Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Parlamentarna Skupština BiH - dnevni list "Dnevni list", 16.04.2010.

  16.04.2010.

   

  ODLUKA

  Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini po žalbi Sektora za odnose sa javnošću Parlamentarne skupštine BiH na tekst „Odbijen Prijedlog zakona o državnim praznicima“ objavljen 24.03.2010. u dnevnom listu „Dnevni list“


  Žalba se prihvata
  prekršen Član 7 – Mogućnost odgovora Kodeksa za štampu BiH


  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH smatra da je prekršen Član 7 – Mogućnost odgovora Kodeksa za štampu BiH, jer žalbeniku nije omogućeno da odgovori na navode iz teksta koji se tiču činjeničnog stanja, iako je blagovremeno dostavljeno reagiranje sa dodatnim, tačnim informacijama o odluci donesenoj u nastavku 73. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. 

  Žalbena komisija zaključuje da je zbog objavljenih materijalnih grešaka, redakcija imala obavezu objaviti reagiranje Službe za odnose sa javnošću PS BiH i time svojim čitateljima blagovremeno pružiti tačnu informaciju, u skaldu sa Članom 7 Kodeksa za štampu BiH.

  Pojašnjenje:
  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH je, na redovnoj sjednici održanoj 16. aprila 2010. godine u Sarajevu, razmotrila žalbu Sektora za odnose sa javnošću Parlamentarne skupštine BiH na tekst „Odbijen Prijedlog zakona o državnim praznicima“, objavljen 24.03.2010. godine u listu „Dnevni list“.
  Žalba se odnosila na neobjavljivanje reagiranja upućenog redakciji „Dnevnog lista“ povodom navoda iz teksta da su „Zastupnici u Zastupničkom domu PS-a BiH odbacili tijekom jučerašnje sjednice Prijedlog zakona o praznicima koji je predložio zastupnik SDP-a Denis Bećirević, kao i amandmane na Ustav BiH koje su predložili iz Stranke za BiH“. 

  Reagirajući na ovaj podatak, iz Sektora za odnose sa javnošću PS BiH upućena je informacija da je „Prijedlog zakona o državnim praznicima u prvom čitanju usvojen, a ne odbijen kako to sugerira Dnevni list“. Također, pojašnjeno je da „na sjednici nije raspravljano o sadržaju amandmana II, III i IV na Ustav BiH, već o negativnom Mišljenju Ustavopravne komisije o njima. Glasanjem amandmani nisu odbijeni kako to sugerira tekst, nego je Mišljenje komisije upućeno na usaglašavanje u Kolegij Predstavničkog doma PS BiH“.

  Budući da reagiranje žalbenika nije objavljeno ni nakon posredovanja Vijeća za štampu u BiH, slučaj je razmotrila Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH koja je donijela slijedeću odluku:


  Žalba se prihvata
  prekršen Član 7 Kodeksa za štampu BiH – Mogućnost odgovora


  Član 7 Kodeksa za štampu - Mogućnost odgovora: “Pravo na odgovor će biti proširen na relevantne osobe ukoliko publikacija, koja je u pitanju, procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja. Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju publikacije u kojem je objavljena optužba i/ili netačno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta.”

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH smatra da je redakcija imala obavezu objaviti reagiranje žalbenika budući da se radilo o materijalnim greškama koje bi objavljivanjem reagiranja bile ispravljene.


  Članovi/ce Žalbene komisije: Predsjedavajući, advokat Dražen Zubak, prof.dr. Miodrag Živanović, psihologinja prof.dr. Nada Ler-Sofronić, dr.sc Enes Osmančević, novinar Fuad Kovačević, komunikolog/akademski slikar Mr. Goran Janković i sutkinja Nada Arsenić


  Predsjedavajući Žalbene komisije:
  advokat Dražen Zubak

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.