člana 7 - Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Žalbena komisija konstatuje da je tekst pod naslovom "Igor Kamočaji ponudio milion maraka mjesečno za zakup Pijace", objavljen u interesu javnosti jer tretira teme od značaja za lokalnu zajednicu. Komisija smatra da navedeni tekst nije objavljen kako bi se žalbeniku nanijela bilo kakva šteta, a osobito da bi se "podvrgao javnom linču" i "ugrozila njegova lična sigurnost i život", kako to navodi u svom reagiranju upućenom redakciji. Nadalje, Komisija primjećuje da žalbenik u svom reagiranju nije demantirao neke od bitnih navoda predmetnog teksta, kao, na primjer, da je firma čiji je on vlasnik i zakonski zastupnik ponudila milion KM na licitaciji za zakup lokalne pijace. Međutim, u svom reagiranju je demantirao vezu sa lokalnim gradonačelnikom i aktivno članstvo u političkoj stranci pa mu je redakcija ipak trebala dati mogućnost reagiranja. Ovim je prekršen Član 7 - Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH.

   

  Član 7 - Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH: Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja.
  Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netačno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta.

   

  Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije u BiH preporučuje uredništvu portala gradacac.live da objavi ovu Odluku.

   

  Članovi/ce Žalbene komisije: Dopredsjedavajući, advokat Dražen Zubak; prof. dr Enes Osmančević; sutkinja Nada Arsenić; novinarka Suzana Mijatović; doc. dr Vuk Vučetić i pravnik Harun Išerić.

   

  Dopredsjedavajući Žalbene komisije

  advokat Dražen Zubak

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.