Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  .Gđa Amna Popovac - dnevni list "Dnevni list", 26.05.2017. godine

  Broj: 162-02/17
  Datum: 26.05.2017.

  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  po žalbi gđe Amne Popovac
  na fotografije objavljene na naslovnici lista „Dnevni list“ 15.05.2017.g.
  u okviru teksta pod naslovom „Mostar plače za anđelima“


  ŽALBA SE NE PRIHVAĆA
  Nema kršenja Kodeksa za tisak i online medije BiH

  Žalbena komisija konstatira da fotografije nisu objavljene u negativnom kontekstu.

  Oprema teksta, koja uključuje objavu fotografija i naslove, jasno upućuje na to da namjera uredništva nije bila nanošenje dodatne boli obiteljima nastradalih,
  već iskazivanje pijeteta, suosjećanja, tuge i žalosti za tragično stradalom djecom.

   

  Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH nije prihvatila žalbu gđe Amne Popovac na fotografije objavljene na naslovnici lista „Dnevni list“ od 15.05.2017.g., u okviru teksta sa nadnaslovom „Uzroci zrakoplovne tragedije u kojoj je život izgubilo troje djece, mladić i pilot još nepoznati“ i naslovom „Mostar plače za anđelima“.

  U dostavljenoj žalbi, gđa Popovac navodi: „Željela bih da pošaljem pritužbu na naslovne stranice današnjih dnevnih novina (Dnevni list, Avaz i Večernji list, slike u prilogu), jer smatram da nisu u skladu sa Kodeksima za štampu. Naime, na naslovnim stranicama se nalaze fotografije poginulih osoba, od čega su 3 maloljetne. Koliko znam za objavu slike maloljetnog djeteta potrebna je saglasnost roditelja, a dodatno ovdje se radi o velikoj tragediji koja je pogodila familije i mislim da je degutantno i nije u skladu ni sa ljudskim kodeksom, da se ovako eksploatira ljudska tragedija“.

  Postupajući u skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za tisak u BiH obratilo se gl. i odg. uredniku lista „Dnevni list“ povodom žalbe gđe Amne Popovac, ali odgovor nije dostavljen.

  Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH, na sjednici održanoj 26.05.2017.g., razmotrila je žalbu gđe Amne Popovac, fotografije objavljene u okviru teksta „Mostar plače za anđelima“ od 15.05.2017.g., i utvrdila da nema kršenja Kodeksa za tisak i online medije BiH. Žalbena komisija konstatira da fotografije nisu objavljene u negativnom kontekstu.

  Oprema teksta, koja uključuje objavu fotografija i naslove, jasno upućuje na to da namjera uredništva nije bila nanošenje dodatne boli obiteljima nastradalih, već iskazivanje pijeteta, suosjećanja, tuge i žalosti za tragično stradalom djecom.

  Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH preporučuje uredništvu lista „Dnevni list“ da objavi ovu Odluku.


  Članovi/ce Žalbene komisije: Dopredsjedavatelj, odvjetnik Dražen Zubak, urednik Fuad Kovačević; prof. dr Zlatiborka Popov Momčinović; prof. dr Enes Osmančević; urednik Milan Šutalo i novinarka Suzana Mijatović.


  Dopredsjedavatelj Žalbene komisije

  Dražen Zubak

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.